Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 185 záznamů.  začátekpředchozí81 - 90dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Životní styl u adolescentů
Horáková, Markéta ; Aldhoon Hainerová, Irena (vedoucí práce) ; Zamrazilová, Hana (oponent)
Zdravý životní styl může hrát významnou roli jednak v udržení optimální tělesné hmotnosti a jednak v prevenci řady kardiovaskulárních a metabolických onemocnění v dospělosti. Z těchto důvodů je nesmírně důležité, aby se děti a adolescenti vyvarovali negativních aspektů životního stylu a byli vzděláváni a podporováni v provozování zdravého životního stylu ve všech jeho podobách. V teoretické části této bakalářské práce je definován pojem adolescent a obezita. Dále jsou uvedeny důležité aspekty dodržování zdravého životního stylu, včetně výživových doporučení a udržování pohybové aktivity. V práci jsou též zmíněny rizikové faktory vedoucí k nárůstu tělesné hmotnosti jako jsou genetické faktory, nevhodné stravovací návyky, nedostatek pohybu, rodinné a sociální zázemí, vybraná onemocnění a dlouhodobá medikace. Vyjmenovány jsou i nejčastější komplikace spojené se zvýšenou tělesnou hmotností, které mohou nepříznivě ovlivnit život jedince. K posouzení antropometrických měření jsou prezentovány percentilové grafy pro chlapce a dívky. V neposlední řadě jsou sepsány důležité body v doporučení pro zdravý životní styl u adolescentů. Cílem praktické části bakalářské práce bylo zjistit, jaký životní styl vedou adolescenti. Anonymního dotazníkového šetření se účastnilo 198 studentů (93 dívek, 105 chlapců)...
Nutriční stav pacientů s osteoporózou
Šimková, Simona ; Zikán, Vít (vedoucí práce) ; Michalská, Dana (oponent)
Diplomová práce je zaměřena na problematiku nutričního stavu pacientů s osteoporózou. Práce je rozdělena do dvou částí. V první, teoretické části práce se zabývám problematikou osteoporózy, definicí onemocnění, epidemiologií a etiologií. Dále jsou zmíněny klinické projevy onemocnění, možnosti diagnostiky a léčby. Významnou částí práce je popis rizikových faktorů a zejména specifikace nutričních aspektů osteoporózy. Jsou zde popsány nutrienty, které s onemocněním souvisejí nebo souviset mohou. Dále je zmíněn vliv pohybové aktivity a kouření. Poslední část je zaměřena na hodnocení nutričního stavu. Cílem diplomové práce bylo zhodnocení nutričního stavu pacientů s osteoporózou. Cíle práce bylo dosaženo několika kroky. Nejprve byla s použitím uvedených zdrojů sepsána teoretická část práce, která vysvětluje pojmy s problematikou související. Následně proběhl výzkum. Výzkumu se zúčastnilo 60 pacientek osteologických ambulancí z Prahy a Českých Budějovic. Výzkum má několik částí, které jsou následně hodnoceny. Konkrétně se jednalo o hodnocení krátkého dotazníku zabývající se příjmem vápníku nebo pohybovou aktivitou respondentů. Další částí byl frekvenční dotazník pro zaznamenání frekvence konzumace vybraných potravin, následoval 3denní záznam jídelníčku respondentů. Byly také hodnoceny rizikové faktory...
Stravovací návyky u osob s diabetem mellitem 2. typu
KRÁLOVÁ, Kateřina
Téma stravovacích návyků u pacientů s diabetem 2. typu je v dnešní době aktuální a je mu přikládána stále větší pozornost. Diabetes se označuje za jednu z civilizačních chorob 21. století. Proto tato bakalářská práce mapuje úroveň znalostí diabetiků o diabetické dietě a dodržování jejich zásad. Bakalářská práce se skládá z části teoretické a praktické. Teoretická část mé práce pojednává o onemocnění jako takovém s důrazem na popis diabetické diety, která je nezbytnou součástí léčby pacienta. V závěru této části mé práce se také věnuji edukaci diabetických pacientů, neboť je nezbytné, aby dotyční jedinci byli srozuměni s případnými riziky, která vznikají při nedodržování režimových opatření při jejich onemocnění. Cílem mé práce je prostřednictvím praktické části zhodnotit stravovací návyky zjištěné u pacientů s diabetem mellitus 2. typu a zmapovat, zda tyto jedinci vnímají diabetickou dietu jako základní léčebný prostředek při jejich onemocnění. Bakalářská práce je provedena strategií kvalitativního výzkumu. Jako metody sběru dat je využito polostrukturovaného rozhovoru. Vyhodnocené rozhovory jsou zpracované do přehledných tabulek a dále jsou rozvedeny v diskuzi a závěru. Tato publikace by měla podpořit a zkvalitnit informovanost o správných stravovacích návycích při diabetu mellitu 2. typu.
Výživa při cholelitiáze
KAMBOVÁ, Karolína
Cholelitiáza, tedy žlučové kameny, je onemocnění se stále rostoucí prevalencí, u kterého strava ztrácí léčebný význam. Nicméně v preventivním opatření k předcházení vzniku zdravotních komplikací hraje podstatnou roli. Cílem mé bakalářské práce na téma Výživa při cholelitiáze je zmapování stravovacích návyků pacientů před výkonem cholecystektomie a zejména pak u pacientů po cholecystektomii. Zároveň se zajímám o to, jaké změny u pacientů po dané diagnóze nastaly a jaký vliv to má na jejich stravovací zvyklosti v porovnání s minulostí. Též během práce zjišťuji, jaké potraviny mají nejčastěji negativní vliv na zdraví pacienta a jaké komplikace se s tím pojí. Má práce byla vedena formou kvalitativního výzkumu, kdy jsem použila dvě metody sběru dat. První obsahovala vytvoření tabulky, do které následně pacienti zaznamenávali svůj denní příjem stravy. Toto šetření podstoupilo 5 pacientů, kteří již podstoupili cholecystektomii. Druhá metoda proběhla formou dotazníkového šetření s řízeným rozhovorem, který jsem provedla u všech 8 oslovených respondentů, s tím, že u 3 respondentů čekajících na cholecystektomii jsem se snažila retrospektivně zjistit, jak se daní pacienti stravovali a jakého charakteru daná strava převážně byla. Během práce jsem zjišťovala, jak odpovídá doporučené stravování respondentů stravování v reálném životě a snažila jsem se zdůraznit potřebu individuálního přístupu ke každému pacientovi s cholelitiázou či následnou cholecystektomií. Zjistila jsem, že většina pacientů upravuje své stravovací zvyklosti, ale ne všichni omezují stejný druh potravin. Jak jsem již zmiňovala, hraje zde roli individualita respondentů. Ovšem dalo by se říci, že většina se snaží omezit příjem tuků a tučných potravin, hodně kořeněných, pálivých či jinak dráždivých druhů potravin a koření.
Výživa obézních dětí mladšího školního věku
ŘEHÁKOVÁ, Michaela
V současné době je obezita velmi rozšířená a počet obézních lidí se stále zvyšuje. Narůstající problematika s obezitou by se neměla brát na lehkou váhu, neboť má negativní vliv na zdravotní stav populace. Hlavními cíli bakalářské práce s názvem "Výživa obézních dětí mladšího školního věku" bylo zhodnocení jídelníčků dětských pacientů před a po návštěvě nutričního terapeuta, zhodnocení vlivu diety při správném dodržování a posouzení vlivu rodičů na dětskou obezitu. Práce se skládá ze dvou částí - teoretické a praktické. Teoretická část poskytuje základní přehled o hodnocení stavu výživy u dětí, dále se zaměřuje na výživu dětí mladšího školního věku včetně denního stravovacího režimu a nakonec obsahuje informace o dětské obezitě a její léčbě. Praktická část byla provedena prostřednictvím kvalitativního výzkumu. Pro výzkum byly použity jídelní záznamy dětských pacientů a informace získané z rozhovorů jak s pacienty, tak s jedním nebo oběma z rodičů. Výzkumný soubor tvoří 4 obézní pacienti, kteří byli vybráni na základě vyhodnocení podle percentilových grafů. Proběhly dvě návštěvy nutričního terapeuta, ve výzkumu jsou tedy porovnávány informace před a po doporučeních od nutričního terapeuta. Z výsledků je především zřejmé, že většina obézních pacientů má také obézního alespoň jednoho z rodičů. Hlavní problém nastává tedy ze strany rodičů, neboť mají sami nevhodné stravovací a pohybové návyky. Dalším důležitým zjištěním je, že obezita není způsobená nadbytečným energetickým příjmem, ale výběrem potravin a nápojů.
Hodnocení frekvence a kvality stravy školních dětí 4. třídy ZŠ 28. října v České Lípě
HONZEJKOVÁ, Kateřina
Výživa školních dětí je stále častějším tématem nejrůznějších debat a to jednak z hlediska správného a zdravého vývoje dítěte, tak z hlediska prevence proti civilizačním nemocem ve věku pozdějším. Moje práce na téma "Hodnocení frekvence a kvality stravy školních dětí 4. třídy ZŠ 28. října v České Lípě" je rozdělena na teoretickou a výzkumnou část. Již zmíněná teoretická část se věnuje základům stravování dětí daného věku. Důraz je kladen především na jednotlivé makronutrienty, jejich zdroje a doporučené dávky pro děti daného věku. Neméně důležité makronutrienty, tekutiny a vláknina jsou zmíněny také i se zdroji a doporučenými dávkami. Samostatnou kapitolou, kterou jsem se rozhodla zařadit, je pak alternativní stravování, které v dnešní moderní společnosti nabírá na oblíbenosti. Důvodem je lepší přístup veřejnosti ke zdrojům informací o těchto způsobech stravování, dále pak mimo jiné také rostoucí nabídka sortimentu speciálních potravin jako jsou vegetariánské a veganské potraviny, ale také například raw produkty. Výzkumná část byla vedena jak formou kvantitativního dotazníkového řešení, tak formou kvalitativního zápisu stravy vybranou skupinou dětí. Výzkumným souborem je 83 dětí v rozmezí věku 9-11 let vybrané základní školy. Mým hlavním cílem bylo kvantitativně zmapovat především frekvenci stravy u celého výzkumného souboru respondentů. U osmi vybraných jedinců probíhal i kvalitativní výzkum se zaměřením na kvalitu stravy s důrazem na makronutrienty a sůl.
Výživa romské populace
HOMOLKOVÁ, Magdaléna
Bakalářská práce je zaměřena na problematiku výživy romské populace. Práce je dělená na dvě části, část teoretickou a část praktickou. Teoretická část se zabývá diferenciací romské populace a jejích jednotlivých skupin, dále pak stravovacími návyky této minority včetně historicky daných návyků a tradičních pokrmů. V posledním úseku teoretické části je popsán zdravotní stav romské populace, a to zejména problematika nadváhy a obezity, která je s touto etnickou skupinou často spojena. Cílem praktické části práce bylo zmapovat stravovací návyky vzorku romské populace a zhodnotit jejich vliv na zdravotní stav respondentů. Pro získání informací ke stanovené problematice jsem použila metodu kvalitativního výzkumu strukturovaný rozhovor a záznamové šetření. Rozhovor jsem vedla s deseti respondenty získaných metodou sněhové koule, kterým jsem následně ze zjištěných informací stanovila hodnotu doporučeného denního příjmu energie a také jsem jim vysvětlila metodu zaznamenávání jídelníčku. Zaznamenané jídelníčky jsem poté vyhodnotila v nutričním software "Nutriservis Profesional" a reálný energetický příjem jsem porovnala s doporučeným příjem energie za den. Dále jsem hodnotila celkové rozložení makroživin a také jsem porovnávala způsob stravování s obecnými doporučeními pro racionální stravu. Tato doporučení jsou uvedena v literatuře Referenční hodnoty pro příjem živin, 2011 a dále v publikaci "Zdravá třináctka" vydané Společností pro výživu, 2006. Na problematiku výživy romské populace je třeba pohlížet komplexně a brát v potaz všechny možné faktory, které způsob stravování ovlivňují, a to především faktory socioekonomické. Základem je včasná edukace a intervence nutričního specialisty, která je v rámci řešení této problematiky klíčová.
Jídelní postoje a návyky u žáků 2. stupně ZŠ a studentů SŠ na Písecku
KONFRŠTOVÁ, Jarmila
Jídelní postoje u žáků na druhém stupni základních škol a u studentů na středních školách je obsahem mé bakalářské práce V teoretické části se zabývám zdravým životní stylem, životním stylem rodiny a vlivem rodiny na stravování dětí. Dále je pak rozpracován "fenomén" poruch příjmu potravy, běžně se označujících jako PPP, jejich výskytem a příčinami, které tyto nemoci vyvolávají. Nejčastěji se mluví o módním diktátu, nesprávných stravovacích návycích, přesněji řečeno držením redukčních diet, ale v poslední době se rozmohl i vliv sociálních sítí v první řadě Facebook, následovaný Instagramem. Dále jsem rozvedla nejčastější typy poruch příjmu potravy a věnovala jsem se nejnovějším "trendům" v této oblasti. V praktické části jsem popsala dotazníkové šetření na vybraných základních a středních školách na Písecku, jeho metodiku a vyhodnocení.
Automaty ve školách a jejich vliv na výživové zvyklosti žáků 2.stupně základních škol
Broumská, Petra ; Hnilicová, Helena (vedoucí práce) ; Mikeš, Ondřej (oponent)
Práce se věnuje problematice nabídky prodejních automatů a bufetů v prostorách základních škol. Je zaměřená na rozsah vlivu nabídky na stravovací zvyklosti žáků druhého stupně základních škol. Do porovnání dává stravovací zvyklosti a celkový životní styl dětí z majoritní populace a romských dětí ze sociálně vyloučených lokalit. Zásadním počinem v České republice byla v roce 2016 tzv. pamlsková vyhláška, uvádějící normy pro potraviny a nápoje, které lze na základních školách žákům nabízet. Cílem bakalářské práce je popsat stravovací zvyklosti žáků 8. a 9. tříd na Chomutovsku a zjistit, jakou roli hrají v životním stylu dětí automaty a bufety ve školách. Do kontextu jsou dána specifika stravovacích zvyklostí romské populace ze sociálně vyloučených lokalit. Pro výzkum byl použit dotazník sestavený přímo pro účely bakalářské práce. Dotazník vyplňovali žáci 8. a 9. tříd ve školách na Chomutovsku. Respondenty tvořili žáci z různých typů škol, které jsou v práci porovnávány. Bylo zjištěno, že i přes regulaci nabídky v automatech pamlskovou vyhláškou se podle žáků v některých školách objevují potraviny, které se zdají být s legislativou v rozporu. Tento jev byl zjištěn na školách, do kterých dochází vyšší počet romských žáků. Bylo potvrzeno, že žáci často vynechávají snídaně, málo využívají stravování ve...
Rizikové faktory aterogeneze a porovnání stravovacích návyků českých a německých pacientů s manifestovanou aterosklerozou
Mariánusová, Denisa ; Tuka, Vladimír (vedoucí práce) ; Vilikus, Zdeněk (oponent)
Kardiovaskulární onemocnění představují ve vyspělých zemích navzdory neustále se zlepšující úrovni lékařské péče a časnějšímu záchytu aterosklerotického postižení cév stále nejčastější příčinu mortality. Obsahem teoretické části této práce je aterosklerotického procesu a rozbor nejvýznamnějších rizikových faktorů. Dále jsou zde popsány projevy manifestovaných forem aterosklerózy a značná část práce je také zaměřena na nutriční prevenci. Praktická část práce si dává za cíl zjišťovat stravovací návyky a přítomnost významných rizikových faktorů aterosklerózy u českých a německých pacientů manifestovanou určitou formou aterosklerózy. Dále se porovnávají rozdíly ve stravovacích návycích mezi těmito dvěma skupinami pacientů. Do výzkumu bylo zařazeno celkem 52 pacientů, 32 německých a 20 českých. Jednalo se o pacienty po prodělaném infarktu myokardu, cévní mozkové příhodě, dále pacienty diagnózou anginy pectoris, ischemické choroby dolních končetin a s ní aorty nebo po operaci tohoto aneuryzmatu. Sběr dat se prováděl kvantitativní Výzkum potvrdil přítomnost minimálně tří hlavních rizikových faktorů aterosklerózy až u 80 % pacientů. Nejčastější u sledovaných pacientů byl výskyt infarktu myokardu (44 %), následovaný ischemickými chorobami dolních končetin (27 %). Při porovnávání stravovacích návyků českých a...

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 185 záznamů.   začátekpředchozí81 - 90dalšíkonec  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.