Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 28 záznamů.  začátekpředchozí19 - 28  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Vitalita v architektonickém prostředí
Eyer, David ; Horáček, Martin (oponent) ; Hudec, Mojmír (oponent) ; Kyselka, Mojmír (oponent) ; Žabičková, Ivana (vedoucí práce)
Stále častěji se objevují výzkumy týkající se kvality architektonického prostředí z hlediska komplexního mentálního, sociálního a fyzického zdraví. Je to téma, které v minulosti bylo ve své komplexnosti často opomíjeno. Díky vzniku speciálních oborů stavební biologie, biofilní architektury, dílům Christophera Alexandera a Nikose Salingarose je možné na tuto problematiku nahlížet z různých stran. Cílem této práce je analyzovat téma vitality architektonického prostředí s využitím výzkumu schopností a vnímání jeho uživatelů. Není tedy cílem vytvořit novou teorii „vitalitu podporujícího architektonické prostředí“, ale spíše popsat, jak fenomén vnímají samotní uživatelé. Uživatel sám může dát zpětnou vazbu, jaké jsou pro něj nejdůležitější znaky vitalitu podporujícího architektonického prostředí. Tyto znaky jsou hierarchicky seřazeny dle důležitosti, podrobeny analýze a podrobně rozepsány tak, aby mohly být relativně jednoduše aplikovatelné v praxi. Disertační práce také umožní srovnání s dosavadními pracemi k danému tématu.
Městská třída
Urbánek, Libor
Článek pojednává o mé představě řešení problematiky městské třídy a zároveň přibližuje cíle a výsledky, kterých by má disertační práce měla dosáhnout.
Vitalita v architektonickém prostoru
Eyer, David
Disertační práce bude zaměřena na zkoumání faktorů, které ovlivňují vitalitu v architektonickém prostoru. Jedná se de facto o renesanci a aktualizaci postupů, které již v minulosti ať vědomě či nevědomě byly člověkem používány, avšak v průběhu moderního věku potlačeny či pozapomenuty. Doktorská práce zároveň přinese souhrn praktických instrumentálních prostředků „vitální“ architektonické tvorby pro jejich případné využití.
Sledování vlastností kvasinek v průběhu kvašení piva
Kociánová, Lenka ; Vítová, Eva (oponent) ; Omelková, Jiřina (vedoucí práce)
V diplomové práci byl sledován průběh kvašení ve spilce vybraného pivovaru, závislosti různých faktorů a jejích případný vliv na vitalitu a viabilitu nasazovaných kvasnic, což mělo ukázat opodstatněnou vícenásobnou použitelnost kvasničného kmene v rámci správného technologického procesu kvašení piva. Předmětem sledování byli i další faktory: fyziologický stav kvasnic, pH, teplota, množství jemných a hrubých kalů, mnpožství rozpuštěného kyslíku v mladině, stupeň prokvašení mladiny. Ke stanovení se odebíraly vzorky kvasící mladiny a vypraných násadnéch kvasnic. Použitý kmen násadních kvasnic byl sledován od jeho prvního nasazení až po poslední (celkově byl nasezen 4x po sobě). U odebraných vzorků mladiny bylo vždy změřeno pH, teplota, zdánlivé prokvašení (průměrně od 4. dne od zakvašení) a počet buněk.Před každým dalším nasazením byly kvasnice vyprány a byla stanovena jejich vitalita. Metodou vitálného barvení se sledoval podíl mrtvých buněk v suspenzi kvasnic určených pro další nasazení. Množství mrtvých buněk bylo vždy pod mezní hodnotou 5%, v jednom případě nebyla nalezena dokonce žádná mrtvá buňka v odebraném vzorku. Důležitým faktorem, především pro pomnožení kvasnic, bylo množství rozpuštěného kyslíku v mladině. Byly provedeny zkoušky s nedostatečně provzdušněnou mladinou. Pomocí těchto zkoušek bylo dokázáno, že při nedostatečném provzdušnění mladiny O2 se prodloužila doba hlavného kvašení v průměru o 3 – 4 dny. Byly provedeny i zkoušky s vyšším obsahem kalů v mladině, při nichž bylo dokázáno, že yšší obsah kalů, nemá významný vliv na průběh hlavného kvašení a na vlastnosti kvasnic. Cílem této práce bylo na základě zpracovaných výsledků sledovaných parametrů u opětovně nasazovaného (celkově 4x) kmene pivovarských kvasnic během hlavního kvašení, potvrdit správnost jednotlivých opakovaných nasazeních v průběhu technologického procesu.
Jáma smrti a řeřavá bažina : Prolnutí
Walter, František ; Marek, Petr (oponent) ; Cenek, Filip (vedoucí práce)
Prolnutí dvou osobních mytologí.
Změny obsahu nestrukturálních sacharidů v asimilačních orgánech při odumírání stromu
Bradáčová, Alžběta
Nestrukturální sacharidy jsou jednou z nejdůležitějších organických látek pro růst a vývoj dřevin. V této bakalářské práci byla zkoumána koncentrace rozpustných sacharidů a škrobu v letech 2013--14 v jehlicích a dřevě borovice lesní (Pinus sylvestris L.) u zdravých stromů a stromů, u kterých bylo přerušeno floémové propojení mezi kořeny a korunou okroužkováním kmene. Nejvyšších koncentrací rozpustných sacharidů i škrobu bylo v jehlicích dosaženo na začátku vegetační sezóny, před rašením jehlic a před zahájením radiálního růstu kmene. Zatímco koncentrace rozpustných sacharidů v jehlicích se mezi kontrolními a živými experimentálními stromy nelišila, koncentrace škrobu byla u okroužkovaných stromů na začátku vegetační sezóny významně vyšší. Naopak ve dřevě byla nejvyšší koncentrace škrobu naměřena v srpnu a nejnižší v červnu. U okroužkovaných stromů byl obsah škrobu ve dřevě významně vyšší než u kontrolních na konci vegetační sezóny. Na jaře a v létě se koncentrace škrobu mezi kontrolními a okroužkovanými stromy nelišila. Koncentrace rozpustných sacharidů ve dřevě byla po celou sezónu stejná u kontrolních i okroužkovaných stromů. Pro použití sacharidů jako indikátoru fyziologické vitality stromu je tedy nutná znalost běžné sezónní dynamiky a srovnání s kontrolními stromy. Výsledky mohou poskytnout fyziologické podklady pro procesní modelování vitality a doby přežití poškozených stromů.
Vliv rozdílných způsobů obnovy jedle bělokoré na její odrůstání a vitalitu sedm let po výsadbě
Macek, Jiří
Cílem práce bylo zjistit, jaký vliv mají rozdílné způsoby obnovy jedle bělokoré na její odrůstání a vitalitu sedm let po výsadbě. Ověřování bylo realizováno na výzkumné ploše ÚZPL -- LS LČR Svitavy, revír Radiměř. Jedle zde byla založena na částečně kryté ploše stěnou porostu, v kotlíku, současnou výsadbou jedle a modřínu a na volné nekryté ploše. Na celkem 7 zkusných plochách na kyselých stanovištích 4 -- 5 LVS byly měřeny zejména tyto parametry a znaky: ztráty, výška nadzemní části, terminální přírůsty jednotlivých let, tloušťka kořenového krčku, počet, délka a tloušťka větví, délka jehlic, barva jehlic, tvar koruny a kmene, poškození mrazem a jiná poškození. Z výsledků je patrné, že rozdílný způsob obnovy (krytí) má vliv na odrůstání a vitalitu jedle bělokoré. Jedle nejlépe odrůstá a je vitální na ploše částečně kryté z více stran stěnou porostu a v kotlíku, kde poškození mrazem jsou minimální.
Genetická kontrola vitality obilek ječmene
Ullmannová, Kamila
Cílem této disertační práce bylo hodnocení vitality obilek jarního ječmene jako procento klíčivosti za stresových podmínek při nízké teplotě (10 °C) a snížené dostupnosti vody (-0,2 MPa), a stanovením parametrů klíčení (energie, rychlosti a indexu klíčení). Hodnocený soubor zahrnoval 133 dihaploidních linií (DHL) a jejich rodičů v šesti prostředích. Na proměnlivosti této kvantitativně založené vlastnosti se podílelo prostředí 51 %, linie 8 % a interakce 37 % z celkové proměnlivosti. Zrno DHL sklizené v Želešicích dosahovalo průměrné vitality 94 %, z Hrubčic bylo zrno vitálnější s průměrnou hodnotou 95 %. Odrůda Derkado jako lepší rodič prokázala vyšší vitalitu z horší lokality (Želešice). Při hodnocení parametrů klíčení měla nejvyšší vliv lokalita (34,7 -- 41,0 %) a ročník (24,9 -- 32,9 %). Vliv linie se pohyboval od 4,6 do 8,6 %, přičemž v jednotlivých letech byl tento vliv vyšší.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 28 záznamů.   začátekpředchozí19 - 28  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.