Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 321 záznamů.  začátekpředchozí260 - 269dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Zabezpečení osob se zdravotním postižením
Kuběnová, Magdaléna ; Zemanová, Jana (vedoucí práce) ; Štefko, Martin (oponent)
Zabezpečení osob se zdravotním postižením Tato diplomová práce, která pojednává o zabezpečení osob se zdravotním pojištěním má za cíl analyzovat české a francouzské právní předpisy v oblasti sociálního zabezpečení zdravotně postižených osob. Diplomová práce je rozdělena do čtyř částí. První část, která je dále rozdělena na dvě kapitoly, se věnuje obecným otázkám - první kapitola definuje v teoretické rovině zdravotní postižení a osoby se zdravotním postižením. Druhá kapitola pak pojednává o ochraně osob se zdravotním postižením z hlediska mezinárodního práva a práva Evropské unie, které představují východiska české i francouzské právní úpravy. Druhá část diplomové práce, která je tvořena pěti kapitolami, analyzuje českou právní úpravu. Třetí kapitola je věnována definici zdravotního postižení a osob se zdravotním postižením ve světle české právní úpravy. Čtvrtá kapitola se zabývá posuzováním zdravotního stavu, který je zajišťován lékařskou posudkovou službou. Pátá kapitola je pojednává o dávkách ze systému sociálního pojištění a státní sociální podpory. Šestá kapitola se týká peněžitých a věcných plnění, která jsou osobám se zdravotním postižením poskytována ze systému sociální pomoci. Tato kapitola je dále členěna na tři podkapitoly, z nichž první se věnuje příspěvku na péči, procesu, na jehož...
Kůrovcovití brouci v lesních ekosystémech s různou mírou narušení
Zemanová, Jana ; Horák, Jakub (vedoucí práce) ; Jiří, Jiří (oponent)
V bakalářské práci byl vyhodnocen vliv prostředí v lesích s různou mírou narušení na kůrovcovité brouky. Studované lokality byly ponechány samovolnému vývoji. Byla použita metoda nárazových pastí. Tyto pasti byly na sledovaných lokalitách rozděleny po dvojicích. Každá dvojice zahrnovala aktivní (se žlutým štítkem) a pasivní past. Vliv na kůrovcovité brouky byl vyhodnocován pomocí statistických analýz. Celkem bylo odchyceno 346 jedinců, z nichž bylo determinováno celkem 12 druhů kůrovcovitých brouků. Vlivy prostředí (obvod kmene stromu, otevřenost zápoje, mrtvé dřevo, nadmořská výška a typ pasti) byly signifikantní na počet jedinců, celkovou délku těla, šířku štítu a délku krovky. Na délku křídla měl vliv pouze obvod kmene, otevřenost zápoje a množství mrtvého dřeva. Druhové bohatství bylo ovlivněno pouze nadmořskou výškou.
Výhody a nevýhody zvládnutí cizího jazyka z pohledu jedno- a vícejazyčnosti ve společnosti
ZEMANOVÁ, Jana
Předmětem bakalářské práce "Výhody a nevýhody zvládnutí cizího jazyka z pohledu jedno- a vícejazyčnosti ve společnosti" je porovnání výhod a nevýhod ovládání cizího jazyka. V teoretické části je popsán princip vícejazyčnosti, Evropská koncepce vícejazyčnosti a je naznačen vývoj výuky cizích jazyků v České Republice v posledních třiceti letech. Následně je zhodnocena aktuální situace výuky německého jazyka na základních školách s akcentem na používání přístupu vícejazyčnosti z koncepce Evropské unie. Získaná data jsou analyzována, vyhodnocena a je stanoveno doporučení pro zlepšení situace.
Přítomnost alergenních vonných látek v nečokoládových cukrovinkách
Plevová, Petra ; Zemanová, Jana (oponent) ; Vítová, Eva (vedoucí práce)
Tato diplomová práce se zabývá stanovením aromaticky aktivních látek v nečokoládových cukrovinkách a jejich vlivem na senzorické vlastnosti těchto cukrovinek. Teoretická část je zaměřena na 26 potenciálně alergenních látek a jejich stanovení metodou SPME-GC-FID, (mikroextrakcí tuhou fází, ve spojení s plynovou chromatografií s plamenově ionizačním detektorem) a senzorickou analýzu. Cílem experimentální části bylo pomocí metody SPME-GC-FID identifikovat a kvantifikovat aromaticky aktivní látky obsažené ve vybraných druzích nečokoládových cukrovinek běžně dostupných v obchodních sítích a zjistit vliv přítomnosti a množství těchto látek na senzorický profil vybraných cukrovinek.
Stanovení tenzidů metodou kapilární zónové elektroforézy.
Tůmová, Klára ; Zemanová, Jana (oponent) ; Řezáčová, Veronika (vedoucí práce)
Tenzidy jsou synteticky vyrobené povrchově aktivní látky obsažené v čisticích a pracích prostředcích. Snižují povrchové napětí a odstraňují nečistoty. Tenzidy lze rozdělit do čtyř základních tříd: aniontové, kationtové, neiontové a amfolytické. Nejvíce jsou používány aniontové. Díky masivnímu používání pronikají do odpadních vod a mohou narušovat životní prostředí. Tato práce je zaměřena na optimalizaci metody a vlastní stanovení tří aniontových tenzidů metodou kapilární zónové elektroforézy.
Stanovení mastných kyselin v tavených sýrech
Pruknerová, Kateřina ; Zemanová, Jana (oponent) ; Vítová, Eva (vedoucí práce)
Tato diplomová práce se zabývá stanovením mastných kyselin v tavených sýrech, resp. tavených sýrových analozích, pomocí plynové chromatografie s FID detekcí. V teoretické části práce jsou charakterizovány mastné kyseliny, různé způsoby extrakce lipidů a možnosti stanovení mastných kyselin. V experimentální části byla optimalizována a validována jednoduchá a rychlá metoda stanovení mastných kyselin v přírodních resp. tavených sýrech. Pro extrakci lipidů ze vzorků byla zvolena modifikovaná metoda podle Folche (směsí chloroform - methanol). Pro esterifikaci lipidů byla vybrána metoda podle ČSN EN ISO 5509 s použitím methanolového roztoku hydroxidu draselného. Byl optimalizován typ stacionární fáze a parametry použité kolony, průtok nosného plynu, teplota injektoru, technika dávkování, teplota detektoru a teplotní program. Kalibrační křivky byly sestaveny z pěti kalibračních bodů (v koncentračním rozsahu 0,01 – 60 µg.ml-1), všechny korelační koeficienty R2 přesahovaly 0,99. Limity detekce a kvantifikace jednotlivých mastných kyselin se pohybovaly v rozsahu 0,002 – 6 µg.ml-1. Opakovatelnost metody byla dobrá, všechny relativní směrodatné odchylky ploch píků byly menší než 9 %. Optimalizovaná a validovaná metoda byla následně aplikovaná na vybrané vzorky tavených sýrových analogů. Celkem bylo analyzováno 5 druhů analogů, lišících se obsaženým tukem (máslo, meruňkový, lněný, rybízový a hroznový olej). Na základě srovnání retenčních časů standardů bylo ve vzorcích identifikováno 34 mastných kyselin.
Stanovení vybraných vonných látek v potravinách
Greifenthalová, Ivana ; Zemanová, Jana (oponent) ; Vítová, Eva (vedoucí práce)
Tato diplomová práce se zaměřuje na problematiku stanovení 26 nejdůležitějších alergenních vonných látek v potravinách, jako modelové vzorky byly vybrány sypané bylinné aromatizované čaje. Jednou z hlavních charakteristik čajů je aroma, které je úzce spjato s chutí a vůní jednotlivých čajů. Teoretická část této práce je zaměřena na charakteristiku čaje, druhy čaje, způsob výroby, rozlišení čajů dle fermentace a na jejich nesporný vliv na lidský organismus. V experimentální části byly pomocí metody mikroextrakce tuhou fází (SPME-GC-FID) ve spojení s plynovou chromatografií identifikovány a kvantifikovány alergenní vonné látky v 10 vybraných vzorcích sypaných aromatizovaných čajů. Součástí práce je i senzorické hodnocení chutě a vůně jednotlivých čajů kvalifikovanými hodnotiteli.
Aromatický profil vybraných druhů ovocných šťáv
Baštová, Daniela ; Zemanová, Jana (oponent) ; Vítová, Eva (vedoucí práce)
Tato diplomová práce je zaměřena na stanovení aromatického profilu vybraných druhů ovocných šťáv (jablečné, hroznové, mrkvové, pomerančové, rybízové a bezové šťávy). Teoretická část se zabývá složením a vlastnostmi vybraných druhů ovoce a jejich šťáv, dále technologickým postupem získávání šťávy a vybranými metodami pro stanovení aromaticky aktivních látek. V experimentální části byl instrumentálně a senzoricky stanoven aromatický profil šesti čistých ovocných šťáv a pěti směsných ovocných šťáv. Aromaticky aktivní látky byly extrahovány metodou SPME a následně identifikovány a kvantifikovány pomocí plynové chromatografie. K senzorickému hodnocení byl využit pořadový test a hodnocení pomocí hedonické stupnice.
Analýza kaseinů kravského mléka kapilární elektroforézou
Dvořáková, Irena ; Zemanová, Jana (oponent) ; Vespalcová, Milena (vedoucí práce)
Diplomová práce se zabývá stanovením kaseinů v lyofilizovaných vzorcích mléka, přičemž byla používána metoda kapilární elektroforézy (CE). Ta již byla optimalizována a ověřena v diplomové práci Ivany Mičíkové z roku 2009. Teoretická část diplomové práce se věnuje chemickému složení kravského mléka, zvláštní kapitola pojednává o kaseinech samotných a o jejich využití v potravinářských i nepotravinářských oborech. V práci jsou dále popsány faktory, které mají vliv na skladbu mléka a na konci je uveden popis a princip kapilární elektroforézy a přehled metod CE, které byly v posledních letech využity pro stanovení kaseinů. Experimentální část se zaměřuje na popis přípravy roztoků, postup při izolaci kaseinů a při samotných analýzách. Dále shrnuje uspořádání pokusu, odběr a zpracování vzorků a složení krmných směsí. Tato diplomová práce vznikla na základě spolupráce mezi Ústavem chemie potravin a biotechnologií Fakulty chemické, Vysokého učení technického v Brně a Výzkumným ústavem pro chov skotu, s.r.o., Oddělení fyziologie výživy zvířat, v Pohořelicích.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 321 záznamů.   začátekpředchozí260 - 269dalšíkonec  přejít na záznam:
Viz též: podobná jména autorů
12 ZEMANOVÁ, Jana
2 ZEMANOVÁ, Jitka
2 ZEMANOVÁ, Jiřina
1 Zemanová, Jana Bc.
2 Zemanová, Jiřina
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.