Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 68 záznamů.  začátekpředchozí31 - 40dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Vyhodnocení škodlivosti plevelů v obilninách
Torišková, Veronika
TORIŠKOVÁ, V. Vyhodnocení škodlivosti plevelů v obilninách. Diplomová práce. Brno, 2015 Tato diplomová práce se zabývá vyhodnocením heterogenity a škodlivosti zaplevelení ve vybraných plodinách. Literární část je zaměřena na klasifikaci, šíření, škodlivost, užitečnost i regulaci plevelů. Druhá část se věnuje přímému hodnocení polního pokusu v roce 2012 v pšenici ozimé a v roce 2014 v ječmeni jarním na pozemku v Žabčicích. U všech nalezených plevelných druhů byly určeny plodinové ekvivalenty pro stanovení škodlivosti a zmapování jejich výskytu na pozemku. Na základě získaných výsledků byly navrženy možnosti účinné regulace těchto plevelů.
Bubnové mlátiace ústrojenstvo obilných kambajnov a jeho modifikácie
Petrek, Dávid
Bakalářská práce se věnuje popisu sklízecích mlátiček, kde nejdůležitějším článkem je mlátící ústrojí. Je uvedené zařazení sklízecích mlátiček do pracovních postupů sběru semenných kulturních plodin. Uvedl jsem ucelený přehled, tangenciálních sklízecích mlátiček od předních světových výrobců. V práci je dále popsána konstrukce a jednotlivé funkční části sklízecích mlátiček. Pro kvalitní a kvantitativní sběr obilnin je rozhodujícím faktorem technika, kterou se bude sběr vykonávat. Požadavky kladené na tuto techniku jsou velmi vysoké, a proto je velmi důležité věnovat pozornost neustálé inovaci technologií a vhodnému nastavení funkčních prvků.
Analýza vybraných potravin metodou NIR
Bočková, Tereza
BOČKOVÁ, T. Analýza vybraných potravin metodou NIR, Diplomová práce, MENDELU v Brně, 2015, 72s. Cílem práce bylo posoudit různorodé vzorky vybraných regionálně pěstovaných obilnin, olejnin a luskovin pomocí NIR analyzátoru DA 7200 a výsledky porovnat s tabulkovými hodnotami a chemickým rozborem. Celkem bylo použito 26 vzorků. Pro celá, drcená a mletá zrna a semena byla podle typu vzorku provedena analýza vlhkosti, obsahu hrubého proteinu, hrubé vlákniny, hrubého tuku a škrobu. Stanovení hrubého proteinu bylo ověřeno chemickou laboratoří. NIR měření ukázalo nesrovnalosti v případě vyhodnocení jednotlivých látek pro celá, drcená a mletá zrna nebo semena, přestože pro úpravu drcením a mletím byl použit vždy týž celý vzorek dané plodiny a naměřené hodnoty by se tedy měly shodovat. Zjistili jsme například obsah hrubého proteinu ve vzorku pšenice Apache (Litava) NIRS analýzou 129,3 +- 1,78 g.kg-1 pro celá zrna, 116,5 +- 0,72 g.kg-1 pro drcená zrna a 100,9 +- 2,71 g.kg-1 pro mletá zrna. Chemickým rozborem jsme pro stejný vzorek zjistili hodnotu 120,8 g.kg-1, podle různých zdrojů by se obsah hrubého proteinu v pšenici měl pohybovat mezi 118 a 132,1 g.kg-1. Při vyhodnocení charakteristik všech celých, drcených a mletých vzorků vycházel obsah hrubého proteinu 135,6 +- 8,78 g.kg-1 pro celé, 132,3 +- 9,97 g.kg-1 pro drcené a 130,5 +- 11,55 g.kg-1 pro mleté vzorky. Vzhledem k tomu, že výsledky měření dusíkaté složky většinou dobře odpovídaly chemickým rozborům i tabulkovým hodnotám, je patrné, že přístroj pracuje správně. Závěry diplomové práce však přinášejí předpoklad, že nastavení přístroje zatím není vhodné pro provádění rutinních vícečetných analýz různých materiálů.
Crop production in the world with a focus on cereals and oilseeds
Sárazová, Klára ; Vošta, Milan (vedoucí práce) ; Kašpar, Václav (oponent)
Cieľom tejto diplomovej práce je analýza súčasných trendov produkcie, spotreby a obchodu s obilninami a olejninami. Okrem toho sa práca snaží poukázať na neustále vzrastajúci význam týchto dvoch skupín rastlinnej výroby. Taktiež sa zaoberá otázkou klesajúceho rastu celosvetovej poľnohospodárskej produkcie vo vzťahu k rastúcej populácii a faktormi, ktoré vplývajú na cenu poľnohospodárskych komodít. Celá práca je koncipovaná do troch hlavných kapitol. Prvá poskytuje predovšetkým teoretický rámec a obsahuje definície pojmov, činitele rozmiestnenia a mnohé iné základné údaje. Druhá kapitola sa zameriava na rastlinnú výrobu vo svete a jej trendy, pričom sa venuje hlavne skupine obilnín a olejnín. Posledná kapitola napokon analyzuje svetový obchod s obilninami a olejninami. Taktiež skúma faktory, ktoré vplývajú na ceny poľnohospodárskych komodít a v závere uvádza predikcie budúceho vývoja sektora obilnín a olejnín.
Kvalita osiv obilnin v České republice
BENKOVÁ, Ludmila
Kvalitní rozmnožovací materiál je tvořen na poli. Vždy se jedná se o vztah semen a prostředí, který je ovlivněný agrotechnikou. V rámci České republiky byly odebrány vzorky certifikovaných osiv obilnin u vybraných zemědělců, zemědělských družstev a zemědělských společností, které byly následně analyzovány. Všechny uvedené vzorky osiv sklizně roku 2013 odpovídaly legislativním požadavkům. Pojem kvalita osiva je pro mnohé subjektivně vnímaným pojmem. Pomocí dotazníkového šetření bylo v miniprůzkumu zjištěno, jak pěstitelé vnímají nabídku i kvalitu certifikovaných osiv. Současně podle poskytnutých dat od Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského byla provedena analýza skutečné potřeby bioosiv obilnin v České republice, která neodpovídá reálné nabídce bioosiv. Současná situace v oblasti kvality certifikovaných osiv a nabídky bioosiv představuje výzvu ke zlepšení a do budoucna uskutečnění potřebných legislativních změn.
Struktura genetických zdrojů obilnin v Genové bance v Praze
SOUKUP, František
Anotace V práci je řešena analýza struktury genetických zdrojů obilnin v Genové bance v Praze a jejich potenciál pro využití v České republice. Genetické zdroje obilnin jsou zde popsány a vyhodnoceny podle jednotlivých kolekcí Genové banky v Praze. Tato banka má největší kolekci pšenice v České republice a mnoho dalších kolekcí obilnin a pseudoobilnin. Druhy v kolekcích a jejich složení jsou uvedeny ve výsledkové části. Ve výsledcích jsou také porovnány genetické zdroje obilnin Genové banky v Praze a České republiky se zahraničními zdroji.
Commodity chain of wheat
Konjoryan, Karen
Tato bakalářská práce se zabývá vymezením komoditní vertikály pšenice v České republice. Dále je práce zaměřená na druhy cen v rámci komoditní vertikály. Vymezuje podmínky pro účelné fungování komoditní vertikály pšenice z hlediska vazeb mezi výrobci a zpracovateli. V této souvislosti je také zkoumán trh obilovin ve světě i v České republice. Charakterizuje vývoj cen pšenice a formování ceny pšenice na komoditní vertikále. Prezentování vazeb na komoditní vertikále pšenice probíhá příkladem cen u dvou pekárenských výrobků. Analýzy jsou tvořeny na základě vyhodnocování statistických dat.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 68 záznamů.   začátekpředchozí31 - 40dalšíkonec  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.