Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 28 záznamů.  předchozí11 - 20další  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Významné aspekty plýtvání potravin v domácnostech
Pelánová, Aneta
Bakalářská práce se zabývá tématem plýtvání potravinami na úrovni domácností v Novém Městě na Moravě. Cílem práce bylo vymezit významné aspekty plýtvání potravin v domácnostech a identifikovat možnosti zlepšení hospodaření domácností s potravinami. K dosažení cíle bylo využito kvantitativního výzkumu prostřednictvím dotazníkového šetření. Na základě výsledků vlastního šetření a sekundárních informací z realizovaných výzkumů obdobného zaměření byla odvozena doporučení pro snížení plýtvání potravinami.
Potravinový odpad a potravinové ztráty v EU
Hlásná, Barbora
Bakalářská práce se zabývá tématem potravinových ztrát a odpadu v zemích Evropské unie. Práce definuje využívané pojmy a metody pro zachycení hodnot potravinových ztrát a odpadu, upozorňuje na možná rizika a nepřesnosti v měření a různé přístupy ke zpracování dat. Stěžejní částí práce je analýza dat vypovídajících o rozsahu potravinových ztrát a odpadu. Práce zjišťuje, jakým způsobem ovlivňuje hospodářská úroveň země výši potravinových ztrát a zjišťuje, zda a jakým způsobem usilují země o snížení rozsahu potravinových ztrát.
Zhodnocení připravenosti zainteresovaných subjektů na povinnosti vyplývající z novely zákona o potravinách a tabákových výrobcích
Skoupá, Dominika
Skoupá, D. Zhodnocení připravenosti zainteresovaných subjektů na povinnosti vyplývající z novely zákona o potravinách a tabákových výrobcích. Diplomová práce. Brno: Mendelova univerzita v Brně, 2018. Práce se zabývá zhodnocením připravenosti zainteresovaných subjektů (prodejců a neziskových organizací) na povinnosti vyplývající z nového zákona č. 180/2016 Sb., kterým se mění zákon č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích. Cílem diplomové práce je zhodnotit připravenost těchto subjektů na legisla-tivní změnu ukládající provozovnám s prodejní plochou nad 400 m2 povinnost darovat bezzávadné potraviny neziskovým organizacím. Na základě analýzy sekundárních dat a primárních dat získaných od zástupců zainteresovaných subjektů jsou identifikovány požadavky vztahující se k povinnostem jednotlivých subjektů. Jejich připravenost je zhodnocena podle zjištěných požadavků a jejich dostatečného naplnění. Na základě zhodnocení získaných dat lze konstatovat, že prodejci jsou na povinnosti vyplývající ze zákona zcela připraveni a neziskové organizace pouze částečně. Diplomová práce dále obsahuje návrhy na zabezpečení povinností vznikající subjektům v souvislosti s legislativní změnou.
Fenomén plýtvání potravin se zaměřením na restaurační zařízení
Růžková, Veronika
Růžková, V. Fenomén plýtvání potravinami se zaměřením na restaurační zařízení. Diplomová práce. Brno: Mendelova univerzita v Brně, 2018. Diplomová práce se zabývá analýzou plýtvání potravinami napříč dodavatelsko-odběratelským řetězcem, blíže se pak zaměřuje na plýtvání potravinami v českých restauračních zařízeních. Cílem práce je deskripce procesu plýtvání potravinami. V této práci budou také identifikovány příčiny vzniku plýtvání potravinami a navržena opatření k jeho snížení.
Mobilná aplikácia pre správu zásob potravín v domácnosti
Javorková, Petra
Důležitost efektivně naplánované spotřeby a minimalizace potravinového odpadu pro trvale udržitelný rozvoj životního prostředí je zatím neřešitelným problémem mnoha domácností. Mobilní aplikace vytvořená v této práci na daný problém reaguje a poskytuje nástroj pro správu potravin v domácnosti. Je vytvořená pro platformu iOS v jazyce Swift. Aplikace konceptu gamifikace ovlivňuje chování a motivaci uživatele a vzdělává jej o daném ekologickém problému. Existující konkurenční řešení mají více nedostatků: nepřívětivé uživatelské rozhraní, zavádějící obchodní freemium model, absence motivace uživatelů, neexistence podpory operací s českými a slovenskými potravinami a další. Aplikace dané nedostatky svým provedením odstraňuje.
Identifikace příčin vzniku odpadu v prodejnách potravin
Opavská, Ilona
Tato práce se zaměřuje na nejčastější příčiny, které způsobují vznik potravinového odpadu v prodejně potravin. Zhodnocuje, kterých a kolik potravin je vyhazováno nejvíce během jednoho roku. Poskytuje také data o ceně a hmotnosti za nakoupené potraviny v roce 2017. Následně jsou z toho zjištěny finanční ztráty prodejny. Praktická část vyhodnocuje výsledky na základě sesbíraných dat z prodejny. Data byla shromážděna za celý rok 2017. Uzávěrka byla provedena vždy poslední den v měsíci. Výsledkem vyhodnocení nejčastější příčiny vzniku potravinového odpadu u mléčných výrobků a suchého skladu je prošlé datum spotřeby. Oddělení ovoce a zeleniny jednoznačně zaujímá první místo v hmotnosti vyhozených potravin. Hlavní příčinou jsou plesnivé nebo shnilé kusy. V měsíci říjnu bylo vyhozeno potravin nejvíce, naproti tomu v měsíci březnu nejméně. Finanční ztráty se během jednotlivých měsíců pohybovaly v souvislosti s množstvím vyhozených potravin. Ovšem nejpodstatněji finanční ztráty ovlivnily ceny vyhozených potravin v daném měsíci. Dle celkového vyhodnocení jsou finanční a hmotnostní ztráty "minimální", ve srovnání s celkovou cenou a hmotností za nakoupené zboží.
Plýtvání potravinami v České republice
MAURICOVÁ, Aneta
Cílem bakalářské práce je představit téma plýtvání potravinami, a to jak v kontextu udržitelného rozvoje, tak i z pohledu obecných "zdrojů" plýtvání a České republiky. Budou identifikovány hlavní oblasti nehospodárného nakládání s potravinami a také možnosti jejich alternativního využití. Hlavní metodou, která bude používána je literární rešerše. Praktická práce bude věnována průzkumům na úrovni domácností u konečného spotřebitele. Využitím analytického přístupu vyhodnocení sesbíraných dat se získají odpovědi na otázky týkající se problematiky plýtvání ze strany spotřebitelů. Práce se zabývá i redukcí plýtvání potravinami ve všech částech potravinového řetězce od primární produkce po domácnosti. Věnuje se také potravinovým bankám. Dále jsou v práci uvedeny dopady, které sebou plýtvání přináší a okrajově je zmíněna i legislativa. Na závěr jsou uvedeny aktivity probíhající proti plýtvání a také některé příklady řešení tohoto problému jak ve světě, tak v České republice.
Plýtvání potravinami v České republice
MAURICOVÁ, Aneta
Cílem bakalářské práce je představit téma plýtvání potravinami, a to jak v kontextu udržitelného rozvoje, tak i z pohledu obecných "zdrojů" plýtvání a České republiky. Budou identifikovány hlavní oblasti nehospodárného nakládání s potravinami a také možnosti jejich alternativního využití. Hlavní metodou, která bude používána je literární rešerše. Praktická práce bude věnována průzkumům na úrovni domácností u konečného spotřebitele. Využitím analytického přístupu vyhodnocení sesbíraných dat se získají odpovědi na otázky týkající se problematiky plýtvání ze strany spotřebitelů. Práce se zabývá i redukcí plýtvání potravinami ve všech částech potravinového řetězce od primární produkce po domácnosti. Věnuje se také potravinovým bankám. Dále jsou v práci uvedeny dopady, které sebou plýtvání přináší a okrajově je zmíněna i legislativa. Na závěr jsou uvedeny aktivity probíhající proti plýtvání a také některé příklady řešení tohoto problému jak ve světě, tak v České republice.
Potraviny nejsou odpad
ZIEGLER, Martin
Diplomová práce se zaměřuje na základní fakta o problematice plýtvání potravinami na světové úrovni a v České republice. Popisuje celkový problém a rozlišuje terminologii ztrát potravin, plýtvaní potravin apod. Praktická část se zabývá analýzou spotřeby potravin spotřebitelů, pomocí dotazníkového šetření v regionu Tábor. Cílem bylo zjistit, zda dotázaní respondenti mají znalosti v této tématice, dalším cílem bylo zjistit četnost jejich nákupu a spotřeba potravin v jejich domácnostech a jak likvidují zbylé potraviny. Úkolem je také navrhnout vlastní řešení tohoto problému, protože plýtvání potravin představuje složitý ekonomický, environmentální, sociální a etický problém. Závěrečná část práce se věnuje vlastním návrhům řešením a zjištěním nutnosti vzniku potravinové banky v regionu Tábor.
Plýtvání potravinami - analýza domacností v Jihomoravském kraji
Ondřichová, Anna
Předkládaná diplomová práce se zabývá potravinovým plýtváním na úrovni vybraných domácností v Jihomoravském kraji. Práce v teoretické části představuje historické souvislosti potravinového plýtvání, plýtvání ve světě, Evropské unii, České republice a dále specifikuje plýtvání napříč potravinovým řetězcem. Tato část se také zabývá environmentálními, ekonomickými a sociálními důsledky a možnými východisky. Praktická část kombinuje kvantitativní a kvalitativní výzkum v podobě dotazníkového šetření a měření potravinového odpadu ve vybraných domácnostech Jihomoravského kraje. Cílem bylo analyzovat v domácnostech různého typu množství produkovaného vyhnutelného a nevyhnutelného potravinového odpadu, sekundární využití a přístup k třídění biologicky rozložitelného odpadu. Na základě výsledků byla navržena doporučení vedoucí k redukci potravinového odpadu. Výsledky není možné aplikovat na celou populaci Jihomoravského kraje či České republiky, jedná se o analýzu a chování v konkrétních domácnostech různého typu.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 28 záznamů.   předchozí11 - 20další  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.