Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 20 záznamů.  předchozí11 - 20  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Prevence aterosklerózy a kardiovaskulárních onemocnění
Hrdinová, Zuzana ; Zlatohlávek, Lukáš (vedoucí práce) ; Tůmová, Eva (oponent)
Předcházení nemocem srdce a cév je jednou z hlavních součástí preventivní medicíny. Tato diplomová práce se zabývá prevencí kardiovaskulárních chorob. V teoretické části je popsána patogeneze aterosklerózy, která stojí na pozadí 90 % KVO. Další kapitoly jsou věnovány nejčastějším kardiovaskulárním onemocněním a jejich rizikovým faktorům. Popsáno je stanovení kardiovaskulárního rizika a v závěru teoretické části je zařazena nutriční prevence. Součástí této práce je výzkum, který byl proveden na 107 náhodně vybraných osobách. Hlavním cílem bylo zjistit míru informovanosti tohoto souboru o možnostech prevence kardiovaskulárních onemocnění. Průzkum byl veden dotazníkovým šetřením, a to jak v elektronické, tak tištěné podobě. Z průzkumu vyšlo najevo, že většina respondentů (87,9 %) si správně asociuje výskyt KVO s nevhodným životním stylem, jen 12, 1 % respondentů považuje za nejvlivnější faktor genetickou zátěž. V povědomí respondentů převažuje negativní vliv nevhodného stravování a nedostatku pohybu. Většina respondentů také správně uvedla, že KVO se podílí na téměř 50 % všech úmrtí v ČR. Aktivní zájem o životní styl, který je nedílnou součástí preventivních opatření, však jevila necelá polovina respondentů. V tomto případě tedy informovanost respondentů převládla nad iniciativou podílet se na...
Efekt edukace na hladinu krevních lipidů pacientů s dyslipidemií
Kuncířová, Veronika ; Zlatohlávek, Lukáš (vedoucí práce) ; Tůmová, Eva (oponent)
Bakalářská práce zkoumá vliv edukace a diety u pacientů s dyslipidémií. Dalším cílem bylo zmapovat stravovací návyky pacientů a zjistit, jaký mají zájem o zdravý životní styl. Teoretická část je založena na poznatcích z odborné literatury. Vysvětluje pojem dyslipidémie, její dělení a příčiny vzniku nemoci a dále popisuje možné léčebné metody. Informace pro praktickou část jsou získány pomocí dotazníků od pacientů, kteří navštěvují Centrum preventivní kardiologie, 3. interní kliniky VFN a 1. LF UK v Praze. Dalším zdrojem jsou laboratorní testy krve, které byly odebrány před edukací a opětovně po minimálním odstupu jednoho měsíce od edukace. Hodnoty byly dále zpracovány pomocí grafů a tabulek. Výsledky práce nám jasně ukázaly, že po edukaci a dodržování doporučené diety se hodnoty krevních lipidů zlepšily. Na tři ze čtyř sledovaných lipidových parametrů měla dieta kladný dopad. Dále se ukázalo, že většina pacientů s dyslipidémií má dobré stravovací návyky. Posledním bodem, který byl zkoumán, byl zájem pacientů o zdravý životní styl. Vyšlo zde najevo, že je u většiny dotázaných nedostatečný. Hlavním přínosem této práce bylo zjištění, že edukování a reedukování pacientů s dylipidémií má v jejich léčbě smysl a nemělo by být opomíjeno. Správné stravovací návyky mohou pomoci předejít závažnějším...
Vliv systému ustájení na vlastnosti skořápky a vnitřní kvalitu vajec
Vlčková, Jana ; Tůmová, Eva (vedoucí práce) ; Skřivanová, Eva (oponent)
V práci byly provedeny celkem 3 pokusy. Cílem prvního experimentu bylo zhodnotit užitkovost nosnic, kvalitu vzduchu v halách a mikrobiální kontaminaci vaječné skořápky u nosnic ustájených v obohacených klecích při modrém, zeleném, červeném a žlutém osvětlení. Ukazatele užitkovosti (denní produkce vajec, mortalita a hmotnost vajec) nebyly ovlivněny barvou světla. Podobně také u mikrobiální kontaminace vzduchu nebyly mezi jednotlivými barvami světel zaznamenány průkazné rozdíly. Signifikantní interakce mezi etáží a barvou světla byla zjištěna u mikrobiální kontaminace vaječné skořápky bakterií rodu Escherichia coli a Enterococcus. Nejvyšší množství Escherichia coli bylo detekováno u vajec od nosnic ustájených ve střední etáži při žlutém osvětlení naopak nejnižší hodnoty byly při žlutém osvětlení v horní etáži. Podobné výsledky byly sledovány také u bakterií rodu Enterococcus. Výsledky naznačují, že barva světla má minimální vliv na mikrobiální kontaminaci naopak významný vliv má etáž. Nejvyšší mikrobiální kontaminace vajec byla nalezena u vajec ze střední etáže. Ve druhém experimentu byl sledován vliv systému ustájení (konvenční klec, podestýlka, voliéra) a obsahu vápníku v krmné směsi (3 a 3,5 %) na užitkovost nosnic, technologickou kvalitu vajec, mikrobiální kontaminaci vaječné skořápky a vaječného obsahu v průběhu skladování. Průkazná interakce mezi systémem ustájení a obsahem vápníku v krmné směsi byla zaznamenána u hmotnosti vejce, pevnosti skořápky, podílu skořápky, hmotnosti skořápky, Haughových jednotek a indexu bílku. Systém ustájení ovlivnil produkci vajec, spotřebu krmiva, hmotnost vejce a některé z ukazatelů kvality skořápky. Z ukazatelů kvality skořápky měl obsah vápníku v krmné směsi vliv pouze na pevnost skořápky a podíl skořápky. Průkazná interakce mezi systémem ustájení a dobou skladování byla detekována i u kontaminace vaječné skořápky celkovým počtem mikroorganismů. Systém ustájení ovlivnil kontaminaci vaječné skořápky kde vyšší množství Escherichia coli a celkového počtu mikroorganismů bylo u vajec z podestýlky. Vyšší penetrace všech sledovaných druhů mikroorganismů na podskořápečné blány byla 2. a 7. den skladování ve skupině s 3,5 % vápníku v krmné směsi u vajec z podestýlky. To zřejmě souvisí s nižší kvalitou skořápky v tomto typu ustájení. V pokusu 3 byl zjišťován vliv rozdílných systémů ustájení (obohacená klec, výběh) na technologickou hodnotu vajec, mikrobiální kontaminaci vaječné skořápky, vaječného obsahu a koncentraci bílkovin v bílku během skladování. Systém ustájení ovlivnil všechny ukazatele kvality skořápky s vyššími hodnotami v klecovém systému. Vyšší počet pórů ve vaječné skořápce byl nalezen u vajec z výběhu. Důležitý vztah mezi systémem ustájení a dobou skladování byl zaznamenán u Haughových jednotek, indexu bílku, pH bílku a indexu žloutku. Lepší hodnoty týkající se ukazatelů kvality bílku a žloutku byly u vajec z klece. Jejich kvalita se během skladování snižovala rychleji v alternativním systému ustájení. Interakce mezi systémem ustájení a dobou skladování byla nalezena také u Escherichia coli a u celkového počtu mikroorganismů. Nejvyšší kontaminace byla u čerstvých vajec z výběhu. Počet mikroorganismů se s dobou skladování signifikantně rychleji snižoval u vajec z klecového systému ustájení. Penetrace bakterií rodu Escherichia coli a celkového počtu mikroorganismů do bílku byla nižší u vajec z klece ve srovnání s výběhem. Průkazný vliv systému ustájení byl zjištěn u koncentrace lysozymu v bílku s vyššími hodnotami u vajec z výběhu. Je zřejmé, že lepší kvalita vajec je v klecovém systému ustájení. Vejce z tohoto typu ustájení mají také během skladování po delší dobu lepší kvalitu ve srovnání s alternativními systémy.
Zhodnocení masné užitkovosti krůt
Smolík, Martin ; Tůmová, Eva (vedoucí práce) ; Chodová, Darina (oponent)
Cílem práce bylo vytvořit literární přehled, který zhodnotí vliv genotypu, pohlaví a věku na růst, jatečnou hodnotu a složení masa krůt. Genotyp je jeden z nejdůležitějších faktorů pro růst, který se projevuje už v prenatálním stádiu a posléze pokračuje i v postnatálním stadiu. Na hmotnost krůt má největší vliv právě genotyp. Faktor pohlaví je důležitý, neboť krocani mají výrazně vyšší rychlost růstu a ve 20. týdnu je rozdíl v živé hmotnosti přibližně o 35 procent ve prospěch krocanů. Změna rychlosti růstu závisí také na věku. Jatečná výtěžnost se pohybuje u brojlerových krůt mezi 76 až 83 procentech, Genotyp ovlivňuje jatečnou výtěžnost velkou měrou a ovlivňuje také hmotnost prsou a stehen. Pohlaví rozhoduje především o hmotnosti cenných partií. Složení jatečného těla se mění v závislosti na věku. Krůtí maso je považováno za kvalitní s vysokým obsahem živin. Krůtí prsa obsahují 22,6 procent bílkovin a jen 1,7 tuku. Vliv genotypu na složení krůtího masa spočívá především v zastoupení bílkovin a tuku. Obsah bílkovin a tuku také závisí na pohlaví. Složení masa se mění v závislosti na věku.
Vliv věku a pohlaví na masnou užitkovost nutrií
Bubeník, Tomáš ; Tůmová, Eva (vedoucí práce) ; Zdeněk, Zdeněk (oponent)
V práci jsme se zaměřili na data týkající se jatečného rozboru těla, jatečné výtěžnosti, konverze krmiva a obsahu chemických látek, včetně pH stehen a hřbetu. Pro pokus jsme použili nutrie standardního typu po odstavu ve věku 2 měsíců, celkem bylo zařazeno 90 kusů. Nutrie byly krmeny kompletní krmnou směsí - výrobce Kooperace Hrotovice, receptura ČZU v Praze užitný vzor UV 24096, ad libitum. V průběhu pokusu byly individuálně váženy ve 28 denním intervalu. Zvířata byla porážena ve věku 6, 7 a 8 měsíců, vždy bylo vybráno 6 samců a 6 samic. Výsledky byly zhodnoceny analýzou variace, metodou ANOVA s využitím interakcí věku a pohlaví. Za statisticky výrazné rozdíly byla považována hodnota P <= 0,05. Výsledky ukázaly, že samci rostli průkazně (P <= 0,05) rychleji než samice. K výraznému zvýšení konverze krmiva došlo 4. měsíc pokusu. Vliv věku zvýšil hmotnost JOT bez hlavy a orgánů (P <= 0,029), a průkazně se zvyšovala u samců (P <= 0,001). Podíl tuku byl ovlivněn pohlavím (P <= 0,002) a věkem (P <= 0,001). Podíl zadní části se s rostoucím věkem snižoval (P <= 0,001), méně však u samců (P <= 0,029). Pro podíl hřbetu byla zjištěna interakce věku a pohlaví (P <= 0,038) a jeho podíl se s věkem (P <= 0,007) a pohlavím (P <= 0,007) se u samic rychleji zmenšoval. Hodnoty pH hřbetu a stehen se průkazně zvyšovaly s věkem (P <= 0,001) a byly také ovlivněny pohlavím u hřbetu (P <= 0,013) a u stehen (P <= 0,016). U bílkovin byla signifikantní interakce pohlaví a věku (P <= 0,009) a obsah tuku se výrazně zvyšoval u samic (P <= 0,009). Z výsledků práce se dá říct, že nutrie by mohly být poráženy z hlediska kvality masa již ve věku 6 měsíců. Výhodnější je výkrm samců z hlediska vyšší jatečné výtěžnosti vyššího obsahu bílkovin a nižšímu podílu tuku než je u samic stejného věku.
Vliv doby snesení na kvalitu vajec na začátku a konci snáškového cyklu
Greglová, Ellen ; Tůmová, Eva (vedoucí práce) ; Michaela, Michaela (oponent)
Kvalita vajec je ovlivněna řadou faktorů, mezi kterými může docházet k interakcím. Cílem práce bylo posoudit změny v kvalitě vajec snesených ráno, dopoledne a večer na začátku a konci snáškového cyklu u šesti hybridů nosného typu: Bovans hnědý, Bovans žíhaný, Isa sussex, Moravia žíhaná, Moravia BSL a Dekalb bílý, ustájených individuálně v klecích. Pokus byl realizován na začátku snášky mezi 19. a 26. týdnem věku a na konci snášky mezi 64. a 70. týdnem věku. V průběhu pokusu se denně zaznamenávala snáška v 6,00, 9,00, 12,00 a 17,00 hodin. Celkem bylo hodnoceno 300 vajec od každého genotypu a v každém období. Na začátku snáškového cyklu byly zjištěny interakce doby snesení a genotypu (P 0,03) u hmotnosti a (P 0,004) barvy žloutku. Nejvyšší hmotnost měla vejce snesená bělovaječným hybridem Dekalb bílý brzy ráno (13,79 g v 6,00 h) a během dne se hmotnost žloutku snížila, zatímco hmotnost žloutku hnědovajčných nosnic Bovans hnědý se do 9,00 h zvyšovala a posléze opět snížila. Nejtmavší žloutek snesl genotyp Bovans hnědý ve 12,00 h (8,00 h), zatímco nejsvětlejší žloutek byl u nosnic Dekalb bílý ve 12,00 h (3,00). Na konci snáškového cyklu byly zjištěny interakce doby snesení a genotypu (P 0,028) u podílu bílku. Nejvyšší hodnoty měl hybrid Moravia BSL u vajec snesených ve 12,00 h a 17,00 h (64,23 %, 63,33 %), nejnižší procentuální podíl bílku byl u nosnic Bovans žíhaný (58,19). Doba snesení průkazně (P 0,003) ovlivnila pouze pevnost skořápky, na začátku snáškového cyklu jsme zaznamenali vyšší pevnost v 9,00 h (54,89 g.cm-2) oproti vejcím sebraným v 6,00 h a později (41,39 a 24,58 g.cm-2). Genotyp prokazatelně (P 0,005) ovlivnil většinu sledovaných parametrů kvality.
Klima školní třídy
TŮMOVÁ, Eva
Tato práce se zabývá klimatem školní třídy. Jejím cílem je změřit a porovnat klima školní třídy na vybraných jihočeských základních školách a gymnáziích. Práce se skládá ze dvou částí. První část je teoretická a jsou zde vymezeny základní pojmy vztahující se ke klimatu školní třídy. Zabývá se školní třídou jako sociální skupinou, pozicemi žáků ve skupině, základními aktéry i determinanty klimatu, vývojovou fází dospívání, ve které se dotazovaní žáci nacházejí, rozdílem mezi základní školou a gymnáziem i možnostmi měření klimatu školní třídy. Ve druhé části, která je pro tuto práci stěžejní, jsou vymezeny cíle, předpoklady a metody výzkumu. V závěru práce jsou uvedeny výsledky měření, jejich interpretace a ověření stanovených předpokladů.
Psychologická a analytická próza 30. a 40. let 20. století.
TŮMOVÁ, Eva
Bakalářská práce se zaměřuje na psychologickou a analytickou prózu 30. a 40. let 20. století. Popisuje její tendence v těchto letech a poté se detailně zabývá tvorbou Jaroslava Havlíčka. Podrobně jsou v této práci rozebrány tři díla, která zachycují počátky i konec Havlíčkovy tvorby. Rozbor je soustředěn na nejvýznamnější prvky, které se v tvorbě tohoto autora vyskytují. Zejména tedy na prvky nemoci a smrti. Opomenuty nejsou ani psychologické pochody hlavních hrdinů. Prvky nemoci a smrti se v každém díle projevují trochu odlišně, proto jsou v závěru mezi sebou porovnány.
Finanční analýza cestovní kanceláře EXIM Tours, a.s.
Tůmová, Eva ; Holečková, Jaroslava (vedoucí práce)
Bakalářská práce se zabývá finanční analýzou cestovní kanceláře EXIM Tours, a. s. Práce je rozdělena do dvou částí. První část je teoretická, popisuje metodiku finanční analýzy, jsou zde vymezeny jednotlivé ukazatele používané ve finanční analýze. Ve druhé části je představena společnost EXIM Tours a vyhodnocena její finanční situace pomocí jednotlivých ukazatelů uvedených v teoretické části. Hodnoty jsou sledovány za poslední čtyři účetní období (od roku 2007 do roku 2010) a porovnávány s doporučenými hodnotami, v některých případech i s konkurenčními podniky.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 20 záznamů.   předchozí11 - 20  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.