Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 84 záznamů.  začátekpředchozí21 - 30dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
"Výživa sportovců v porovnání s osobami se sedavým způsobem života."
Kubíková, Kristýna ; Vilikus, Zdeněk (vedoucí práce) ; Větrovská, Renata (oponent)
Úvod: Tématem této diplomové práce byla výživa sportovců v porovnání s osobami se sedavým způsobem života. Cíl: Hlavním cílem diplomové práce bylo porovnání výživy fitness sportovců s osobami se sedavým způsobem života pomocí rozboru jídelníčku. Materiál a metoda: Hodnotili jsme jídelníčky 40 žen ve věku 20-30 let, které byly rozděleny na skupinu nesportovců ("sedentary people") a žen cvičících ve fitness ("fitness people"). Jejich průměrný věk byl v rozmezí 25,3-26 let. Respondentky si zaznamenávaly stravu pomocí třídenního 24 hod. recall do připravených formulářů. Záznamy byly následně vyhodnoceny pomocí rozsáhlé databáze potravin vytvořené na Ústavu tělovýchovného lékařství 1. LF UK. Pro porovnání skupin byl použit Studentův dvouvýběrový nepárový t-test na střední hodnotu. Před t-testem byl každý parametr podroben analýze na tzv. rovnost rozptylu, k čemuž byl použit F-test. Výsledky: Skupina fitness sportovkyň přijímala v průměru o 335 kcal méně celkové energie (p = 0,008), o 15,17 g více rostlinných bílkovin (p = 0,031), o 15,24 g méně tuků (p = 0,025), z toho o 13,23 g méně živočišných tuků (p = 0,044). Výsledky u ostatních nutrientů nebyly z pohledu statistiky významné, ale z pohledu výživy přinesly zajímavý přehled stravovacích zvyklostí mezi porovnávanými skupinami. Závěr: Fitness...
Výživa profesionálních tanečnic high heels dance
Žabková, Martina ; Vilikus, Zdeněk (vedoucí práce) ; Kysel, Pavel (oponent)
Tato bakalářská práce se zabývá výživou tanečnic high heels dance (gogo tanečnice, burlesque tanečnice, tanečnice exotic dance, striptérky apod.). Cílem této bakalářské práce bylo zhodnotit průměrné BMI, konzumaci alkoholu a životní styl tanečnic high heels dance s kontrolní skupinou tvořenou nesportujícími ženami. Teoretická část této bakalářské práce stručně představuje taneční styl high heels dance, pojednává o základních živinách (makronutrientech, mikronutrientech), zabývá se pitným režimem a alkoholem. Stanovuje doporučené množství bílkovin, sacharidů, tuků, vitamínů, minerálů a tekutin pro tanečníky. Dále upozorňuje na rizikové prvky ve výživě tanečníků: nedostatek určitých vitamínů a minerálů, nedostačující pitný režim a alkohol v tanečních klubech. Závěr teoretické části se věnuje nutričnímu timingu pro tanečnice, předtréninkovému/potréninkovému jídlu tanečnic a uvádí příklad jídelního plánu pro tanečnici high heels. Praktická část byla vypracována na základě dat získaných z nestandartizovaného dotazníku vlastní konstrukce. Dotazník vyplnilo 30 respondentek, 15 profesionálních tanečnic high heels dance a 15 nesportujících žen. Průměrné BMI tanečnice high heel dance je 19,9 kg/m2 . U nesportující ženy vyšlo průměrné BMI v hodnotě 21,6 kg/m2 . Obě hodnoty jsou v rozmezí normálních hodnot....
Vliv traumatické míšní léze v krční oblasti na kardiovaskulární zdatnost
Machač, Stanislav ; Kolář, Pavel (vedoucí práce) ; Vilikus, Zdeněk (oponent) ; Nováková, Marie (oponent)
Úrazové poškození krční míchy má zásadní dopad na determinanty kardiovaskulární zdatnosti. V rámci tetraplegie se vedle radikálního snížení aktivně využívané svalové hmoty typicky objevuje také výrazná dysfunkce autonomního nervového systému a s tím spojená porucha řízení katecholaminů. Nezřídka se rozvíjí dlouhodobá inaktivita, kdy nejsou dostatečně využity ani zachované pohybové možnosti, což ve zvýšené míře přispívá k rozvoji běžných civilizačních onemocnění. Tato práce si klade za cíl vyhodnotit kardiovaskulární funkci, resp. zdatnost mužů s traumaticky přerušenou krční míchou na úrovni C5-C7 (n=20) za referenčního srovnání zdravých mužů (n=27), kteří podstoupili shodný zátěžový test na ručním ergometru. Hlavními sledovanými ukazateli byla odezva arteriálního tlaku krve na tělesnou zátěž, vrcholová spotřeba kyslíku a chronotropní reakce srdce. V první části studie byly provedeny zátěžové testy do subjektivního maxima pro mezi-skupinové porovnání hodnot spojených s vrcholovou zátěží. Jelikož se vrcholový výkon u jedinců se zraněnou krční míchou od zdravých probandů značně liší, stává se tento fakt omezením bližší komparace odezvy sledovaných ukazatelů. Z toho důvodu byla provedena druhá část výzkumu, v rámci níž byly opakovány zátěžové testy zdravých probandů - tentokrát ne do subjektivního...
Zhodnocení výživy extraligových hokejistů a srovnání s běžnou populací
Balušková, Denisa ; Vilikus, Zdeněk (vedoucí práce) ; Větrovská, Renata (oponent)
Námětem výzkumu a výzkumným problémem je snaha o zhodnocení výživy extraligových hokejistů a její srovnání s běžnou populací. Výživa hráče ledního hokeje obvykle nepatří k nejvíce diskutovaným tématům v oblasti sportu, přesto má velký dopad na sportovní výkon. Jako cíle bylo stanoveno porovnání jednak základních makronutrientů, jednak energetického příjmu, počtu jídel či příjmu tekutin. V teoretické části práce je psáno o charakteristice hokeje a o výživě hokejistů v oblasti příjmu sacharidů, proteinů, tuků, pitného režimu a suplementů. V praktické části práce je provedeno kvantitativní výzkumné šetření sledující stravu hokejistů a její praktické složení. Byla použita komparativní metoda pro srovnání obou skupin, antropometrie pro tělesnou analýzu, online dotazníky pro sledování zvyklostí či kvality potravin a zapsané jídelníčky pro porovnání nutrientů. Důležité bylo zjištění, že většina vrcholových hráčů má limitující znalosti o nutriční problematice. Edukace elitních sportovců v oblasti nutrice pak může zajistit rozvoj jejich plného sportovního potenciálu.
Poruchy příjmu potravy v gymnastice
Kekrtová, Magdaléna ; Vilikus, Zdeněk (vedoucí práce) ; Větrovská, Renata (oponent)
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou poruch příjmu potravy (PPP) v gymnastice. Poruchy příjmu potravy jsou závažná psychická onemocnění, která se vyskytují zejména u žen v adolescentním věku. Gymnastika, jakožto sport s důrazem na estetiku, je riziková z hlediska vniku PPP, kvůli výskytu velkého množství rizikových faktorů, které se gymnastů dotýká. Teoretická část bakalářské práce obecně shrnuje jednotlivé diagnózy poruch příjmu potravy, rizikové faktory, incidenci a prevalenci, zdravotní komplikace, léčbu a prevenci onemocnění. Tyto obecné poznatky jsou doplněny o současný stav poznání poruch příjmu potravy z gymnastického prostředí. Druhá polovina teoretické části přibližuje principy energetického metabolismu a zdravé výživy. Praktická část je tvořena kvantitativním výzkumem, realizovaného pomocí dotazníku, který byl pomyslně rozdělen do dvou částí. První polovina výzkumu zkoumala postoj gymnastů ke stravování a dietám a druhá polovina zkoumala PPP v rámci gymnastiky. Vzhledem k absenci mužského pohlaví, lze výsledky výzkumu aplikovat pouze na ženy. Výzkum potvrdil častý výskyt rizikového chování mezi gymnastkami, oblibu redukčních diet, nízké tělesné hmotnosti nebo velký tlak okolí, který působí převážně ze strany trenérů. Výzkum dále potvrdil, že se poruchy příjmu potravy mezi v...
Výživa klientů fitness center se zaměřením na příjem bílkovin a hořčíku
Pajič, Barbora ; Vilikus, Zdeněk (vedoucí práce) ; Petráková Doležalová, Radka (oponent)
Diplomová práce se zabývá důležitostí bílkovin a hořčíku ve stravě rekreačních návštěvníků fitness center. Velmi častým jevem je v sektoru fitness nadměrný příjem bílkovin na úkor ostatních makronutrientů. Hořčík je důležitým prvkem pro regeneraci svalů a jeho deficit může mít negativní vliv na redukci hmotnosti a nabírání svalové hmoty, vede k únavě a křečím, se kterými se setkává nejeden sportovec. Jelikož se návštěva fitness centra stává v dnešní době čím dál víc populární, je důležité, aby sportovci nepodléhali klamavým a matoucím informacím z internetu a hledali ověřené zdroje. Cílem diplomové práce bylo porovnat stravovací zvyklosti, zejména příjem bílkovin a hořčíku, u dvou skupin osob rozdělených dle četnosti tréninků ve fitness centru. Práce je rozdělena na část teoretickou a praktickou. Teoretická část se zabývá výživou ve fitness odvětví obecně, více pozornosti je ale zaměřeno na bílkoviny a hořčík. Pro praktickou část práce byl zvolen kvantitativní výzkum pomocí dotazníkového šetření. Výzkumu se účastnilo celkem 30 respondentů rozdělených na dvě skupiny - sportovce a nesportovce. Za nesportovce byli považováni ti, kteří mají dva a méně tréninků týdně, sportovci trénují třikrát týdně a častěji. Hlavní část dotazníku představoval arch pro záznam čtyřdenní stravy a pitného režimu. Získaná...
Výživová specifika v OCR
Lišková, Lucie ; Vilikus, Zdeněk (vedoucí práce) ; Větrovská, Renata (oponent)
Tato bakalářská práce se zabývá výživou závodníků v překážkovém sportu, který je také znám pod zkratkou OCR. Hlavním úkolem této práce je popsat význam a důležitost sportovní výživy a jejího načasování u tohoto silovo-vytrvalostního sportu a následně porovnat stravování OCR závodníků s výživovými doporučeními pro tento sport. Cílem práce je tedy zjistit, jaké povědomí mají závodníci v překážkovém sportu o sportovní výživě a zda je jejich energetický příjem dostačující. K řešení byla použita metoda vyhodnocování stravovacího záznamu, ke kterému byl přiložen krátký dotazník o charakteristice sportovce a jeho tréninku. Výzkumný soubor tvořilo 12 závodníků (5 žen a 7 mužů) ve věkovém rozmezí 19-33 let. Provedeným výzkumem jsem zjistila, že energetický příjem nebyl dostatečný a to jak u žen, tak i u mužů. Průměrný denní energetický příjem byl u žen 8076 kJ, což odpovídá 83 % doporučeného denního příjmu pro tuto specifickou skupinu, u mužů tento průměrný příjem dosahoval 10519 kJ, tedy 82 % doporučené normy. Klíčovou roli v neadekvátním energetickém příjmu sehrály zejména sacharidy, kterých u obou pohlaví bylo podstatně méně, než jaká jsou doporučení. Na základě kvantitativního výzkumu mohu tvrdit, že OCR závodníci nemají dostatek informací o výživě a o její důležitosti ve sportu a tak nebyl ani jejich...
Rozdíly ve stravovacích návycích veslařů a sportovců provozující crossfit
Kadlecová, Nikola ; Vilikus, Zdeněk (vedoucí práce) ; Petráková Doležalová, Radka (oponent)
Tato diplomová práce se zabývá tématem sportovní výživy a je rozdělena na dvě části. V teoretické části je přiblížena vyvážená strava, popsány mechanismy tvorby energie v průběhu fyzické aktivity a charakterizovány sportovní směry veslování a crossfit. Zejména je kladen důraz na problematiku výživy v těchto odvětvích. Na podkladu těchto teoretických východisek je zpracována praktická část, kde jsou statisticky zhodnocena získaná data. Cílem práce je zjistit, jestli existují rozdíly ve stravovacích návycích veslařů a sportovců provozující crossfit. K tomuto účelu byly použity specializované dotazníky jídelních preferencí, do kterých 16 sportovců vyplnilo své jídelní návyky. Na základě získaných dat o jejich příjmu vybraných nutrientů za uplynulý měsíc výsledky neodhalily statisticky významný rozdíl mezi skupinami v energetickém příjmu, konzumaci bílkovin (živočišných ani rostlinných), množství ovoce a zeleniny, složení mastných kyselin ve stravě a příjmu přidaných cukrů. Nicméně naznačily relativně velké odlišnosti, např. vyšší příjem živočišných bílkovin a nižší příjem ovoce u sportovců věnující se crossfitu. Klíčová slova: crossfit, stravovací návyky, výživa, veslování, sportovní výživa
Výživa kosmonautů
Žabová, Anna ; Vilikus, Zdeněk (vedoucí práce) ; Petráková Doležalová, Radka (oponent)
Tato neexperimentální diplomová práce je zaměřena na výživu ve vesmíru a všechny aspekty s ní spojené. První část se zabývá fyziologií člověka v prostředí mikrogravitace. Jedná se o změny působící na muskuloskeletární, kardiovaskulární, trávicí, imunitní a centrální nervový systém, ale také důsledky z dlouhodobé izolace, uzavřeného prostoru a působení kosmického záření z hlediska nutričního profilu účastníků vesmírných misí. V druhé části je popsán potravinový vesmírný systém a zmapována sovětská (později ruská) a americká minulost, současnost a budoucnost z hlediska vývoje vesmírné výživy a potravin. Třetí část je zaměřena na fungování vesmírné medicíny a dietologie společně se zajímavými projekty a programy, které v minulosti pomohly či neustále napomáhají vylepšování vesmírných potravinových systémů a díky nim se stává budoucí osídlování vesmíru realističtější. klíčová slova: výživa, výživa ve vesmíru, kosmická strava, kosmonaut, astronaut, vesmír
Úroveň znalostí postupů první pomoci u trenérů florbalu
Kylarová, Radka ; Majorová, Simona (vedoucí práce) ; Vilikus, Zdeněk (oponent)
Název: Úroveň znalostí postupu první pomoci u trenérů florbalu Cíle: Hlavním cílem této bakalářské práce bylo zjistit úroveň znalostí postupů první pomoci u trenérů florbalu v nejvyšší ženské soutěži v České republice. Metody: V moji práci jsem použila anonymní anketní šetření. Anketa se skládala ze dvou částí, kdy první (zjišťovací) část obsahovala 7 otázek a druhá (znalostní) část obsahovala 15 otázek. Skupina respondentů se skládala ze 17 trenérů a trenérek s licencí B. Anketní šetření proběhlo ve spolupráci s Českou florbalovou unií a získaná data byla vyobrazena pomocí grafů. Výsledek: Na základě anonymního šetření bylo zjištěno, že trenéři i trenérky většinou mají zkušenosti s poskytováním první pomoci na florbalových tréninzích, nebo zápasech. Nejvíce se vyskytující úrazy byly ty nejméně vážné jako vyražený dech, natažení svalů/vazů. Z výsledků vyplynulo, že znalosti trenérů nejsou dostačující (průměrné procento správných odpovědí u respondentů celkem činí pouhých 62 %), a navíc bývají ovlivněny rozsahem kurzu první pomoci a dobou, která uplynula od jeho absolvování. Ale ani absolventi, kteří absolvovali nadstandardní kurz první pomoci v roce 2015 a později, nebyli příliš úspěšní (průměrné procento správných odpovědí je jen 71 %). Klíčová slova: florbal, trenér, český florbal, první pomoc,...

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 84 záznamů.   začátekpředchozí21 - 30dalšíkonec  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.