Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 8 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Stanoviště reliktních borů v jihozápadní části Českého masivu
Velek, Martin
Předkládaná bakalářská práce se zabývá vybranými přirozenými stanovišti s výskytem borovice lesní (Pinus sylvestris). Vybrané lokality se nacházejí v jihozápadní části Českého masívu v podmínkách vyšších pahorkatin až vrchovin. Horninový poklad lokalit je tvořen v nižších částech břidlicemi a drobami svrchního proteozoika, v centrálních částech se nacházejí buližníkové suky, které utvářejí charakter území. Na těchto azonálních stanovištích byly odebrány komplexní půdní vzorky O- a A-horizontů. Na vzorcích jsou srovnávány vybrané půdních vlastnosti. Zjištěné laboratorní výsledky byly konfrontovány se zjištěnými poznatky z terénních průzkumů na vybraných lokalitách.
Veltlínské zelené a jeho variabilita ve Znojemské vinařské podoblasti
Jíra, Filip
Tato bakalářská práce se zabývá vlivem půdních a klimatických podmínek na Veltlínské zelené. Dále zkoumá jeho variabilita ve znojemské vinařské podoblasti, jakožto nejmenší podoblasti na Moravě. Základním úkolem práce je zmapovat Znojemskou vinařskou podoblast z hlediska klimatických, geologických a půdních podmínek, dále uvést významné pěstitele révy a výrobce vína. V praktické části bakalářské práce byla provedena senzorická a základní chemická analýza vín odrůdy Veltlínské zelené, ročníku 2017, která jsou zároveň zařazena do apelačního systému VOC Znojmo. Získané poznatky jsou v práci zhodnoceny a podrobně popsány.
Vinařská obec Vrbovec
Seifert, Lukáš
Bakalářská práce je zaměřena na vinařskou obec Vrbovec, její historii, klimatické, geologické a půdní podmínky významné pro pěstování révy vinné. Hlavní náplní je popis viničních tratí v katastru dané obce především z hlediska odrůdové skladby, klimatických a půdních podmínek a způsobu vedení révy. Krátce jsou zmíněni i významní místní vinohradníci a vinaři. V praktické části je zpracována základní chemická a senzorická analýza několika vzorků vín z dané oblasti.
Vliv podnože na příjem minerálních látek
Šimoníková, Lenka
Tato práce byla sepsána na téma Vliv podnože na příjem minerálních látek.V této práci jsem se zabývala využitím podnoží, které se používají ve vinicích v České republice. Jaké jsou pozitiva a negativa jejich využití. Historie používání podnoží, jako zbraň proti mšičce révokazu. Popsáni jednotlivých podnoží tak i botanických druhů, ze kterých jsou kříženi. Zhodnocení půdních podmínek, které jsou nejvhodnější pro danou podnož. Dále jaký má vliv podnož na příjem minerálních látek pro celý keř i pro bobule. Popsaní jednotlivých prvků minerální výživy pro optimální růst keře. A v poslední řadě využití podnoží v praxi.
Vinařská obec Sedlec u Mikulova
Málek, Libor
Tato bakalářská práce se zabývá vlivem půdních a klimatických podmínek, které působí na révu vinnou. Konkrétně se zabývá obcí Sedlec u Mikulova. Náplní práce je popis jednotlivých viničních tratí, zastoupení jednotlivých odrůd a také popis vinařů působících v dané lokalitě. V praktické části budou senzoricky i chemicky zkoumány jednotlivé vzorky vín.
Vliv fyzickogeografických faktorů na extremitu odtoku (Případová studie: Porovnání malých povodí v oblasti centrální Šumavy)
Hojovec, Daniel ; Janský, Bohumír (vedoucí práce) ; Matoušková, Milada (oponent)
V souvislosti se vzrůstajícím výskytem extrémních hydrologických situací se objevují nové možnosti řešení ochrany před povodněmi. Mezi tyto možnosti patří i postupné zvyšování retenční kapacity povodí a zmírnění variability odtoku v pramenné oblasti toků. Tato bakalářská práce se zabývá porovnáním tří fyzicko-geograficky různých povodí v pramenných oblastech Šumavy. Hlavním cílem práce je zkoumání vlivu fyzicko-geografických faktorů na extremitu odtoku v povodí jednotlivých vybraných toků na základě srovnávací analýzy. Extremita odtoku je znázorněna pomocí vybraných povodňových událostí, které byly zpracovány na základě dat z experimentálního monitoringu katedry fyzické geografie a geoekologie PřF UK v Praze. Úvodní část této práce je tvořena literární rešerší a dále fyzicko- geografickými a hydrografickými charakteristikami všech povodí. Hlavní část práce je zaměřena na popis a porovnání extrémních situací ve sledovaných povodích. V závěru práce je uvedeno zhodnocení, spočívající v posouzení vlivu fyzickogeografických faktorů na extremitu odtoku. Ve výsledném hodnocení bylo zjištěno, že reakce Černého potoka, na povodňové události, je odlišná od reakce dvojice Ranklovský potok, Rokytka. Důvodem této odlišnosti je rozdílná plocha rašelinišť na daných povodích.
Vinařské obce Hnanice a Šatov
Špetík, Milan
Tato bakalářská práce se zabývá vlivem klimatických a půdních podmínek na révu vinnou. Konkrétně se zabývá obcemi Hnanice a Šatov. Hlavní naplní práce je popis viničních tratí daných obcí, především z hlediska odrůdové skladby, půdních podmínek, klimatických podmínek a způsobu vedení révy. Dále popisuje významné místní vinaře a vinohradníky. V praktické části se práce zabývá chemickou a senzorickou analýzou charakteristických vín z dané oblasti.
Vliv půdních, klimatických podmínek a aplikovaných pomocných látek na kvalitu hroznů dané lokality
Marek, Jan
Předložená diplomová práce je zaměřená na posouzení vlivu půdních, klimatických podmínek a aplikovaných pomocných látek na kvalitu hroznů v pokusné lokalitě Olbramovic u Moravského Krumlova. Pokus byl založen v roce 2011, v rámci bakalářské práce, na odrůdě Chardonnay a obsahoval pouze jednu pokusnou variantu. Tato varianta byla v roce 2012 rozšířena ještě o další tři pokusné varianty, aby se tak dal lépe posoudit vliv klimatických a půdních podmínek, odlišné rostlinné výživy, stresových faktorů a pomocných rostlinných přípravků řady Energen aplikovaných na pokusnou výsadbu. V roce 2013 byl pokus opět zopakován a to ve stejném složení pokusných variant jako v roce 2012. Jednotlivé pokusné varianty a kontrola byly porovnávány na základě analytických hodnot (cukernatost, titrovatelné kyseliny a pH) a uvologických hodnot (průměrný výnos z jednoho keře a hektarový výnos).

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.