Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 29 záznamů.  začátekpředchozí20 - 29  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Možnosti regulace násady hroznů a význam pro kvalitu hroznů
Bartošová, Martina
Bakalářská práce na téma "Možnosti regulace násady hroznů a význam pro kvalitu hroznů" byla vypracována na Mendlově univerzitě v Brně, Zahradnické fakultě v Lednici na Ústavu vinohradnictví a vinařství. Cílem práce bylo popsat metody regulace násady hroznů a její vliv na kvalitu hroznů. Součástí práce byl pokus na modré moštové interspecifické odrůdě Cerason. Pokus byl založen ve viniční trati "V Mendeleu" v obci Lednice. Cílem bylo provést regulaci násady hroznů, porovnat a vyhodnotit u každé varianty hmotnost hroznů na keř, hmotnost hroznu, hmotnost bobule, cukernatost (°NM), titrovatelné kyseliny, hodnota pH. Regulace byla provedena ve čtyřech variantách a pátá varianta byla kontrolní bez regulace. Během regulace byla použita metoda půlení hroznu a metoda s ponecháním jednoho hroznu na letorostu. Po vyhodnocení byla doporučena nejvhodnější varianta pro regulaci násady hroznů u zkoumané odrůdy Cerason.
Vplyv odlistenia viniča hroznorodého na reguláciu cukornatosti a kyselín v hrozne
Soós, Tomáš
Cieľom bakalárskej práce bolo naštudovať problematiku vplyvu odlistenia zóny strapcov na kvalitatívne parametre hrozna a na základe pokusu podporiť alebo polemizovať s doterajšími zisteniami v tejto oblasti (kapitola 3). Pokus vychádzajúci z poznatkov uvedených v dostupnej literatúre sa uskutočnil na odrode Veltlínske zelené v Malokarpatskej vinohradníckej oblasti v Slovenskej republike v roku 2013. Na pokusnej ploche boli vybrané riadky, v ktorých prebehlo odlistenie vždy v inom termíne (pred kvitnutím, krátko po odkvitnutí, dva termíny v čase dozrievania hrozna). Zistené hodnoty kvalitatívnych parametrov hrozna boli porovnávané s kontrolným variantom, ktorý nebol odlistený (kapitola 4 a 5). Výsledky pokusu podporili doterajšie zistenia o vplyve odlistenia na cukornatosť. Pri odlistení vykonanom krátko po odkvitnutí došlo k významnému zvýšeniu cukornatosti (o 3,5 °NM). Čo sa týka obsahu kyselín, medzi jednotlivými variantmi odlistenia a kontrolnou variantou nebol významný rozdiel. V prípade všetkých variantov mal tento optimálne hodnoty. Odlistenie krátko po odkvitnutí aj odlistenie na začiatku dozrievania hrozna zvýšilo hodnoty asimilovateľného dusíka. Odlistenie krátko po odkvitnutí teda zvýšilo kvalitu hrozna, keďže iba hrozno z odlistenej vinice dosiahlo vo vzťahu k ostatným parametrom žiaducu cukornatosť a malo vyhovujúcejší obsah asimilovateľného dusíka.
Hodnocení pěstitelských vlastností nových PIWI odrůd
Pospíšil, Pavel
Tato diplomová práce se zabývá hodnocením pěstitelských vlastností nových PIWI odrůd. Hlavní cílem bylo zjistit, zda jsou nové, interspecifické odrůdy pocházející z jiných zemí EU vhodné pro naše podmínky. Literární část pojednává o křížení interspecifických odrůd, o registraci odrůd a o zkouškách odlišnosti, uniformity, stálosti a užitné hodnoty. V metodice jsou popsány vybrané odrůdy Solaris, Aletta, Johanniter, Hibernal, Saphira, Cabernet Cortis, Rösler, které mají předpoklad pro jejich rozšíření v ČR. Pokus probíhal na vinicích soukromé společnosti, která má tyto odrůdy vysázené ve větších plochách a vyrobená vína již prodávají na českém trhu. Dále jsou popsány analytické metody použité k získání výsledků. Tyto výsledky byly zpracovány do grafů a tabulek. Na základě zjištěných teoretických a praktických poznatků bylo pojednáno o jednotlivých odrůdách, jejich kvantitativních a kvalitativních hodnotách.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 29 záznamů.   začátekpředchozí20 - 29  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.