|
Znalosti pacientů o vědecké a alternativní dietologii, funkčních potravinách v ČR
Weidenthalerová, Edita ; Svačina, Štěpán (vedoucí práce) ; Vysoká, Lenka (oponent)
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou znalostí pacientů o alternativní a vědecké dietologii. Práce je rozdělena na část teoretickou a praktickou. Teoretická část pojednává o dietologii jak z hlediska všeobecně známé a rozšířené racionální stravy, tak z hlediska alternativních výživových směrů. Dále jsou zde rozebrány funkční potraviny, některé jejich účinné složky a přínos pro zdraví. Praktická část se pokouší ověřit předem dané hypotézy týkající se znalostí pacientů léčících se převážně pro obezitu či Diabetes Mellitus o racionální výživě a o alternativním stravování. Zahrnuje i jejich zkušenosti s užíváním potravních doplňků nebo léků určených převážně k léčbě uvedených nemocí. Data byla sbírána pomocí dotazníků. Vyhodnocené výsledky jsou znázorněny v grafech. Ze získaných výsledků vyšlo najevo, že většina dotazovaných pacientů má s užíváním potravních doplňků doporučených při těchto onemocněních větší zkušenosti, než s farmakoterapií rovněž určenou při těchto onemocněních. Často si však nemyslí, že by jim takovéto druhy přípravků či léků pomohly. Teoretické znalosti týkající se alternativní dietologie byly dobré, přestože s takovýmto směrem ve výživě neměla většina pacientů osobní zkušenosti. Cílem práce je všeobecně zdůraznit, že vhodnou stravou lze mnoha chorobám předcházet. Klíčová...
|