Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 35 záznamů.  předchozí5 - 14dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Pěstování ostropestřce mariánského [Silybum marianum (L.) Gaertn.] z hlediska ekonomických aspektů
Buba, Lukáš
V první části diplomové práce je popsána historie a současnost pěstování ostropestřce mariánského v České republice. Dále je v diplomové práci uvedena biologická charakteristika, odrůdy, obsahové látky a využití této plodiny. Podrobně se práce zabývá požadavky na technologii pěstování. Je popsáno zařazení ostropestřce v osevním postupu, zpracování půdy, výživa, ošetřování během vegetace, sklizeň a posklizňová úprava této plodiny. V druhé části diplomové práce je popsán průběh počasí a pěstitelský postup při pěstování této plodiny ve společnosti Netis, a.s. Ve vzorcích nažek ostropestřce byla stanovena sušina, čistota, HTS, objemová hmotnost, klíčivost, olejnatost a zastoupení jednotlivých složek silymarinového komplexu. Experimentální údaje zjištěné při „prvním“ pěstování ve společnosti Netis, a.s. byly vyhodnoceny z hlediska ekonomiky pěstování. Ekonomika pěstování byla srovnána s ekonomikou u tradičního pěstitele Agrospol, a.d. Knínice. Ekonomika pěstování ostropestřce ve společnosti Netis, a.s. byla srovnána s ekonomikou jiných plodin zde pěstovaných.
Stanovení významných obsahových látek bezu černého [Sambucus nigra L.] z různých lokalit
Badinová, Veronika
Práce se zabývá (v literárním přehledu) shrnutím poznatků o bezu černém [Sambucus nigra L.], dále významnými obsahovými látkami, využitím. Na zvoleném území byl uskutečněn sběr. Získané vzorky byly analyzovány ve Výzkumném ústavu pivovarském a sladařském, a.s. na kapalinovém chromatografu UPLC s PDA detektorem. Byl sledován obsah kyseliny chlorogenové, kyseliny vanilové, kyseliny kávové, kyseliny kumarové, kvercetinu, rutinu, isokvercitrinu a hyperosidu. Nejvyšší obsah byl zjištěn v extrakci volných fenolických látek.
Hodnotenie rastových a kvalitatívnych parametrov vybraných odrôd chilli paprík
Brajerová, Katarína
Diplomová práce na téma "Hodnocení růstových a kvalitativních parametrů vybraných odrůd chilli paprik" se zabývá porovnáváním kultivarů chilli paprik. Do pokusu bylo zařazeno 13 kultivarů. První část práce je věnována literárnímu přehledu, především technologii pěstování. Ve druhé - experimentální části - byly hodnoceny kvantitativní a kvalitativní charakteristiky odrůd - výnos, vzrůst a obsahové látky (vitamin C, kapsaicin, sušina) rostlin. Experiment byl úspěšně realizován ve spolupráci a firmou World of chilli s.r.o. v roce 2018 a následně byl laboratorně vyhodnocen v laboratoři ZF Mendelu v Lednici.
Obsahové látky v jednotlivých frakcí filtrace kalolisem
Šilinek, Jiří
Tato bakalářská práce v teoretické části popisuje látky obsažené ve víně, které se budou vyhodnocovat ve vyfiltrovaných testovacích vzorcích vína. Dále popisuje nejčastější filtrační systémy kalolisů a důkladněji ten, na kterém probíhal tento pokus. Experimentální část popisuje metody stanovení jednotlivých látek a vyhodnocuje výsledky naměřené v laboratoři, v porovnání s výsledky získanými senzoricky. Na základě získaných výsledku je možno určit lepší enologický postup při výrobě vín v praxi.
Hodnotenie obsahu sekundárnych metabolitov a ďalších vybraných zložek v odrodách bazalky pravej pestovaných v skleníkových podmienkach
Muráriková, Andrea
Druhy rodu Ocimum basilicum L. hrají významnou roli ve světovém obchodu se zeleným kořením. Cílem této studie bylo určit množství a chemické složení silice, celkový obsah fenolů a flavonoidů, antioxidační kapacity, obsah kyseliny L-askorbové, hrubé vlákniny, dusičnanů, chlorofylu a, b a karotenoidů. Tato práce měla ověřit vliv různých sezon a růstových faktorů (teplota, relativní vlhkost a globální záření) na množství a kvalitu uvedených látek. Experiment byl založen ve skleníku Zahradnické fakulty Mendelovy univerzity v Brně. V období 2014-2016 byly pěstovány v hrncích odrůdy bazalky, jmenovitě 'Ohře', 'Lettuce Leaf', 'Purple opaal', 'Dark Green', 'Mammolo Genovese', 'Mánes' a 'Red Rubin' . Silice byly izolovány destilací a analyzovány hmotnostní plynovou chromatografií (GC-MS). Celkový obsah fenolů (TPC) byl stanoven spektrofotometricky podle kolorimetrické metody s použitím Follina-Ciocalteuovho zkoumadla. Stanovení celkového obsahu flavonoidů (TFC) bylo kolorimetrickou metodou s chloridem hlinitým. Celková antioxidační kapacita (TAC) byla hodnocena pro schopnost vychytávat stabilní radikály 2,2-difenyl-1-pikrylhydrazyl (DPPH). Obsah kyseliny L-askorbové byl stanoven metodou vysokoúčinné kapalinové chromatografie (HPLC). Obsah hrubé vlákniny byl stanoven enzymaticky gravimetrickou metodou. Obsah dusičnanů byl stanoven pomocí iontově selektivní elektrody (ISE). Chlorofyl a, b a karotenoidy byly stanoveny spektrofotometricky v acetonových extraktech. V závislosti na odrůdě a sezóně bylo množství silice od 2,45 do 18,12 mg.kg-1 sušiny. Analýza GC-MS identifikovala 41 složek v 7 odrůdách bazalky. Hlavními složkami silice byly metylchavikol (4,59-48,13%), ß-linalol (0,43-33,25%), eugenol (0,45-33,52%), ?-bergamotén (0,07-13,40% ), eucalyptol (0,71-11,70%) a ?-cadinin (0,24-8,90%). Odrůdy 'Purple opaal', 'Dark Green', 'Mammolo Genovese', 'Mánes' a 'Red Rubin' byly identifikovány jako metyleugenolové chemotypy, zatímco odrůda 'Ohře' měla v závislosti od sezóny převahu linalolu / metyleugenolu. Odrůda 'Lettuce Leaf' byla specifická dominancí metylchavicolu. Množství TPC pozorované v metanolových extraktech bylo od 364,07 do 5606,43 mg GAE 100 g-1 sušiny. TFC se pohybovalo v rozmezí od 430,14-5979,69 mg CE.100 g-1 sušiny. TAC byla od 2,40 do 44,48 mM TE 100 g-1 sušiny. Obsah kyseliny L-askorbové byl v rozmezí 34,27 až 234,47 mg.kg-1 čerstvé hmoty. Obsah hrubé vlákniny byl v rozmezí od 9,57 do 21,74 %. Průměrné hladiny dusičnanů se pohybovaly v rozmezí 178,67-17918,21 mg.kg-1 čerstvé hmoty. Průměrný obsah chlorofylu a, b a karotenoidů byl 3,01-5,15, 1,26-2,65 a 0,65-1,53 mg.g-1 čerstvé hmoty. Byl zaznamenán významný statistický účinek odrůdy a sezóny na hodnocené obsahové látky. Faktory růstu ovlivnily všechny vyhodnocené parametry s výjimkou obsahu silic a TAC. Pro pěstování bazalky v hrncích jsou nejvhodnější odrůdy 'Mánes' (vynikající zdroj silice), 'Lettuce Leaf' a 'Red Rubin' (pro jejich antioxidační kapacitu a vysoký obsah vlákniny). Naopak, odrůdy s purpurovými listy 'Purple Opaal' a 'Red Rubin' byli náchylné k akumulaci dusičnanů.
Hodnocení pěstitelských vlastností vybraných zástupců chilli paprik v podmínkách Jižní Moravy
Konečková, Jana
Diplomová práce na téma: Hodnocení pěstitelských vlastností vybraných zástupců chilli paprik v podmínkách Jižní Moravy řeší problematiku produkce a obsahových látek v několika vybraných kultivarech chilli. První část práce je věnována literární rešerši na téma historie původu jednotlivých druhů a odrůd. V druhé části je práce zaměřena na pokus hodnotící pěstitelské parametry a obsahové látky u chilli paprik. Práce byla vytvořena ve spolupráci s firmou World of chilli s.r.o.
Hodnocení vybraných druhů asijských salátů v podmínkách ČR
Nollová, Kateřina
Diplomová práce se zabývá porovnáním kultivarů chřestového salátu (Lactuca sativa L. var. angustana L. H. Bailey) a indického salátu (Lactuca indica L.). Do pokusu bylo zařazeno pět kultivarů chřestového salátu a jeden kultivar indického salátu. Byly hodnoceny morfologické parametry, výnos a obsahové látky (vitamin C, karotenoidy, dusičnany a sušina). Experiment úspěšně proběhl na pozemku Zahradnické fakulty v Lednici v roce 2015 a 2016 a byl následně laboratorně vyhodnocen. Ke zvýšení podílu domácí produkce na celkové spotřebě zeleniny v ČR lze přispět rozšířením sortimentu o další, po nutriční stránce hodnotné, druhy asijských chřestových a indických salátů.
Možnosti péče a obnovy genofondu rodu Rheum L.
Kostovská, Lucie
Cílem této diplomové práce bylo stručně popsat položky genofondu rodu Rheum L., nacházející se na experimentálních pozemcích ZF MENDELU v Lednici. Navrhnout postup přemístění genofondu a následně vyhodnotit výsledek tohoto přemístění. Dále pak zaznamenat přezimování rostlin a celkový stav genofondu k 30. 3. 2016. Součástí této práce bylo pozorování a hodnocení jednotlivých položek genofondu. Popisné znaky se hodnotily dle platného klasifikátoru pro rod Rheum L. Celkem bylo hodnoceno 44 položek. Tato hodnocení byla doplněna o laboratorní stanovení obsahu vitamínu C, kyseliny šťavelové, dusičnanů a vlákniny v řapících. Dále se přistoupilo ke stanovení refraktometrické sušiny, sušiny a celkové antioxidační kapacity. Vzorky kořenů léčivých druhů reveně byly odebrány, ale k laboratornímu určení obsahových látek z technických důvodů nedošlo.
Hodnocení odrůdového sortimentu kadeřávku z České republiky a Asie
Cifrová, Barbora
Tato diplomová práce se zabývá srovnáním českého a asijského odrůdového sortimentu kadeřavé kapusty (Brassica oleracea var. acephala). Praktický experiment byl rozdělen do dvou částí, hodnocení výnosových parametrů a hodnocení obsahových látek. Celkem byly hodnoceny tři odrůdy z českého sortimentu a jedna odrůda asijská. Asijská odrůda byla vyhodnocena jako celkově robustnější, s pevnou strukturou, vysokým obsahem sušiny a nejnižším obsahem vlákniny. Vynikla nejvyšším obsahem vitaminu C a obsahem hořčíku. Z českých odrůd hospodářskou výnosností vynikla odrůda ´Kapitán´.
Využití vybraného modelového zeleninového druhu
Bláha, Pavel
Diplomová práce na téma Využití vybraného modelového zeleninového druhu navazuje na bakalářskou práci Způsoby a možnosti využití druhu Scorzonera hispanica L. z roku 2015. Literární část této práce je zaměřena na dostupné informace o tomto zeleninovém druhu a blíže se zaměřuje na jeho obsahové látky. V praktické části byl proveden experiment, který spočíval v polní a laboratorní části. Polní část byla rozdělena na čtyři varianty, kdy byl sledován vliv závlahy a přihnojení na morfologické a nutriční parametry. V části laboratorní byly stanovovány morfologické parametry a obsahové látky v černém kořenu. Statistickým vyhodnocením byl prokázán vliv závlahy na vyšší obsah draslíku, fosforu a inulinu. Varianty bez závlahy obsahovaly zase více vlákniny, hořčíku a nitrátů. Pro stanovení inulinu byly použity různé úpravy černého kořene. Nejvíce inulinu se nacházelo v mraženém a nejméně ve vařeném vzorku. Pro ověření možnosti zavedení černého kořene do gastronomických zařízení byl vytvořen výrobek s černým kořenem a po dobu jednoho měsíce byl zaveden do gastronomického provozu.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 35 záznamů.   předchozí5 - 14dalšíkonec  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.