Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 26 záznamů.  začátekpředchozí16 - 25další  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Monitoring konzumace cereálních výrobků u vzorku české populace
Vlachová, Martina ; Hurtová, Jana (oponent) ; Márová, Ivana (vedoucí práce)
Tato bakalářská práce se zabývá průzkumem konzumace cereálních výrobků a stanovením některých jejich obsahových látek. V teoretické části je uveden přehled cereálních výrobků a jejich běžné složení. V experimentální části byly u vybraných výrobků stanoveny celkové polyfenoly, celkové flavonoidy a antioxidační aktivita ve vybraných výrobcích. Nejvyšší obsah těchto aktivních látek byl zaznamenán u výrobků příchutě čokoládové či výrobků obsahujících ovoce typu lesní směs. V další části bylo zpracováno 161 vyplněných spotřebitelských dotazníků, ze kterých vyplynuly znalosti vzorku populace o cereálních výrobcích, nákupní zvyklosti a preference jednotlivých výrobků u dotazovaných.
Stanovení biologicky aktivních látek v cereálních produktech
Valentová, Radka ; Starečková, Terezie (oponent) ; Márová, Ivana (vedoucí práce)
Předložená bakalářská práce se zabývá studiem biologicky aktivních látek v cereálních produktech. V teoretické části byl zpracován přehled aktivních látek se zvláštním zaměřením na fenolické látky. V praktické části byly u 15 druhů cereálních výrobků stanoveny skupinové parametry - celkové polyfenoly, celkové flavonoidy a celková antioxidační aktivita. Metodou HPLC/UV-VIS byly stanoveny některé individuální flavonoidy. Nejvyšší obsah polyfenolických látek byl naměřen u cereálií obsahujících ovoce (maliny, borůvky, tropické a červené ovoce), kakao, lískové oříšky, slunečnicové semínka a u pohanky. Ve všech cereálních produktech byla detekována přítomnost katechinu, epikatechinu, katechin-gallátu, epikatechin-gallátu, kyseliny chlorogenové a kyseliny ferulové. Součástí práce byla i senzorická analýza a spotřebitelský dotazník.
Cereální výrobky a jejich význam ve výživě
NOVOTNÁ, Jitka
Práce se zabývá průzkumem informovanosti veřejnosti ohledně základních znalostí cereálií a jejich konsumace. Teoretická část popisuje složení cereálií a jejich využití pro lidskou výživu. Dále se zabývá nutriční hodnotou cereálií a zdravotními aspekty konzumace cereálií. Mimo jiné k důležitým částem této práce patří označování výrobků z obilovin, důležité pro orientaci na trhu a cereálie v prevenci civilizačních chorob. K této práci byl udělán průzkum informovanosti veřejnosti ohledně základní znalosti cereálií a jejich konsumace. Stěžejní myšlenkou je zjistit jaká je informovanost veřejnosti a přispět k jejímu zvyšení. Dotazníkovou metodou bylo zjištěno, že informovanost veřejnosti je u lidí s pravidelnými pohybovými aktivitami vyšší než u lidí bez pohybových aktivit. Že ženy konsumují v průměru více cereálií než muži a že informovanost veřejnosti a konsumace cereálií s věkem nestoupá. K závěrům práce byl vytvořen osvětový leták ve kterém byly shrnuty podstatné informace ohledně cereálií a jejich konsumace.
Struktura nabídky a cenové relace cereálních biopotravin ve vybraném regionu ČR
JIŘÍKOVÁ, Martina
Cílem bakalářské práce bylo vyhodnotit strukturu nabídky cereálních biopotravin ve městě Sušice (okres Klatovy). Srovnána byla nabídka cereálních biopotravin v různých typech obchodů (supermarket: Billa, Albert, Penny, Lidl, Coop a Tesco; specializovaný bioobchod: Meduňka). Zhodnoceny byly cenové rozdíly mezi vybranými ekologickými a adekvátními konvenčními cereálními biopotravinami. Průzkum probíhal během šesti měsíců od listopadu 2011 do března 2012. Celkově bylo zjištěno 82 cereálních biopotravin. Nejvíce jich bylo dostupných v bioobchodě Meduňka (37). Cenové rozdíly cereálních biopotravin a konvenčních potravin byly značné. Například u müsli tyčinek a rýžových chlebíčků bylo průzkumem zjištěno, že ceny biopotravin jsou vyšší o 50 až 100 %. Pokud bychom si ve všech prodejnách v Sušici zakoupili od každého biovýrobku, který má i adekvátní konvenční výrobek jeden kus, zaplatili bychom za celý nákup 1 152 Kč. Za srovnatelné konvenční výrobky bychom zaplatili 760 Kč. ?Bionákup? by náš rozpočet zatížil o 76 % více, než konvenční nákup. Z vysledků také bylo zřejmé, že na celostátní úrovni deklarovaná nabídka biopotravin nebyla v Sušici dostupná.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 26 záznamů.   začátekpředchozí16 - 25další  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.