Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 89 záznamů.  začátekpředchozí60 - 69dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Vyhodnocení obsahu aminokyselin v hovězím mase býků českého strakatého plemene
Šmachová, Monika
Úkolem diplomová práce s názvem: "Vyhodnocení obsahu aminokyselin v hovězím mase býků českého strakatého plemene" bylo vyhodnocení závislostí vybraných faktorů na kvalitativní parametry hovězího masa, především však na obsah volných aminokyselin. Právě aminokyseliny patří mezi nejvýznamnější ukazatele nutriční kvality masa. Byl sledován vliv porážkového věku (520 - 540 dnů a 640 - 760 dnů) a vliv hmotnosti JUT -- jatečně upraveného těla (220 - 300 kg, 301 - 350 kg a 351 - 500 kg), oba tyto ukazatele měly prokazatelný vliv na kvalitu masa. V případě esenciálních volných aminokyselin byl zcela nejvíce zastoupen leucin, jeho množství bylo u zvířat ve starších a hmotnostně těžších kategoriích nejvyšší. Dále byl pozorován vliv netto přírůstku (g.den-1), v tomto případě byla zvířata zařazena do kategorií 437 - 550 g.den-1, 551 - 600 g.den-1 a 600 -- 880 g.den-1. Posledním faktorem, jehož vliv byl sledován ve vztahu ke kvalitě masa, byla genotypizace býků na prokázání přítomnosti, či nepřítomnosti leptinového genotypu označovaného alelou "T".
Vliv přípravku Terra-Sorb na výnos a kvalitu polních plodin
Doležal, Jiří
Diplomová práce je zaměřena na ověření vlivu přípravku Terra-Sorb, obsahujícího volné aminokyseliny, na výnos a kvalitu u vybraných polních plodin. Hlavní pozornost je věnována především uplatnění dusíku a aminokyselin ve výživě rostlin. Toto je rozebíráno zejména v rámci literární rešerše, která je také zaměřena na příjem živin a mimokořenovou výživu polních plodin. Praktická část se zaměřuje zejména ověřením účinků přípravku Terra-Sorb. Jeho účinky byly posuzovány v rámci jednoletých i víceletých maloparcelních pokusů na lokalitě ve Velké Bystřici. Ověřovány byly různé aplikace přípravku Terra-Sorb na ozimé pšenici, cukrové řepě a jarním ječmeni. U jednotlivých plodin byl hodnocen výnos i kvalita produkce.
Obsahové látky v káve
Ježovičová, Lucia
Ježovičová, L. Obsahové látky v kávě. Bakalářská práce. Brno: Mendelova univerzita v Brně, 2015. Bakalářská práce je zaměřena zejména na obsahové látky v kávě, s ohledem na fenoly. Úvodní část práce byla věnována charakteristice kávovníku a technologii výroby. Jednotlivé technologické úseky (sběr, sušení, pražení a jiné) značně ovlivňují výsledný produkt a tím je ovlivněn i výsledný obsah látek. Větší prostor, oproti jiným látkám, je věnován kofeinu a kyselině chlorogenové. Praktická část byla zaměřena na fenoly a aminokyseliny nacházející se v instantní kávě.
Listová výživa ve vinohradnictví
Doležal, Jan
Cílem práce bylo prostudovat literární prameny k tématu a specifikovat význam listové výživy ve vinohradnictví. V praktické části je součástí práce pokus s přípravkem listové výživy na vinohradě. Jeho cílem bylo ověřit vliv listové výživy na růst a vývoj révy a zrání hroznů. Pokus byl proveden na jedné viniční trati, na dvou odrůdách, a to Ryzlink rýnský a Tramín červený. U každé odrůdy byly provedeny dvě varianty -- varianta "pokus" a varianta "kontrola." U pokusu bylo provedeno vyhodnocení základních kvalitativních parametrů u hroznů, tj. cukernatost, pH, obsah titrovatelných kyselin a obsah asimilovatelného dusíku. Dále byly stručně zmíněny další provozní pokusy, provedené v sezóně 2013. Bylo zjištěno, že pomocný rostlinný přípravek Terra Sorb Foliar má pozitivní vliv na zvýšení cukernatosti hroznů i 1°NM -- 3°NM. Dále byl zjištěn pozitivní vliv na dynamiku růstu, což je výhoda především při řešení stresových situací.
Nové metody přípravy protonizovaných aminokyselin a jejich interakce s polyelektrolyty
Trojan, Martin ; Sedlařík,, Vladimír (oponent) ; Chytil, Martin (vedoucí práce)
Diplomová práce se zabývá studiem interakcí mezi polysacharidem hyaluronanem (HA) a amfifily. Z předešlého výzkumu reologických vlastností směsí HA - amfifil je zřejmé, že přítomnost karboxylové skupiny na HA a aminoskupiny amfifilu vede k elektrostatickým interakcím mezi těmito látkami. Tento předpoklad vede k možnosti fyzikálně modifikovat HA a následně ho použít jako nový typ nosiče biologicky aktivních látek, např. léčiv. Pro úspěšné použití HA jako nosiče ale musí být systém do určité hodnoty iontové síly stabilní. Pro studium odolnosti interakcí vůči iontové síle byl vybrán vysokomolekulární hyaluronan (1,75 MDa) a jako amfifil byla zvolena aminokyselina lysin. Z výsledků vyplývá, že takto připravený systém se rozpadá již při nízkých koncentracích elektrolytu v roztoku. Interakce tak byly následně posilovány protonizací aminokyselin pomocí kyseliny chlorovodíkové. Výsledky ukazují, že interakce byly posíleny. Však pro negativní vliv chlorných aniontů, byly roztoky protonizovaných aminokyselin lyofilizovány. Takto modifikované interakce mezi HA a amfifily byly podrobeny studiu odolnosti vůči iontové síle roztoku. Pro proces posilování interakcí byl použit lysin, aminokapronová kyselina a arginin jako amfifily. Studium interakcí byla použita reologie a jako doplňková metoda konduktometrie.
Změny ve složení mléka po dotaci dojnic vybraným aditivem
Tůmová, Michaela ; Hrstka, Miroslav (oponent) ; Křížová,, Ludmila (vedoucí práce)
Tato práce se zabývá vlivem doplňku limitující aminokyseliny histidinu, podané ve formě duodenální infuze na množství a složení kravského mléka vysokoprodukčních dojnic. V teoretické části této práce je popsáno složení kravského mléka a metabolizmus živin u skotu. V této části jsou také popsány nároky vysokoprodukčních dojnic na esenciální aminokyseliny. Jsou zde uvedeny principy analytických metod, které byly použity pro rozbor mléka. Pro stanovení základních složek mléka byla použita infračervená absorpční spektrometrie a enzymaticko-konduktometrická metoda. Aminokyselinový profil kaseinu byl stanoven pomocí iontově výměnné kapalinové chromatografie. V experimentální části práce je uvedena metodika pokusu na dojnicích. Je zde podrobně rozepsán postup kyselé a oxidativně-kyselé hydrolýzy lyofilizovaného kaseinu a postup stanovení aminokyselin v těchto hydrolyzátech. Výsledky analýz byly statisticky vyhodnoceny, popsány a diskutovány s literárními zdroji. Tato diplomová práce vznikla na základě spolupráce mezi Ústavem chemie potravin a biotechnologií Fakulty chemické, Vysokého učení technického v Brně a Výzkumným ústavem pro chov skotu, s.r.o., Oddělení výživy zvířat a kvality živočišných produktů v Pohořelicích.
Vypracování a zavedení metodiky na stanovení osových proteinů
Hruzík, Ondřej ; Buňka, František (oponent) ; RNDr.Karel Gebauer (vedoucí práce)
Osový protein agrekanu má významný podíl na správnou funkci kloubní chrupavky. Jeho nedostatek nebo strukturální porušení může být příčinou její nedostatečné funkce. Pro studium produkce agrekanu byla použita kultura chondrocytů získaná z vepřové kloubní chrupavky. Jednovrstevná kultivační metoda poskytuje modelový systém, který umožnil sledovat produkci agrekanu do růstového média. Syntéza agrekanu byla v médiu stimulována přídavkem L-methioninu, L-serinu a seleničitanu sodného pentahydrátu. Methionin a serin jsou prekurzory sirné aminokyseliny cysteinu, jejíž role je pro správnou funkci osového proteinu nezastupitelná. Zvýšený obsah cysteinu by mohl nasvědčovat zvýšené produkci osového proteinu. Růstová média a chondrocyty byly po kyselé nebo oxidativní hydrolýze analyzovány pomocí automatického analyzátoru aminokyselin. Analýzou bylo určeno aminokyselinové zastoupení. Hlavní pozornost byla věnována cysteinu. Měnící se koncentrace této aminokyseliny nám ukazovala, zda jsou prekurzory v přídavku využity na její tvorbu a tedy zda je možné těmito prekurzory produkci osového proteinu stimulovat. Výsledky jsou diskutovány v závěru práce. Dalším krokem by mělo být zjištění koncentrace syntetizovaného agrekanu imunologickou metodou. V současné době je tato metoda finančně velmi náročná, proto byla zvolena pro první orientační testy metoda stanovení produkce osového proteinu agrekanu pomocí vhodné aminokyseliny.
Vyšší alkoholy a jejich estery ve víně
Tryzna, Pavel
Tématem této bakalářské práce jsou vyšší alkoholy a jejich estery obsažené ve víně. Vyšší nasycené alkoholy se ve víně vyskytují v poměrně malém množství. Přesto mají významnou úlohu a dopad na finální výsledek vína. Vína, která obsahují ideální množství vyšších alkoholů, patří mezi degustátory nejlépe hodnocená vína. Naopak nadměrný obsah vyšších nasycených alkoholů ve víně působí opačně. Vzájemným působením alkoholů a kyselin, které se nazývá esterifikace, vznikají těkavé etylestery. Ty se následně podílejí na buketu vína. Estery vyskytující se ve víně mají dvojí původ. Chemické estery vznikají esterifikačními reakcemi, za estery biologického původu mohou kvasinky a bakterie za bouřlivé fermentace. Na začátku ležení vína převládají estery biologického původu, dalším stárnutím vína dominují estery původu chemického. Kvantifikovat a rozlišit estery ve víně umí analytická technologie nazývaná plynová chromatografie. Analýza umožňuje znázorňovat rozdíly ve vůni různých vín a zdůvodnit je různými koncentracemi mnoha vonných sloučenin
Sledování změn asimilovatelného dusíku během alkoholové fermentace moštů révy vinné
Jeřábek, Rostislav
Diplomová práce se zabývala sledováním asimilovatelného dusíku během alkoholové fermentace. V literární části byla popsána role dusíku v révě vinné a problematika asimilovatelného dusíku (YAN), tedy dusíku využitelného kvasinkami. V experimentální části byly vybrány dva druhy kvality výživy, které jsme ještě rozdělily podle přídavku výživy na -- nízké dávky, vysoké dávky a vysoké dávky rozdělené. Společně s kontrolní variantou vzniklo 7 variant. Měřilo se na přístrojích TITROLINE EASY, Miura a FTIR analyzátor Bruker Alpha. Měření byla doplněna o senzorické zhodnocení v termínu 4. 12 2013 a 28.2 2014. Krom měření asimilovatelného dusíku, jsme měřili -- titrovatelné kyseliny, pH, alkohol, celkový cukr atd. Ze získaných dat se pomocí statistických metod (program STATISTICA 10) zkoumal vztah mezi všemi měřenými parametry.
Význam produkce a kvality pylu letní a podzimní pylové snůšky pro včelstvo (případová studie z okolí obce Volary - CHKO Šumava)
PETROVÁ, Jana
Cílem diplomové práce bylo určit pomocí pylové analýzy botanický původ rouskovaného pylu odebraného ze včelařského stanoviště Lískovec u města Volary v území Chráněné krajinné oblasti Šumava. Pylové rousky byly odebírány od jednoho včelstva pomocí pylochytu jednou týdně v letním a podletním období od 22. 6. do 11. 9. 2010. Pylové rousky byly následně usušeny, roztříděny podle barvy, zváženy a mikroskopovány. U pylových zrn byl zjišťován počet a typ apertur, tvar, skulptura a minimálně u 50 pylových zrn jednoho typu byla měřena velikost. V každém mikroskopickém preparátu bylo napočítáno minimálně 500 pylových zrn. Podíl rostlinných druhů ve vzorku byl vyjádřen v procentech a byl vyhodnocen jejich význam v potravě včely medonosné na sledované lokalitě. U vybraných vzorků pylových rousek z lokality Lískovec i z lokality Dobčice byl zjišťován obsah dusíkatých látek a obsah aminokyselin. Pylové rousky Polemonium coeruleum, Trifolium pratense a Trifolium repens byly vyhodnoceny jako velmi důležitý zdroj bílkovin a aminokyselin pro včelu medonosnou. Koncentrace esenciálních aminokyselin, vyjádřené v procentech z celkového obsahu aminokyselin, se významně nelišily mezi jednotlivými vzorky pylových rousek. Cílem práce bylo také porovnat zjištěné výsledky s výsledky zpracovanými v bakalářské práci podle stejné metodiky ze včelařského stanoviště u Dobčic na území severní části Blanského lesa. Součástí práce bylo také statistické vyhodnocení dominance, frekvence, Shanon-Wienerův index diverzity a variability mezi vzorky a odběry. Práce je doplněna fotografiemi pylových zrn včelařsky významných rostlinných druhů.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 89 záznamů.   začátekpředchozí60 - 69dalšíkonec  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.