Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 265 záznamů.  začátekpředchozí163 - 172dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Konzumace ovoce a zeleniny u dětí školního věku v Milovicích
Hodonská, Eva ; Váchová, Alena (vedoucí práce) ; Hanušová, Jaroslava (oponent)
Cílem této bakalářské práce bylo zjistit celkovou informovanost žáků 3. - 5. ročníku vybrané základní školy v Milovicích. Dílčí cíle sledovaly, zda je ovoce a zelenina každodenní součástí jídelníčků dané cílové skupiny, zároveň, zda žáci skutečně konzumují ovoce a zeleninu obdržené v rámci svačiny a oběda. Další výzkumný cíl se zabýval přínosem projektu Ovoce a zelenina do škol. Teoretická část práce se věnuje zdravé výživě. Jsou v ní popsány funkce hlavních živin, důraz je kladen na živiny akcesorní, zvláště pak na vitamíny, vlákninu a antioxidanty, které jsou důvodem nezbytnosti konzumace ovoce a zeleniny. Součástí teoretické části je i problematika výživy dětí a krátké pojednání o projektu Ovoce a zelenina do škol. Zároveň byla zařazena kapitola o trávicím traktu, neboť právě zde dochází k trávení a vstřebávání látek z potravy. Vzhledem k cílové skupině jsou uvedena výživová doporučení pro občany ČR se zaměřením na děti školního věku. Cílem praktické části této bakalářské práce bylo zmapování konzumace ovoce a zeleniny ve 3. - 5. ročníku v souladu se stanovenými výzkumnými cíli. Výzkum probíhal dotazníkovým šetřením v písemné formě. Celkem se výzkumu zúčastnilo 314 respondentů ze 3. - 5. tříd. Zjistili jsme, že informovanost respondentů o přínosu ovoce a zeleniny pro lidské zdraví je velmi...
Nízkoprahové zařízení pro děti a mládež Domino a spolupracující organizace
Babáková, Martina ; Váchová, Alena (vedoucí práce) ; Hanušová, Jaroslava (oponent)
Diplomová práce je zaměřena na spolupráci Nízkoprahového zařízení pro děti a mládež Domino a Základní školy v Janově. Diplomová práce se skládá ze dvou částí - části teoretické a části praktické. V první části práce - teoretické - vymezuji sociální služby dle zákona o sociálních službách č.108/2006 Sb., věnuji se komunitnímu plánování a popisuji nízkoprahové zařízení pro děti a mládež obecně a poté se věnuji již konkrétnímu Nízkoprahovému zařízení pro děti a mládež Domino v Litvínově-Janově (dále jen NZDM Domino). Jedna kapitola je věnována činitelům, které ovlivňují možnosti trávení volného času. V další části práce popisuji vyloučenou lokalitu Litvínov-Janov. Na předchozí text navazuji kapitolou o Základní škole v Janově a zaměřuji se na možnosti spolupráce Základní školy Janov s jinými institucemi. Hlavním cílem práce bylo zjistit, zda a jak NZDM Domino spolupracuje se ZŠ Janov. Dalším cílem práce bylo shromáždit informace o tom, nakolik jsou učitelé informováni o NZDM Domino. V praktické části jsem získávala informace dotazníkem a rozhovory s odborníky. Potvrdilo se, že spolupráce probíhá nejčastěji formou přípravy na vyučování. Všechny respondentky (100 %) uvedly, že mají povědomí o NZDM Domino, přesto z dotazníku pro učitelky ZŠ Janov vyplývá, že by přivítaly další informace. Klíčová slova v...
Výživa dospívajících na Střední zdravotnické škole Rumburk
Moldanová, Miriam ; Váchová, Alena (vedoucí práce) ; Hanušová, Jaroslava (oponent)
Podstatou této bakalářské práce bude zjistit, jak se stravují adolescenti na Střední zdravotnické škole v Rumburku. Teoretická část bude zaměřena na charakteristiku psychomotorického vývoje dospívajících, poruchy příjmu potravy. Dále si v této části charakterizujeme základní a přídatné živiny, pitný režim, doporučený stravovací režim během dne a výživová specifika v období dospívání. Praktická část bude věnována průzkumu konkrétních stravovacích návyků a jejich možných příčin pomocí vyhodnocení dotazníkového šetření žáků Střední zdravotnické školy.
Legislativní požadavky na označování balených potraviny v České republice a jak reflektují očekávání spotřebitelů
Stratílková, Veronika ; Váchová, Alena (vedoucí práce) ; Kovaříková, Miroslava (oponent)
Tato bakalářská práce se zabývá požadavky na informace na obalech potravin a jak ty reflektují potřeby spotřebitele. V teoretické části práce jsou shrnuty obecné požadavky na označování balených potravin v České republice, které jsou zakotveny v nařízeních Evropské unie, zákonech a provádějících vyhláškách. Zvláštní pozornost je pak věnována masu a masným výrobkům a polotovarům, na které jsou kladeny i další speciální nároky týkající se jejich označování. V praktické části formou dotazníkového šetření zjišťuji, jaké faktory jsou důležité pro spotřebitele při nákupu potravin a zda je legislativní požadavky na obal reflektují nebo zda by bylo vhodné zavést nějaká zlepšení. Provedeným výzkumem byla zjištěna potřeba spotřebitelů na lepší označování země původu potraviny. Tento faktor je pro část spotřebitelů důležitý u potravin obecně, ale zejména u masa a masných výrobků se jedná spolu se vzhledem o faktor rozhodující. Na základě zjištěných informací doporučuji, aby pro označování původu potravin byla zavedena jasná pravidla, která informaci pro spotřebitele zpřehlední. Může se jednat například o povinné uvedení informace o původu potraviny na přední straně obalu. KLÍČOVÁ SLOVA Potraviny, balené potraviny, legislativa týkající se balených potravin, maso, masné výrobky a polotovary.
Školní stravování žáků 2. stupně základní školy - Plzeňský kraj
Mašková, Šárka ; Váchová, Alena (vedoucí práce) ; Hanušová, Jaroslava (oponent)
Diplomová práce se zabývá stravovacími návyky žáků 2. stupně základní školy nacházející se v Plzeňském kraji. Výsledky výzkumu jsou zhodnoceny z hlediska zdravého stravování žáků. Stravovací návyky dětí ve školním prostředí silně ovlivňuje několik determinant, které jsou v práci rozebrány. Cílem práce bylo zmapovat stravovací návyky dětí na 2. stupni ZŠ a na základě tohoto šetření navrhnout možnosti, které by mohla škola využít k podpoře zdravého školního stravování u svých žáků a celkově tak zapůsobit na zdravý životní styl. Teoretický úvod práce se zaměřuje na postoj státu k ochraně a podpoře zdraví a prevenci nemocí skrze základní dokument Národní strategie ochrany a podpory zdraví a prevenci nemocí Zdraví 2020. Důraz je přitom kladen na postoj státu ke zdravému školnímu stravování skrze zákony, vyhlášky, normy a rozpracované akční plány Národní strategie Zdraví 2020. Vize a strategické cíle výše uvedeného prostupují do školního prostředí skrze podporu programů a projektů a skrze výchovu žáků ke zdraví a zdravému stravování. V praktické části diplomové práce je dotazníkovým šetřením zjišťováno školní stravování žáků 2. stupně základní školy. Chceme-li ve školním prostředí zlepšit stravování žáků, je nutné na základě aktuálního stavu navrhnout vhodné metody rozvoje zdravého školního stravování....
Znalosti žáků druhého stupně vybrané základní školy v předlékařské první pomoci
Nečasová, Markéta ; Hanušová, Jaroslava (vedoucí práce) ; Váchová, Alena (oponent)
Cílem této práce je zjistit znalosti žáků druhého stupně vybrané základní školy v předlékařské první pomoci. V její teoretické části je popsána charakteristika a typy předlékařské první pomoci. Dále pak popis postupů předlékařské první pomoci ve vybraných situacích. V praktické části se práce věnuje zjištění znalostí žáků druhého stupně vybrané základní školy v předlékařské první pomoci. K řešení bylo použito dotazníku, který byl předložen žákům šestého a devátého ročníku vybrané základní školy. Dotazníkem se zjišťovaly teoretické znalosti, znalosti při řešení konkrétních situací a způsob získávání znalostí v předlékařské první pomoci. Vyhodnocením dotazníků se zjistilo, že žáci vybrané ZŠ v 70 % správně odpoví a řeší situace v předlékařské první pomoci, procento správných odpovědí roste s ročníkem a také, že žáci mají vyšší znalosti v řešení konkrétních situací. Také, že výrazný podíl na získávání znalostí v předlékařské první pomoci žáků má škola. Porovnáním způsobu zařazení předlékařské první pomoci do výuky žáků šestého a devátého ročníku vybrané základní školy a výsledků zjištění v dotazníku, vede ke zjištění pozitivního vlivu aktivního způsobu získávání znalostí žáků. Výsledky této práce ukazují na důležitost zařazení předlékařské první pomoci do výuky a popularizaci tohoto tématu na základní...
Stravování oslovených vysokoškolských studentů se zaměřením na alternativní výživu
Fialová, Kateřina ; Váchová, Alena (vedoucí práce) ; Kovaříková, Miroslava (oponent)
NÁZEV: Stravování oslovených vysokoškolských studentů se zaměřením na alternativní výživu AUTOR: Kateřina Fialová KATEDRA: Katedra pedagogiky VEDOUCÍ PRÁCE: Ing. Bc. Alena Váchová, Ph.D. ABSTRAKT: Tato bakalářská práce je zaměřena na alternativní stravování. Cílem teoretické části práce je seznámit čtenáře s obecnými výživovými doporučeními a alternativním stravováním, jež s sebou může nést různá rizika. Praktická část práce se zaměřuje na stravovací návyky vysokoškolských studentů (příjem energie, pravidelnost stravování, pitný režim), jejich subjektivní spokojenost se stravovacími návyky a kolik z nich se stravuje alternativně. Potřebná data pro šetření byla shromážděna pomocí anonymního online dotazníku. Získaná data jsou zobrazena v grafech nebo tabulkách a jejich analýze je věnována část práce. Šetření se zúčastnilo 100 vysokoškolských studentů. Většina otázek se týkala všech studentů bez rozdílu, jak se stravují a část se týkala pouze studentů, kteří se stravují alternativně. Výsledky praktické části ukázaly, že 24 respondentů (25 %) je zcela spokojeno se svým denním příjmem energie. Pravidelnosti stravování věnuje pozornost 41 studentů (42 %). Ukázalo se, že 51 studentů (51 %) denně vypije 1-2 litry tekutin. Z šetření dále vyplynulo, že se alternativně stravuje 22 respondentů (22 %) a mezi jejich...

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 265 záznamů.   začátekpředchozí163 - 172dalšíkonec  přejít na záznam:
Viz též: podobná jména autorů
1 VACHOVÁ, Andrea
6 Vachová, Aneta
3 Vachová, Anna
1 VÁCHOVÁ, Agáta
6 VÁCHOVÁ, Aneta
1 VÁCHOVÁ, Anežka
6 Váchová, Aneta
3 Váchová, Anna
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.