|
Viskozita a kyselost vybraných druhů bílých jogurtů
BÁRTOVÁ, Zuzana
Cílem diplomové práce bylo posoudit kyselost a viskozitu bílých jogurtů v závislosti na různém přídavku sušeného odstředěného mléka a pomocí některé z metod senzorické analýzy vyhodnotit vnímání těchto vlastností mladými spotřebiteli. Součástí práce byla analýza kyselosti a viskozity ve vybraných druzích bílých jogurtů zakoupených v tržní síti ČR. V literární rešerši je zmíněna základní charakteristika jogurtů a jejich rozdělení, kyselost a reologické vlastnosti jogurtů včetně faktorů, které je ovlivňují a senzorická analýza. V experimentální části práce byly chemickými rozbory u vzorků bílých jogurtů zjišťovány hodnoty kyselosti, celková sušina a měřena viskozita. U vzorků jogurtů s rozdílným obsahem sušeného odstředěného mléka bylo také provedeno senzorické hodnocení a sestaveny grafy senzorického profilu. Zjištěné výsledky ukázaly, že ze vzorků jogurtů vyrobených v laboratoři byl nejvíce vyhovující vzorek, který obsahoval 10 % sušeného odstředěného mléka. U vzorků zakoupených v tržní síti ČR byly zjištěny velmi nízké hodnoty titrační kyselosti.
|
|
Technologické vlastnosti masa - vaznost
DIBĎÁK, Tomáš
Tato bakalářská práce je zaměřena na technologické vlastnosti masa, zejména na vaznost masa. Nejprve jsem se zabýval stavbou masa a různými druhy mas ? hovězí, telecí, vepřové, skopové, králičí, drůbeží, zvěřina. Dále jsem popsal základní chemické složení masa a jeho vlastnosti. Podrobněji jsem se věnoval vaznosti masa. Vaznost je schopnost masa vázat vodu jak vlastní tak přidanou. Zmínil jsem se o vlivech, které na vaznost masa působí, a uvedl jsem možnosti, jak lze vaznost masa změřit. Poslední kapitola popisuje průběh posmrtných změn v mase, jak normálních, tak abnormálních. .
|
| |
|
Povaha toku modelových suspenzí
Kulaviak, Lukáš ; Večeř, Marek ; Růžička, Marek ; Drahoš, Jiří ; Hladil, Jindřich
Objetkem zájmu je testovat schopnost sedimentace suspenze (pevné částice v kapalině). Klíčovou veličinou je dynamická viskozita nosné kapaliny (voda-glycerol) a efektivní dynamická viskozita dvoufázové směsi. Testovaly se dva modelové systémy (z hlediska pevné fáze - skleněné a polystyrénové kuličky). Usazování bylo nahráváno na videokameru a fotografovány výsledné struktury depositu. Mimo toho se zkoušely také geologické materiály (vápencový, křemenný prach, jejich směs, atd.). Měřící aparaturou byl ponorný rotační viskozimetr Brookfield s vřeteny RVT a V7.
|
| |
| |
|
Nevstoupíš dvakrát do téže řeky - reologie materiálů
Raab, Miroslav
Reologie je typická interdisciplinární věda na rozhraní chemie, fyziky a mechaniky. Mohla by být využita ve výukovém programu středních škol jako ukázka spolupráce různých přírodních věd. Přednáška shrnuje základní principy reologie a jejich projevy v běžném životě.
|
| |
| |
| |