|
Nové metody separace a přepracování potravinového odpadu v jednorázových obalech
Pokorný, Tomáš ; Innemanová, Petra (vedoucí práce) ; Šereš, Michal (oponent)
Odpady celkově a zejména ty plastové jsou velkým problémem dnešní doby. Česká republika se řadí mezi premianty v třídění plastového odpadu, ovšem ne všechen vytříděný odpad je dále využit. Podle portálu Plastics Europe (2022) je nejpoužívanější způsob nakládání plastovým odpadem v Evropě energetické využití, až potom následuje recyklace. Právě zvýšený podíl recyklace by lépe odpovídal principům cirkulární ekonomiky, a proto jsem ve své práci zabýval nové metodě separace a přepracování potravinového odpadu v jednorázových obalech a následnému posouzení využitelnosti separovaných plastů. V současné době je využívanou metodou drcení odpadu, separace biologické složky a její energetické využití v bioplynové stanici. V teoretické části bakalářské práce jsem se zaměřoval na obecnou charakteristiku vermikompostování, obalů, recyklace, plastových odpadů a v neposlední řadě popisuji způsoby nakládání s bioodpady v supermarketech. Součástí práce byl experiment, který v pilotním měřítku ověřoval potenciál nově navržené metody separace bioodpadu a plastových jednorázových obalů pomocí žížal. Pokus vycházel z předpokladu, že použité žížaly budou schopny transformovat potravinový odpad v jednorázových obalech na vermikompost bez nutnosti narušení nebo drcení těchto obalů. Ty pak bude možné jednoduše oddělit a...
|
|
Využití logistiky ve výrobním podniku
BODLÁKOVÁ, Alena
Tato diplomová práce se zabývá využitím logistiky ve výrobním podniku Pivovar Protivín a. s. Podává pohled na současnou situaci českých pivovarů ve světě a v České Republice. Mapuje trendy posledních let v pivovarnictví a také, jak se na tomto odvětví podepsala hospodářská krize. Jsou zde prezentovány hospodářské výsledky Pivovaru Protivín, které srovnávám s výsledky pivovaru Svijany. Analyzuji distribuci produktů Pivovaru Protivín. Za tímto účelem jsem provedla časový snímek rozvozu piva. Dále jsem se zaobírala problematikou obalového hospodářství v protivínském pivovaře. Pro pivovary je specifická složitá a nákladná zpětná logistika vratných obalů. Pokouším se zjistit, zda by nebylo pro protivínský pivovar vhodné začít vyrábět pivo v PET lahvích. Snažím se stanovit úroveň služeb poskytovaných odběratelům protivínského piva. Podle výsledků uvedených v této práci, mají největší požadavky na služby poskytované pivovarem odběratelé působící v gastronomii. Na základě dotazníkového šetření a následných rozhovorů s hostinskými byly sestaveny standardy poskytování služeb v pivovarnictví. Navrhuji možnosti zlepšení, které by měly vést k úsporám, pružnějším činnostem nebo ke konkurenčním výhodám pivovaru a celé skupiny K Brewery.
|