Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 23 záznamů.  začátekpředchozí14 - 23  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Vliv vybraných faktorů na kvalitativní ukazatele hovězího masa a zpracování výsledků ve formě webové aplikace
HOLBOJ, Martin
Hovězí maso je biologicky velmi hodnotné, má vysoký obsah esenciálních aminokyselin, železa a vitamínu B2. Práce je zaměřena na zjištění vlivu oblasti na obsah vybraných mastných kyselin v mase skotu plemene české strakaté chovaných ve vytypovaných oblastech s nadmořskou výškou nad 500 metrů nad mořem. Vzorky byly pro danou analýzu odebrány bezprostředně po porážce z hovězího roštěnce (muscullus longissimus lumborum et thoracis). Významné rozdíly v obsahu mastných kyselin mezi jednotlivým pohlavím ani mezi farmami nebyly zaznamenány. Modifikaci krmných dávek můžeme považovat za významnější nástroj ovlivňující příjem nutričně významných mastných kyselin.
Ztráty při zrání a skladování hovězího masa
KOSTOHRYZOVÁ, Lenka
Diplomová práce je zaměřena na sestavení náhledu na problematiku v oblasti zrání hovězího masa, potřebné délce skladování, podmínky a hmotnostní ztráty, které během tohoto skladovacího období nastanou. V teoretické části jsou podrobněji zpracovány údaje o chemickém složení, intravitálních vlivech na jakost, postmortální vlivy a skladování hovězího masa, jak je popisuje literatura. Praktická část se zabývá hmotnostními ztrátami na jatečných půlkách během procesu zrání, podmínkami a potřebné délce při zrání masa. Jatečná zvířata byla masného charakteru, zejména plemena Charolay, Aberdeen Angus, Limousine a Galloway
Vliv obalů na mikrobiální stav výsekového masa
KOURKOVÁ, Dita
Diplomová práce se zabývá vlivem obalů na mikrobiální stav výsekového hovězího masa. Hovězí maso - Muscullus semimembranosus - bylo sledováno v nezabaleném stavu a dále v obalech z průtažné mikrotenové fólie, ve vícevrstvé polyamid - polyetylenové (PA/PE) fólii za použití ochranné atmosféry a při použití 80% vakua do sáčku z vícevrstvé PA/PE fólie. Hovězí maso bylo skladováno při chladírenské teplotě +5 °C. Celkový počet mikroorganismů (CPM) byl sledován po dobu 27 dní. Z porovnávaných vzorků vyplývá, že rychlost množení se mikroorganizmů je závislá na způsobu balení. Nejlepší výsledky vykazuje podle sledovaných průměrů maso balené do modifikované atmosféry a vakuového balení, které v porovnání nevykazovaly žádné podstatné rozdíly. U sledovaných typu balení nebyly zaznamenány žádné statisticky významné rozdíly. Balení v mikrotenové fólii snížilo mikrobiální kontaminaci masa oproti masu nebalenému, ale s vakuovým balením a modifikovanou atmosférou se nemohlo rovnat.
Zdravotně významné mastné kyseliny a jejich výskyt v mase skotu
LEVOROVÁ, Silvie
Maso je nedílnou součástí pestré a vy­vážené výživy člověka a je jedním z hlavních předpokladů zdravého tě­lesného vývoje každého jedince. Hovězí maso je biologicky velmi hodnotné, má vysoký obsah esenciálních aminokyselin, železa a vitamínu B2. Bakalářská práce je zaměřena na výskyt a význam mastných kyselin v mase skotu, a je rozdělena do tří hlavních kapitol ? charakteristika a rozdělení mastných kyselin, význam a nutriční složení masa a zastoupení mastných kyselin v hovězím mase. Dále jsou v práci popsány faktory, jak vnější, tak vnitřní, které ovlivňují množství mastných kyselin v mase skotu. Cílem této práce je zhodnotit obsah mastných kyselin v hovězím mase a jejich význam pro stav konzumentů.
The comparison of conventional beef production and bio-production using the method of life cycle assessment
Plch, Radek ; Jiroušková, Z. ; Cudlín, Pavel ; Moudrý, J. SR.
The farming methods (intensifi cation, extensifi cation) and related used technologies result in emission load to the environment as regard the non-renewable energy resources, utilisation of agricultural land and numbers of animals under breeding. This work is focused on quantifi cation of the emission load to the environment within the production of beef under the conditions of conventional and organic farming in the Czech Republic. The production of bio-beef causes higher emission load to the environment when compared to the conventional production.
Struktura trhu s bioprodukcí v jižních Čechách
HULANOVÁ, Monika
Cílem diplomové práce byl výběr hlavních druhů bioprodukce, zmapování struktury bioprodukce z hlediska původu a zjištění prodaného objemu vybraných biopotravin v jižních Čechách. Pro mapování struktury bioprodukce byla zvolena metoda monitoringu trhu v obchodech. Bioprodukce byla zjišťována ve dvou typech obchodů ? marketech a specializovaných bio obchodech. V jižních Čechách bylo vybráno 15 marketů a 15 specializovaných obchodů s bioprodukty, přičemž v každém z nich byla zjišťována struktura biopotravin z hlediska původu (česká/dovoz) a z hlediska objemu obchodované produkce, se zaměřením na bio-hovězí, obilniny, mléčné výrobky, ovoce a zelenina. Údaje byly zjišťovány z obalů na biopotravinách, nebo pohovorem s vedoucím obchodu. Klíčová
Analýza obchodních sporů EU o dovoz hovězího masa produkovaného s pomocí hormonů
Bradáčová, Pavlína ; Štěrbová, Ludmila (vedoucí práce) ; Machková, Hana (oponent)
V první kapitole se práce zabývá okolnostmi, jež předcházely sporům o hormonově ošetřené hovězí maso mezi EU a USA a EU a Kanadou. Ve druhé kapitole je rozebrán mezinárodní obchod hovězím masem (produkce, spotřeba, dovoz, vývoz). Poslední, třetí kapitola podrobně analyzuje spor o dovoz hovězího masa do EU, tzn. předmět sporu, strany sporu, jeho průběh, výsledek a odvolání. V této kapitole jsou také zmíněny důvody komplikovanosti sporu a jeho význam pro systém řešení obchodních sporů ve WTO a pro pravidla SPS.
Vliv produkčních procesů při chovu hospodářských zvířat na emise CO2
MAKRLÍKOVÁ, Kateřina
Tato diplomová práce částečně hodnotí životní cyklus chovu hospodářských zvířat a environmentální dopady jednotlivých částí tohoto cyklu. Hodnotí se energetické náklady a emisní zátěž vzniklé výkrmem hospodářských zvířat a zpracováním a transportem finálního produktu - masa. V rámci hodnocení byl porovnáván konvenční a ekologický systém chovu a různé typy ustájení. K výpočtu emisní zátěže byl použit softwarový nástroj SIMA Pro. Cílem práce bylo nalézt jaké formy chovu hospodářských zvířat mají nejmenší environmentální dopad. Práce byla vytvořena v rámci mezinárodního projektu M00080-EUS-AT-SUKI Sustainable Kitchen, který se zabývá emisní zátěží jednotlivých kroků produkční vertikály potravin.
Cenová analýza vybraných produktů
KŘEMENOVÁ, Kateřina
Cílem této bakalářské práce je analýza vývoje cen zemědělských výrobců jatečného skotu a jatečných prasat, vývoj cen průmyslových výrobců hovězího a vepřového masa a vývoj spotřebitelských cen hovězího a vepřového masa. Teoretická část popisuje problematiku cen a analýzu časových řad. Praktickou část této bakalářské práce tvoří analýza cen vybraných produktů. Informace pro zpracování obou částí práce byly čerpány z odborné literatury a z internetu.
Vkuv didržebá cgkadárebsjígi řetětce ba jvakutz a trvabkuvist potravin živočišného původu
BLECHOVÁ, Eva
Cílem práce je posoudit diference vlivu teploty na kvalitu potravin vyrobených ze živočišných produktů. Jelikož nelze se věnovat všem potravinám živočišného původu další výzkum byl směřován na hovězí maso. Jako hodnotící kritéria byly zvoleny senzorické vlastnosti ? vzhled a vůně. Dále zde byla měřena teplota prostředí a teplota masa. Byly zpracovány tři pokusy na současné způsoby skladovaná masa za snížených teplot se zaměřením na vliv snížené teploty na trvanlivost a kvalitu výrobku s vlivem na organoleptické vlastnosti. Změny, které nastaly, byly řádně popsány a fotograficky zdokumentovány. Bude zde sledován vztah mezi teplotou a dobou skladování.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 23 záznamů.   začátekpředchozí14 - 23  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.