Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 10 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Povědomí žáků 2. stupně ZŠ o zdravém způsobu stravování
Brodská, Nikol ; Váchová, Alena (vedoucí práce) ; Hanušová, Jaroslava (oponent)
Diplomová práce se zabývá problematikou zdravého stravování u žáků 2. stupně základních škol. V teoretické části se pojednává o tématech, která s touto prací souvisí. Na začátku jsou vysvětleny pojmy z oblasti výživy. V práci je dále zahrnuta oblast racionální výživy, výživy dětí školního věku či rizik spojených s výživou. V neposlední řadě se tato část věnuje alternativním směrům ve výživě, programům podporujících zdraví na školách a začlenění výživy do Rámcového vzdělávacího programu na základních školách. V praktické části byl výzkum proveden pomocí dotazníkového šetření, který se dotazoval žáků 8. a 9. ročníků na ZŠ v Mnichově Hradišti a ZŠ Úvaly. Otázky se týkaly různých oblastí výživy. Získané informace jsou zpracovány ve formě tabulek a následně okomentovány. Z výzkumu vyplynulo, že 33 % žáků má vědomosti o zdravém způsobu stravování alespoň nad 60 % a zbylých 67 % žáků tuto hranici nesplňuje. Překvapujícím zjištěním je nedostatečná znalost žáků o civilizačních nemocech, kdy žáci nemají povědomí o této problematice minimálně ze 60 %. Další pravdou je skutečnost, že více jak 50 % žáků se stravuje zdravě. Kladné zjištění obsahuje informace o programech podporující zdraví na školách. Žáci vědí, jakými programy se jejich škola zabývá a mezi programy uvedli Škola podporující zdraví a Ovoce a...
Vliv stravování ve fast foodech na dětskou obezitu
Hájková, Magdaléna ; Čeledová, Libuše (vedoucí práce) ; Váchová, Alena (oponent)
Bio-medicínské vymezení problematiky, doporučení pro praxi. Dotazníkové šetření na Dětské chirurgii a traumatologii Thomayerovy nemocnice a v jedné z pražských poboček fast foodu. Abstract Biomedical defining issues, recommendations for practice. Survey of pediatric surgery at Thomayer Hospital and one of Prague branches of fast food.
Znalosti žáků určitých středních škol severních a středních Čech o vybraných civilizačních onemocněních
Jírová, Kateřina ; Hanušová, Jaroslava (vedoucí práce) ; Váchová, Alena (oponent)
Tato diplomová práce se věnuje problematice civilizačních nemocí. Práce je členěna na teoretickou a praktickou část. V teoretické části je objasněno, co jsou civilizační nemoci, jak vznikají a jak je možné jim předcházet. U vybraných nemocí (ischemická choroba srdeční, obezita, cukrovka, nádorová onemocnění) je podrobněji popsáno, jak a proč vznikají, co patří mezi rizikové faktory, jaká existují preventivní opatření a jak je případně možné nemoc léčit. V praktické části se práce věnuje výzkumu znalostí žáků vybraných střeních škol o problematice civilizačních nemocí. Za použití dotazníku byly prověřeny znalosti žáků dvou středních škol a zjištěn rozdíl v jejich vědomostech. Dále byly porovnány tyto znalosti žáků s jejich znalostmi před dvěma lety, kdy byl na stejných školách vyplněn podobný dotazník. Účelem práce tedy bylo zjistit, jak se vědomosti (v oblasti civilizačních nemocí) totožných žáků těchto dvou škol změnily s odstupem dvou let. Ze závěrečné diskuze je zřejmé, jak se znalosti žáků s odstupem dvou let změnily. Bylo zjištěno, že znalosti žáků se celkově zlepšily. U otázek týkajících se rakoviny, cukrovky a obezity došlo ke zlepšení. K mírnému zhoršení došlo u otázky týkající se počtu pacientů. K žádné změně nedošlo u otázky týkající se správného zařazení nemocí do kategorie civilizační...
Zdravý životní styl a výživa jako prevence vzniku civilizačních nemocí
Rudolf, David ; Nová, Monika (vedoucí práce) ; Ondrušová, Jiřina (oponent)
Diplomová práce se zabývá problematikou zdravého životního stylu a výživy v souvislosti s prevencí vzniku civilizačních onemocnění. Popisuje příčiny vedoucí ke vzniku těchto nemocí, rizika a možnosti prevence. Upozorňuje na zásady správného stravování, úskalí různých diet, následky přejídání, nebezpečí nadváhy a obezity, negativní vliv stresu na naše zdraví, způsoby a zásady zdravého snižování nadváhy. Shrnuje rady a doporučení odborníků pro optimální skladbu jídelníčku, změnu životního stylu a význam správného dýchání, relaxace, pohybu, pozitivního myšlení a spánku pro zdraví. Praktická část obsahuje popis případu ženy trpící vysokou nadváhou a zdravotními obtížemi, analýzu příčin a projevů nezdravého životního stylu a stravování. Jsou uvedeny kroky k řešení situace i návrh vhodné terapie ke snížení stresové zátěže doporučený odborníkem. Je popsán průběh léčby a vyhodnocení rizik, jsou také navržena vhodná opatření k udržení optimální hmotnosti v budoucnu, včetně doporučení vhodného stravování. Práce poukazuje na problém nárůstu nadváhy a obezity a nebezpečí výskytu civilizačních onemocnění u současné populace jako na velmi aktuální téma a na potřebu širší informovanosti veřejnosti a prevence.
Vliv stravování ve fast foodech na dětskou obezitu
Hájková, Magdaléna ; Čeledová, Libuše (vedoucí práce) ; Váchová, Alena (oponent)
Bio-medicínské vymezení problematiky, doporučení pro praxi. Dotazníkové šetření na Dětské chirurgii a traumatologii Thomayerovy nemocnice a v jedné z pražských poboček fast foodu. Abstract Biomedical defining issues, recommendations for practice. Survey of pediatric surgery at Thomayer Hospital and one of Prague branches of fast food.
Vliv stravování ve fast foodech na dětskou obezitu
Hájková, Magdaléna ; Čeledová, Libuše (vedoucí práce) ; Váchová, Alena (oponent)
Bio-medicínské vymezení problematiky, doporučení pro praxi. Dotazníkové šetření na Dětské chirurgii a traumatologii Thomayerovy nemocnice a v jedné z pražských poboček fast foodu. Abstract Biomedical defining issues, recommendations for practice. Survey of pediatric surgery at Thomayer Hospital and one of Prague branches of fast food.
Statistická analýza změn ve výživě a zdraví lidí v České republice
Syrová, Věra ; Prášilová, Marie (vedoucí práce) ; Dlubalová, Zuzana (oponent)
Bakalářská práce je zaměřena na statistickou analýzu vývoje spotřeby potravin v letech 1994 až 2014 a její predikci. Dále se zaměřuje na vývoj závažných civilizačních onemocnění v letech 2000 až 2014. V teoretické části jsou popsány základní pojmy týkající se zdravé výživy, kategorie potravin a jejich hlavní složky. Teoretická část se také zabývá popisem výživové pyramidy a výživových doporučení vydaných Společností pro výživu. Dále jsou v teoretické části uvedeny demografické ukazatele a závažné civilizační choroby spojené s nevhodnou stravou. Součástí práce je také demografická charakteristika populace České republiky, spotřební výdaje obyvatel a jejich zdravotní stav. V praktické části jsou z důvodu popisu hodnocení vývoje analyzovaných ukazatelů stanoveny jejich základní elementární charakteristiky. Následuje předpověď vývoje spotřeby analyzovaných potravin v následujících pěti letech. Dosažené výsledky jsou poté diskutovány s výživovými doporučeními a to podle toho, zda je jejich spotřeba nadměrná či nedostatečná. V závěru práce jsou shrnuty výsledky provedené analýzy a definovány návrhy a doporučení pro změnu zvyklostí obyvatel České republiky ohledně správné výživy a zdravého životního stylu.
Pohybová aktivita seniorů s diabetes mellitus II. typu
TRAJKOVA, Andrea
Diplomová práce se zabývá tématem: "Pohybová aktivita seniorů s Diabetes Mellitus II. typu. V teoretické části jsou charakterizovány pojmy týkající se stáří, jeho projevů a zdravotních komplikací s ním spojených, onemocnění Diabetes Mellitus II. typu a pohybové aktivity, jako základní složky prevence a nefarmakologické léčby tohoto onemocnění. Praktická část práce je zaměřená na monitoring pohybových aktivit seniorů s diabetem mellitem II. typu. Ke sběru dat pro výzkum byl použit standardizovaný dotazníku IPAQ-long. Monitoring počtu kroků u vybrané skupiny byl realizován pomocí krokoměrů Yamax Digiwalker SW-700. Zjištěné výsledky byly analyzovány a porovnávány s doporučením pro pohybovou aktivitu.
Systém obrany organismu proti reaktivním kyslíkatým látkám a úloha výživy v něm
BENDLOVÁ, Radka
Reaktivní formy kyslíku a dusíku jsou spolu s toxickými noxami vnějšího prostředí nejcitovanějším zdrojem patologických vlivů na fyziologické procesy člověka a na vývoj degenerativních onemocnění (civilizačních chorob). Řada volných radikálů se v organizmu vyskytuje běžně, protože jsou součástí fyziologických procesů (fyzický pohyb, zpracování potravy, imunitní obrana organizmu). Na jedné straně vysoce reaktivní formy kyslíku hrají důležitou roli v antimikrobiální ochraně lidského organizmu, pomáhají usmrcovat mikrooganizmy během fagocytózy. Na druhé straně oxidační stres (nadprodukce reaktivních kyslíkatých látek) se podílí na poškozování bílkovin, lipidů a nukleových kyselin. Organizmus musí čelit oxidačnímu poškození svých biomolekul antioxidační ochranou. Dostatečná hladina antioxidantů v biologických tkáních působí protektivně. Budeme-li dodržovat doporučená množství a složení potravy bohaté na antioxidanty, můžeme zásadním způsobem přispět ke zlepšení zdravotního stavu a snížit tak riziko manifestace některých závažných chorob, nazývaných chorobami civilizačními.
Ochranná strava.
ŠÍMOVÁ, Michaela
Ve své bakalářské práci se zabývám problematikou ochranné stravy. Teoretická část je zaměřena na analýzu související literatury. Věnuji se tématu ochranné stravy jako způsobu výživy, který je důležitým předpokladem ochrany zdraví před civilizačními nemocemi. Dále se zabývám civilizačními chorobami v souvislosti s výživou a možnostmi jejich předcházení. Ve své práci píši i o zdraví a výchově ke zdraví jako o nutném prostředku k zachování duševního, fyzického i sociálnímu zdraví člověka, který je v nynější době vystaven vysokým nárokům, stále rychlejšímu životnímu tempu a stresovým situacím. Také se zmiňuji o programu Zdraví pro všechny v 21. století. Hlavní náplní praktické části je zkoumání stravovacích návyků, informovanosti o zdravé stravě v souvislosti se vznikem nemocí a postojů lidí. Výzkum byl prováděn pomocí dotazníku, počet zúčastněných respondentů byl 128. Ze dvou výzkumných otázek byla jedna nepotvrzena a jedna potvrzena.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.