Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 1 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 

Warning: Requested record does not seem to exist.
Studium antioxidačních komponent u vybraných růžových vín
Valentová, Jana
Popularita a spotřeba růžových vín v České republice stále stoupá a ruku v ruce s tím roste i snaha poznat jeho složení. Velká pozornost je zaměřena na antixodanty pro jejich příznivé vlastnosti na lidský organismus. Dle naší platné legislativy jsou povolenými metodami výroby růžového vína lisování celých hroznů, krvácení a krátkodobá macerace. Právě délka macerace má stěžejní vliv na množství fenolických látek obsažených ve víně, neboť jejich množství stoupá od vín bílých, přes růžová až k červeným. V této práci bylo experimentálně zkoumáno 25 vzorků růžových vín, vyrobených v roce 2016 z odrůd Frankovka, Rulandské modré, Modrý portugal, Zweigeltrebe a Svatovavřinecké. Byla stanovena antioxidační aktivita metodou DPPH a dále celkový obsah polyfenolických sloučenin, antokyanů a flavanolů. Pomocí HPLC byl zjištěn obsah hydroxyskořicových kyselin (kumarové, ferulová a kaftarové), katechinu, epikatechinu, resveratrolu a malvidin 3 glykosidu. Vysokou antioxidační aktivitu a vysoký obsah fenolických látek, flavanolů i antokyanů obsahovala vína z odrůd Frankovka a Modrý portugal. Naopak nejnižší antioxidační aktivitu i obsah fenolických látek měla vína vyrobená z odrůdy Rulandské modré.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.