Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 290 záznamů.  začátekpředchozí271 - 280další  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Intervenční výchovný program pro optimalizaci cirkadiánních rytmů u dětí 1. a 2. tříd ZŠ
WEISFEITOVÁ, Věra
Bakalářská práce se zabývá cirkadiánními rytmy ve vztahu k výchově ke zdraví s akcentem na děti mladšího školního věku a jejich rodiče. Teoretická část práce shrnuje poznatky o cirkadiánních rytmech a jejich významu v životě člověka. Další její část je zaměřena na spánek a spánkovou hygienu a samostatná kapitola je věnována charakteristice a rizikovým faktorům cirkadiánní rytmicity dětí mladšího školního věku. Výzkumná část hodnotí získané výsledky z dotazníkového šetření univerzity Kochi v Japonsku u náhodně vybraných dětí a rodičů českobudějovického regionu. Výzkumná část se dále zabývá získanými výsledky a daty z intervenčního programu zaměřeného na optimalizaci cirkadiánních rytmů, který byl sestaven a následně ověřen v praxi školní družiny. Ve výzkumné části jsou prezentovány všechny výsledky, ke kterým bylo možno v rámci intervenčního programu dojít a ve kterých bylo prokázáno narušování hygieny cirkadiánních rytmů, sníženou kvalitou spánku, nevyváženou a nepravidelnou výživou, nedostatkem pohybu a zvýšenou intenzitou hraní displejových her. Získané výsledky byly zpracovány jako metodický materiál pro harmonizaci cirkadiánních rytmů.
Srovnávací potravní studie vybraných druhů drápkatých opic v ZOO Plzeň
BROŽOVÁ, Alena
Hlavním předmětem této práce bylo podávání krmiva v přesně vážených dávkách a dále pozorování potravních preferencí vybraných druhů ovoce. Práce probíhala v ZOO Plzeň v pravidelných intervalech od března do listopadu 2010 a byla zaměřena na následující druhy: lvíček zlatohlavý (Leontopithecus chrysomelas), tamarín vousatý (Saguinus imperator), tamarín pinčí (Saguinus oedipus), kosman bělovousý (Callithrix jacchus), tamarín žlutoruký (Saguinus midas) a tamarín sedlový (Saguinus fuscicollis). Cílem práce bylo zjištění nutričních hodnot a dále zjištění potravních preferencí u vybraných druhů ovoce. Dalším cílem bylo porovnání výsledků s doposud známými údaji. Výsledkem první části výzkumu množství tuků, bílkovin, vlákniny, vápníku a fosforu obsažené v krmné dávce kosmanovitých. Zjištěné hodnoty byly porovnány s doporučenými hodnotami. V některých případech byly zjištěny mírné odchylky od doporučeného množství nutričních hodnot, které však zjevně nemají zásadní vliv na zdravotní stav. Druhá část výzkumu byla zaměřena na sledování potravních preferencí mezi pěti druhy ovoce. Bylo zjištěno, že z nabízeného ovoce kosmanovití preferují hroznové víno a banán.
Stravovací návyky žáků II. stupně ZŠ na Třeboňsku
PLOC, Milan
V bakalářské práci se zabývám tématem - Stravovací návyky žáků II. stupně ZŠ na Třeboňsku. V teoretické části jsou charakterizovány pojmy týkající se výživy. Jednotlivé kapitoly rozebírají základní složky výživy a jejich význam pro lidský organismus. Dále se zmiňuji o nadváze, obezitě a poruchách příjmu potravy, které mohou ovlivnit zdraví dětí. Výzkum je zaměřen na stravovací návyky dětí. Jedná se o 3 denní monitorování stravy formou stravovacích záznamů. Cílem bakalářské práce je zjištění nutričních hodnot jednotlivých potravin a energetického příjmu během dne u dětí.
Ovlivnění životosprávy kojících matek sestrou
HARANTOVÁ, Klára
Abstrakt Problematika kojení zažívá v posledním desetiletí značnou evoluci. Může se zdát, že informovanost matek i zdravotnického personálu v této oblasti je již dostatečná. Průzkumy ukazují, že je na místě u obou skupin trvalá a kvalitnější edukace, stejně jako zdokonalování spolupráce kojících matek a zdravotnického personálu. Bakalářská práce se zaměřuje na dodržování správné životosprávy v době kojení a zjišťuje, zda edukace a přístup sester k matkám ovlivňuje dodržování správné životosprávy v době kojení. Cílem bakalářské práce bylo zjistit způsob životosprávy kojících matek a zmapovat přínos edukace zaměřené na správnou životosprávu pro kojící matku. Práce je rozdělena na teoretickou a výzkumnou část. Teoretická část se zabývá historickým pohledem na poporodní období a na období laktace. Dále trendy životosprávy kojících žen, edukaci sestrou a laktační poradenství. V praktické části jsou analyzovány informace z průzkumného šetření. K této práci byla zvolena forma kvantitativního výzkumu a respondentky odpovídaly formou anonymních dotazníků. Šetření probíhalo v ordinacích praktického lékaře pro děti a dorost ve Strakonicích, ve Volyni a na porodnickém oddělení ve Strakonicích. Zjištěné výsledky potvrdily hypotézu práce, že matky dodržují správnou životosprávu v této době, a to především díky informacím, které získávají od sestry. Poznatky a výsledky výzkumu mohou být poskytnuty do praxe pro zefektivnění edukace u kojících žen a použity do ambulancí k rozšíření edukace, k poskytnutí dostatečných vhodných informací kojícím ženám.
Analýza stravovacích návyků pomocí programu Nutridan u seniorů
KLEPALOVÁ, Michaela
Bakalářská práce je zpracovaná na téma ,,Analýza stravovacích návyků pomocí programu NutriDan u seniorů``. S postupujícím věkem dochází k fyziologickým změnám v organismu, klesá fyzická aktivita a na základě těchto faktorů je nezbytná změna stravovacích návyků. Jedinec by si měl uvědomovat, že příjem a výdej energie by měl být v rovnováze. Cílem práce je zmapovat stravovací návyky u seniorů pomocí programu NutriDan. Za seniora je považován člověk od 65-ti let věku. Práce je rozdělena na teoretickou část a výzkumnou část. V teoretické části jsou obsaženy informace o zásadách výživy ve stáří, faktorech ovlivňující stav výživy, onemocněních spojených s příjmem potravy a další informace týkající se stravování a fyzické aktivity u seniorů. Pro výzkumnou část byla použita metoda kvantitativního výzkumu. Dotazníky byly rozdány seniorům žijícím v domově důchodců, seniorům žijícím ve společných rodinách s dětmi a seniorům žijícím ve vlastní domácnosti. Výzkumná část byla vytvořena na základě odpovědí 112 seniorů, kteří vyplnili dotazníky vztahující se k jejich stravovacím návykům. Na výzkumu se podílelo 64 % žen a 36 % mužů. Součástí dotazníků byly dva 24 hodinové vzpomínané jídelníčky. Jeden byl zaměřen na všední den (pátek) a druhý byl určen na neděli. Do jídelníčku se zapisovalo jak množství přijímané potravy, pitný režim tak i fyzická aktivita. Vyhodnocené jídelníčky poukazují na to, že energetický příjem přesahuje doporučenou normu u 71 % seniorů ve všední den a během víkendového dne se toto číslo zvyšuje na 77 % seniorů. Z dotazovaných seniorů má 42 % nadváhu a 52 % seniorů si myslí, že se zdravě stravuje. Prvním cílem je zjistit, zda energetická hodnota stravy odpovídá věku a tělesné konstituci jedince. Předpokládaná hypotéza 1 je, že energetická hodnota stravy odpovídá věku a tělesné konstituci jedince. Druhým cílem práce je zjistit, zda senioři dodržují pitný režim. Předpokládaná hypotéza 2 je, že senioři dodržují pitný režim. Třetím cílem práce je zjistit, zda poměr tuků, cukrů a bílkovin odpovídá věku a tělesné konstituci jedince. Předpokládaná hypotéza 3 je, že poměr tuků, cukrů a bílkovin odpovídá věku a tělesné konstituci jedince. Čtvrtým cílem práce je zjistit, zda obsah tuků ve stravě odpovídá doporučené normě (<30g/den). Předpokládaná hypotéza 4 je, že poměr tuků odpovídá denní doporučené normě. Z bakalářské práce vyplývají zajímavé výsledky. Potvrdila se jen jedna hypotéza a to hypotéza 2 - senioři dodržují pitný režim. Ostatní hypotézy byly vyvráceny. Tato práce může být nápomocná seniorovi při změně životního stylu. Najde zde základní informace ohledně stravování, pitného režimu, fyzické aktivity. Práce může být využita sestrami při edukaci o správném stravování ve stáří.
Využití edukačních plánů v péči o diabetiky
LEOPOLDOVÁ, Lenka
Tématem bakalářské práce je {\clqq}Využití edukačních plánů v péči o diabetiky``. Diabetes mellitus je onemocnění charakterizované poruchou metabolismu cukrů, ale též bílkovin a tuků, které se projeví zvýšenou glykémií a glykosúrií. Edukaci chápeme jako výchovu k samostatnému zvládání diabetu a lepší spolupráci se zdravotníky. Jedná se o nezbytnou a nenahraditelnou součást úspěšné léčby diabetika. Cílem práce je zmapovat využití edukačních plánů v péči o diabetiky. Práce má teoretickou a výzkumnou část. Teoretická část se zabývá informacemi o diabetu mellitu, edukaci všeobecně a specifice edukace u diabetiků. Ve výzkumné části byla použita kvalitativní metoda sběru dat a to technika pozorování a polostandardizovaného rozhovoru. Výzkumné šetření proběhlo v diabetologickém centru a v ordinaci diabetologa. Zúčastnilo se ho 10 diabetiků, z nichž bylo 6 mužů a 4 ženy. Pozorování probíhalo během návštěvy diabetika u diabetologa a zahrnovalo 18 bodů, které byly rozděleny do 7 oblastí zaměřujících se na fázi edukačního procesu, formu realizace edukace, formy edukace, teoretické a praktické dovednosti diabetika, edukační prostředí a ostatní. Rozhovory byly prováděny po ukončení návštěvy diabetika u diabetologa. Rozhovor obsahoval 37 otázek, z nichž v 18-ti byla možnost výběru odpovědi a podle příslušné odpovědi i možnost položit doplňující otázku. Zbylých 19 otázek bylo otevřeného typu. Otázky rozhovoru se zaměřovaly na léčebný režim, spokojenost, znalosti a dovednosti diabetiků. Prvním cílem práce je zjistit, v čem je diabetikovi přínosná edukace. Druhým cílem je zmapovat, zda diabetici získané informace a dovednosti plně využívají v každodenním životě. Třetí cíl zahrnuje zjistit formy a metody edukace u diabetologa a v diabetologickém centru. Čtvrtým cílem je vytvořit edukační plán a ověřit jej v praxi. Cíle bakalářské praxe byly splněny. Všechny výzkumné otázky byly zodpovězeny. Z výzkumné části tedy vyplývá, že edukace je pro diabetiky přínosná, získané informace a dovednosti využívají ve svém životě, formy a metody edukace jsou v diabetologickém centru a v ordinaci diabetologa stejné. Práce může být využita jako zhodnocení efektivity prováděné edukace u diabetiků a základním obsahem onemocnění diabetu mellitu a edukace.
Úloha porodní asistentky v edukaci žen s gestačním diabetem mellitus
PERNÍKOVÁ, Hana
Gestační diabetes mellitus je porucha tolerance sacharidů, která je poprvé diagnostikována v těhotenství a po porodu většinou mizí. Protože nediagnostikovaný gestační diabetes mellitus může mít vliv na plod a následné porodní a poporodní komplikace, vzniklé diabetickou fetopatií novorozence, je nutný aktivní screening gestačního diabetu v těhotenství. Léčba gestačního diabetu pomocí diety nebo nízkých dávek inzulínu je úspěšná jedině tehdy, když je žena správně a soustavně edukována. Bakalářská práce Úloha porodní asistentky v edukaci žen s gestačním diabetem mellitus měla za úkol zjistit, jakým způsobem se porodní asistentky účastní edukace žen s gestačním diabetem. Metoda výzkumu byla kvalitativní. Výzkum byl veden metodou nestandardizovaných rozhovorů s porodními asistentkami pracujícími u žen s gestačním diabetem a skupinou žen s gestačním diabetem. Byly stanoveny 4 cíle výzkumu a 5 výzkumných otázek. Rozhovory proběhly během února a března 2010 ve vybraných nemocnicích v České republice. Rozhovory prováděné s ženami s gestačním diabetem ukázaly rozdílnost účasti porodní asistentky na procesu edukace. Ženy, které nebyly během těhotenství hospitalizovány, získaly jen minimum informací od porodních asistentek. Edukaci v tomto případě zcela převzala diabetologická poradna. Ženy, které byly v těhotenství alespoň jednou hospitalizovány, vnímaly porodní asistentky jako edukátorky, na které se mohou obrátit. Z edukačních pomůcek využívají porodní asistentky pouze textové materiály. Internetové stránky nedoporučovala žádná. K edukačním metodám porodních asistentek patřilo vysvětlování, instruktáž a rozhovor. Porodní asistentky vycházejí při sestavování stravovacího plánu pro ženy s gestačním diabetem z vlastních zkušeností nebo edukačních materiálů poskytovaných diabetology. Výsledky výzkumu ukazují, že porodní asistentky hodně spoléhají na edukaci ženy v diabetologické poradně. Z informací, které byly získány z rozhovorů s porodními asistentkami z jiných nemocnic, jsem vytvořila edukační leták ženy s gestačním diabetem. Tento leták může sloužit v nemocnici v porodnické ambulanci jako edukační pomůcka. Porodní asistentka tak může ženě poskytnout tak důležité první informace po sdělení diagnózy, které ženě pomáhají překlenout dobu, než navštíví diabetologickou poradnu.
Poradenství pro ženy v klimakteriu
GALLASOVÁ, Martina
Klimakterium je období života ženy, kdy dochází k postupnému vyhasínání funkce vaječníků. Symptomatologie potíží spojených s přechodem může být velice pestrá, ale nemusí se u všech žen projevit v celém rozsahu. Poradenství ženám v období klimakteria je proto velmi důležité. Dostatečně informovaná žena o možných klimakterických příznacích, o medicínských či alternativních možnostech ovlivnění nežádoucích klimakterických potíží a také o preventivních programech, které mohou předcházet rozvoji závažnějších onemocnění, bude na příchod klimakteria připravena a může prožít toto období s větším klidem a vyrovnaností. Bakalářská práce poskytuje základní informace o problematice klimakteria. Zabývá se vysvětlením pojmu klimakterium, Zabývá se vysvětlením pojmu klimakterium, jeho jednotlivými fázemi, etiopatogenezí a endokrinologií menopauzy, symptomatologií, diagnostikou, léčbou a životním stylem v klimakteriu. Dále obsahuje kapitoly zabývající se možnostmi edukace a ošetřovatelské péče pro ženy v klimakteriu. Praktická část práce je zaměřena na zjištění informovanosti žen o problematice klimakteria.
Hodnocení nutriční kvality školních obědů a sledování stravovacích návyků a jejich změn u dětí ve věkové kategorii sedm až dvanáct let
HLAVATÝ, Miroslav
Cílem diplomové práce je posoudit skladbu jídelního lístku na vybrané základní škole v Suchém Vrbném v Českých Budějovicích pro děti ve věkové kategorii sedm až dvanáct let z hlediska zastoupení jednotlivých potravin a saturace makronutrienty a vybranými mikronutrienty dle nutričních požadavků pro školní mládež. Hodnocení probíhalo ve druhé, čtvrté a šesté třídě. Výzkumu formou testu stravovacích zvyklostí a pohybových aktivit se zúčastnilo 64 probandů (chlapci a dívky). Práce se zabývá: -Nutrič í kvalitou školních obědů; -Měřením hmotnosti a výšky dětí vybraných tří tříd na začátku a konci zkoumaného období, stanovení BMI, a vyhodnocení změn; -Stanovením průměrného finančního nákladu na přípravu oběda; -Posouzením pestrosti stravy a frekvencí pokrmů v měsíci -Plněním potravinového koše; -Měřením hmotností jednotlivých komponent oběda; -Nutričním testem, který se zabýval posouzením stravovacích zvyklostí a pohybových aktivit dětí ve věku 7 ? 12 let; -Zjištění vývoje stravovacích změn u dětí v přechodu na druhý stupeň základní školy; -Zpracováním hypotéz, které se zaměřují na pitný režim, BMI a pohybovou aktivitu. Procentní hodnoty jednotlivých živin, získané z obědů, představují podíl na doporučeném denním příjmu pro celý den. Příjem energie splňující optimální část příjmu 35 % doporučené denní dávky byl docílen pouze u dívek čtvrté třídy. Ostatní kategorie chlapců a dívek se odchylovaly o 5 - 9 %. Bílkoviny byly u druhé a čtvrté třídy splněny nadlimitně, v šesté třídě dosahoval 79,65 - 82% doporučeného denního příjmu. Příjem tuků byl splňoval optimum 30 - 35 %. Podíl sacharidů byl po celu dobu sledován na nízké hranici 19 - 24,69 %. Vláknina se na přijatelné hranici 29 - 37,41 %. Z makroprvků byl vápník hrazen jen z malé části v rozmezí od 15,8 - 18,46 %, čili příjem je nedostatečný. Příjem hořčíku byl splněn z 41,86 - 59,1 %. Draslík dosahoval průměrně 53,6 - 59,66 %. Z mikroprvků bylo železo hrazeno z 42,37 - 48,91 %, zinek z 41,15 - 52,91 %, selen 59,1 - 175,21 %. Vitamin A dosáhl 60,78 - 89,23 %, vitamin E 38,66 - 55,1 % a vitamin C 58,81 - 66,0 %. Vitamin B6 byl hrazen z 38,58 ? 47,83 % Vitamin B6 a B12 byl za celé sledované období doplněn nadstandardně. Měřením hmotnosti a výšky v kombinaci s věkem a následným zpracováním BMI bylo zjištěno, že ve druhé třídě jedna dívka trpí nadváhou, jedna dívka a jeden chlapec obezitou. Ve čtvrté třídě jsou zkoumaní žáci v optimu. V šesté třídě trpí dvě žákyně a čtyři žáci nadváhou. V procentním vyjádření je podle mého výzkumu ve věku dětí 7-12 let 3,2 % obézních a 9,15 % s nadváhou. Průměrný náklad na přípravu oběda dosáhl 42 Kč. Frekvence jídel je nedostačující pro luštěniny a ryby. Podíl ovoce je splněn, zelenina je nedostačující. Malý je také podíl sladkých a bezmasých jídel a mléka. Naopak nadměrná je četnost jídel z kuřecího a vepřového masa. Polévky podle návrhu ministerstva zdravotnictví drožďová a luštěninová jsou splněny optimálně.Kontrolou plnění potravinového koše dle vyhlášky 107/2005 byly zjištěny průměrné hodnoty za celé sledované období pro maso 92,9 %, ryby 69,4 %, mléko 54,8 % a mléčné výrobky 72,9 %. Tu y jsou splněny z 69,3 %, cukry z 46 %, zelenina 59,9%, ovoce 124 %, brambory 87,4 % a luštěniny z 54,4 %.
Rozdíly ve výživě seniorů v přirozeném domácím prostředí a seniorů v domovech důchodců
KAUCKÁ, Eva
V mé bakalářské práci se zabývám rozdílem ve výživě seniorů z přirozeného domácího prostředí a seniorů v domovech důchodců. Zejména z hlediska kvality a kvantity jejich stravy. V teoretická část je zaměřena na základní informace racionální výživy seniorů a její specifika. Zmiňuji zde dále důležitost pitného režimu. Důležité jsou také uvedené doporučené dávky a zdroje jednotlivých živin. Ve stáří je nutno stravování přizpůsobit aktuálnímu zdravotnímu stavu. Většinou se volí pokrmy lehké, snadno stravitelné. V praktické části jsou prezentovány výsledky výzkumu zaměřeného na výše uvedenou problematiku. Tyto informace jsou získávány pomocí dotazníků a jídelníčků. Respondenti byli rozdělení do dvou skupin podle místa jejich pobytu. První skupina byla ze seniorů z přirozeného domácího prostředí a druhá z klientů domova důchodců. Kvalita a kvantita výživy byla sledována pouze u vybraného vzorku čtyř respondentů. V mém výzkumu jsem si stanovila dvě hypotézy. Podle dotazníků se potvrdila pouze druhá část druhé hypotézy, zatímco první hypotéza a první část druhé hypotézy se nepotvrdila.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 290 záznamů.   začátekpředchozí271 - 280další  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.