Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 44 záznamů.  začátekpředchozí25 - 34další  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Kvalita cukrovky a možnosti jejího ovlivnění
Stávek, Ondřej
Cílem této bakalářské práce bylo vytvořit literární rešerši zaměřenou na problematiku kvality cukrové řepy. Součástí byl i maloparcelní polní pokus zaměřený na testování vlivu mimokořenové výživy na kvalitu produkce. Součástí tohoto pokusu bylo i sledování dynamiky růstu kořene a změn jeho technologické jakosti. Růst bulev během vegetace korespondoval s průběhem povětrnosti. Cukernatost bulev se postupně zvyšovala až na průměrnou sklizňovou hodnotu 18,1 %. Během pozorování se výrazněji neměnil obsah alfa-aminodusíku, který se pohyboval v příznivých hodnotách 15 -- 20 mg/100g. Příznivý byl také nízký obsah škodlivého draslíku při sklizni. Nejlepších výsledků dosáhla varianta s opakovanou aplikací hnojiva Carbon Si. Tato varianta dosáhla nejvyššího výnosu bulev, který se projevil v nejvyšším výnosu polarizačního cukru i rafinády z hektaru. Nejvyšší cukernatost byla dosažena při opakované aplikaci postřiku Carbonbor Zn, Cu, S v kombinaci s přípravkem Insenol. Prokázalo se, že mimokořenová výživa podporuje výnos bulev a má i příznivý vliv na jejich technologickou kvalitu.
Systém pro sběr dat a monitoring procesů v analytických laboratořích cukrovarů.
Mashera, Anton ; Pour, Jan (vedoucí práce) ; Fortinová, Jana (oponent)
Tato práce je věnována procesům v oblasti cukrovarnictví. Konkrétně se jedná o procesy nákupu surovin, jejich následného zpracování a analýzy v cukrovarech. Hlavním cílem této práce je podrobný popis informačního systému, který se nachází ve fázi vývoje, jenž umožní jeho uživateli kontrolovat tyto procesy, mít po ruce důležité informace v režimu on-line a také plánovat zdroje na základě výpočtů, které daný informační systém bude poskytovat. Budou zde také představeny důvody, proč je potřeba takovýto systém vyvíjet a jaké přínosy bude mít cukrovar z jeho zavedení. Při popisu zmíněného systému bylo využito jak mých vlastních znalostí z oblasti procesní analýzy a návrhu informačních systémů, stejně tak i pomoci mých kolegů ze společnosti OOO "NPF "Labimpex Plus", kteří se bezprostředně zabývají vývojem tohoto systému. Všechny informace, týkající se procesů probíhajících v cukrovaru, stejně jako ostatní informace spojené s cukrovarnickým průmyslem jsem získal díky komunikaci se zaměstnanci cukrovaru OAO "Gorodejsky Sacharnyj Kombinat", na jehož příkladu budou sestaveny a popsány všechny tyto postupy. Za klad své práce považuji sestavení kompletního popisu zmíněného informačního systému, včetně jeho funkčních možností a jasně definovaných přínosů, a dále pak uvedení důvodů, proč by potřebovaly cukrovary tento systém zavést. Takového popisu a odůvodnění se pak dá využít při prezentaci tohoto systému zákazníkovi. Práce má následující strukturu: - Úvod - Teoretická část - Procesy na cukrovaru - Systém pro sběr dat a monitoring procesů - Závěr
Vliv zemědělství a navazujících odvětví na rozvoj obce - případová studie
Řehulková, Nikola
Téma bakalářské práce je vliv zemědělství a navazujících odvětví na rozvoj obce -- případová studie. Jedná se o vypracování návrhu strategického plánu pro obec Prostějov a zhodnocení vlivu vybraného odvětví zemědělství na danou obec v minulosti a předpokládaný vliv do budoucna. Teoretická část popisuje pozici odvětví zemědělství v České republice, výrobu cukru a cukrovarnictví na Moravě. V praktické části je provedena analýza obce Prostějov a posouzení vlivu cukrovaru Vrbátky a.s. na danou obec. V závěru bakalářské práce jsou zhodnoceny dosažené výsledky, vliv podniku na cukrovar a navržena doporučení pro zlepšení situace podniku.
Stroje pro sklizeň cukrovky
Medera, Jakub
Bakalářská práce je zaměřena na moderní samojízdné sklízeče cukrové řepy. V úvodní části je popsán význam cukrové řepy, její historie a současnost v českém i zahraničním zemědělství. Dále jsou popsány způsoby sklizně, jejich výhody i nevýhody. Práce se poté zabývá výhradně samojízdnými sklízeči, jejich aktuálním konstrukčním řešením, zajímavostmi i ekonomickým zhodnocením. V poslední části jsou probírány sklizňové ztráty a popsáno polní měření s výsledky a zhodnocením.
Pěstování cukrové řepy (Beta vulgaris var. altissima) a její využití
HAŠKOVCOVÁ, Michaela
Bakalářská práce se zabývá pěstováním cukrové řepy a jejím potravinářským a nepotravinářským využitím. První částí bakalářské práce je obecná část, která pojednává o tom, odkud cukrovka pochází, její botanice, agrotechnice, hnojení, založení porostu, regulaci chorob a škůdců, regulaci zaplevelení, sklizni a jejím uskladnění. Dále jsou v této části uvedeny informace o chemicko-technologickém složení bulvy, odbytu bulev a jejím využití v potravinářství či nepotravinářství. V závěru bakalářské práce jsou pak shrnuty základní údaje o cukrové řepě.
Světový trh cukru a postavení ČR na tomto trhu
Vrběcká, Lucie ; Gullová, Soňa (vedoucí práce) ; Kolář, Martin (oponent)
V mé diplomové práci se zabývám analýzou světového trhu cukru a postavením České republiky na tomto trhu. V prvním kapitole obecně popisuji cukr, jeho využití, spotřebu a produkci, popisuji i významné produkční oblasti. Ve druhé části se zabývám omezením trhu ze strany Evropské unie, popisuji jednotlivé reformy a kvóty s dopadem na jednotlivé země. Ve třetí části, a to té nejdůležitější, se věnuji obchodu s cukrem na burzách, jaké nástroje se používají k obchodování, nové formy obchodování jako např. Fair Trade a také popisuji faktory, které ovlivňují vývoj cen. V poslední části, rovněž důležité, píši o postavení České republiky na světovém trhu a jeho vývoji v průběhu let a útlumu produkce cukru v naší zemi.
Změny v technologii pěstování cukrovky
MINAŘÍKOVÁ, Ivana
Bakalářská práce se zabývá změnami v technologii pěstování cukrovky. V České republice je cukrová řepa nejrozšířenější surovinou pro výrobu cukru již od poloviny 19. století. Produkce cukrovky a výroba cukru jsou jedním z nejdůležitějších úseků zemědělsko-potravinářského komplexu, ale dnes je cukrovka i strategickou plodinou, ze které se vyrábí krmivo, hnojivo. Také je zdrojem obnovitelné energie ve formě bezvodého kvasného lihu a výpalků pro zpracování v bioplynových stanicích. Cukr vyráběný v ČR má srovnatelnou kvalitu s nejlepšími producenty v Evropské unii. V posledních dvou letech dosahovali čeští pěstitelé výnosů kolem 80 t.ha-1. Výnosy se trvale zvyšují každoročně v průměru o více než dvě tuny. Při zpracování cukrové řepy byla vždy prioritní orba. Postupem času se na těžkých půdách spíše doporučuje bezorebná technologie. V současné době se používají k setí geneticky jednoklíčkové odrůdy. Jsou vysévané na konečnou vzdálenost přesnými secími stroji. Sklizeň cukrovky se provádí samojízdnými sklízeči s velkokapacitními zásobníky. V naší republice je už jen 7 doposud fungujících cukrovarů, které spadají pod pět hlavních společností. Největší pozici na trhu má společnost Cukrovary a Lihovary TTD a. s.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 44 záznamů.   začátekpředchozí25 - 34další  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.