Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 3 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Možnosti využití šípků růže šípkové v potravinářství
Maráčková, Adéla ; Kovalčík, Adriána (oponent) ; Mikulíková, Renata (vedoucí práce)
Tato diplomová práce se zaměřuje na možnosti využití šípků růže šípkové v potravinářství. Cílem této diplomové práce bylo navrhnout a vytvořit senzoricky přijatelné potravinářské produkty vyrobené ze šípků. Byla vytvořena receptura pro šípkové džemy, chutney a želé. Při vývoji receptury byly hodnoceny jednotlivé příchutě šípkových produktů. Pro ochucení produktů bylo použito čerstvě namleté koření v kombinaci s ovocem a zeleninou. Podle optimalizované receptury pro chutney byl vyroben 1 standard a 3 druhy s kořením: chilli, nové koření a zázvor. Dále byla zpracována receptura pro džemy – 1 standard a 3 druhy: kardamon, skořice a šípkový džem v kombinaci s jablečným džemem v poměru 1:1. Nakonec byla vytvořena receptura pro želé – 1 standard a 3 druhy s kořením: skořice, nové koření a anýz. Jednotlivé produkty ze šípků byly podrobeny senzorické analýze a byly hodnoceny jejich organoleptické vlastnosti. Senzorická analýza byla rozdělena na tři části – pro želé, džemy a chutney. Nejlépe hodnocený byl vzorek šípkového želé bez přídavku koření. U džemů byl nejlépe hodnocený vzorek džemu s přídavkem kardamomu, který byl u respondentů oblíbený z důvodu příjemné a netradiční chuti. U šípkového chutney byl nejlépe hodnocený vzorek bez přídavku koření. Metodou hmotnostní spektrometrie byla ve vzorcích stanovena přítomnost jononů, jejichž přítomnost je typická pro šípky růže šípkové. Metodou kapalinové chromatografie byla v příslušných produktech ze šípků stanovena přítomnost a koncentrace vitaminu C, lipofilních látek a celkových pigmentů. Metodou kapalinové chromatografie bylo ověřeno, že značné množství vitaminů bylo zachováno i po přípravě výsledných produktů, které byly tepelně zpracovávány. Výsledky práce tak poukázaly na potenciál šípků, který je možné využít v potravinářském průmyslu.
Monitoring lipofilních vitaminů a provitaminů v dětských výrobcích a možnosti jejich fortifikace
Maráčková, Adéla ; Hoová, Julie (oponent) ; Skoumalová, Petra (vedoucí práce)
Tato bakalářská práce se zabývá studiem lipofilních vitamínů se zaměřením na dětské doplňky stravy. Navrhuje vlastní doplněk stravy v podobě gumových cukrovinek s vitamínovou směsí enkapsulovanou do lipozomů. Teoretická část se zaměřuje zejména na charakaterizaci lipofilních vitamínů a jejich monitoring v oblasti trhu. Experimentální část je zaměřená na jejich stanovení v reálných doplňcích stravy (Marťánci, Vibovit Dino a Vitamin Code Kids). Jako nejvhodnější metoda stanovení byla zvolena extrakce v chloroformu a enzymatická metoda, přižemž obě metody byly vyhodnocovány chromatograficky (HPLC). Následně byly připravovány a zcharakterizovány lipozomy. Charakterizace lipozomů byla provedena pomocí měření velikosti vezikul a následného měření krátkodobé a dlouhodobé stability. Stejně připravené lipozomy byly později použity k přípravě gumových cukrovinek. Na závěr bylo navrženo několik typů doplňků stravy s lipozomy, do kterých byly enkapsulovány lipofilní vitamíny. Zrealizovaný návrh vlastního doplňku stravy byl v podobě gumové cukrovinky (ve tvaru gumového medvídka a kávového zrna) z želatiny či ze směsi agaru a alginátu. Navržený doplněk stravy byl podroben senzorické analýze a byly hodnoceny jeho organoleptické vlastnosti.
Monitoring lipofilních vitaminů a provitaminů v dětských výrobcích a možnosti jejich fortifikace
Maráčková, Adéla ; Hoová, Julie (oponent) ; Skoumalová, Petra (vedoucí práce)
Tato bakalářská práce se zabývá studiem lipofilních vitamínů se zaměřením na dětské doplňky stravy. Navrhuje vlastní doplněk stravy v podobě gumových cukrovinek s vitamínovou směsí enkapsulovanou do lipozomů. Teoretická část se zaměřuje zejména na charakaterizaci lipofilních vitamínů a jejich monitoring v oblasti trhu. Experimentální část je zaměřená na jejich stanovení v reálných doplňcích stravy (Marťánci, Vibovit Dino a Vitamin Code Kids). Jako nejvhodnější metoda stanovení byla zvolena extrakce v chloroformu a enzymatická metoda, přižemž obě metody byly vyhodnocovány chromatograficky (HPLC). Následně byly připravovány a zcharakterizovány lipozomy. Charakterizace lipozomů byla provedena pomocí měření velikosti vezikul a následného měření krátkodobé a dlouhodobé stability. Stejně připravené lipozomy byly později použity k přípravě gumových cukrovinek. Na závěr bylo navrženo několik typů doplňků stravy s lipozomy, do kterých byly enkapsulovány lipofilní vitamíny. Zrealizovaný návrh vlastního doplňku stravy byl v podobě gumové cukrovinky (ve tvaru gumového medvídka a kávového zrna) z želatiny či ze směsi agaru a alginátu. Navržený doplněk stravy byl podroben senzorické analýze a byly hodnoceny jeho organoleptické vlastnosti.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.