Original title:
Ekonomické zodnocení produkce vepřového masa
Translated title:
Economic evaluation of pork production
Authors:
BLAŽKOVÁ, Lucie Document type: Master’s theses
Year:
2011
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Práce se zabývá ekonomickým zhodnocením produkce vepřového masa v Zemědělském družstvu Opařany v období 2007 ? 2010. Hodnoceny byly nejen ekonomické ukazatele, ale také ukazatele produkce a reprodukce. Posouzena byla také výživa a krmení prasat a to z titulu vlivu na produkci i reprodukci a podílu na nákladech vynaložených v chovu prasat. Vyhodnocení ukazatelů je provedeno nejen v čase, ale i v prostoru, za použití průměrných hodnot chovatelů bramborářské výrobní oblasti v České republice. V roce 2008 se družstvu zhoršily ukazatele charakterizující chov a také vzrostly náklady krmného dne, výsledkem byla ztráta 10,11 Kč na 1 kg živé hmotnosti jatečného prasete. Od roku 2008 se družstvo postupně zlepšuje. V roce 2010 bylo odchováno 23 selat na prasnici za rok, ve výkrmu družstvo dosáhlo denního přírůstku 0,68 kg. V ukazatelích reprodukce se družstvo pohybovalo nad průměrem ČR. Dařilo se také snižovat náklady, v roce 2010 produkovalo družstvo 1 kg živé hmotnosti jatečného prasete za 33,25 Kč. I přes uvedené zlepšení byla produkce vepřového masa pro ZD Opařany po celé sledované období ztrátová. V roce 2010 družstvo ztrácelo na každém prodaném kilogramu jatečného prasete 5,36 Kč.The work deals with economic evaluation of pork production in agricultural cooperative Opařany (ACO) in the period 2007-2010. The research reviewed both economic indicators and indicators of production and reproduction. Nutrition and feeding of pigs was also assessed from the perspective: influence on production and reproduction and share of cost breeding pigs. Evaluation of indicators is not only in time but also in the space, where average values of Czech breeders were used. ACO in 2008 experience worsening of breeding indicators and also increasing costs of one feeding day. It led to a loss 10,11 CZK per 1kg of live weight of slaughter pig. Since 2008 the ACO has been gradually improving. In 2010, there were weaned 23 piglets per 1 sow per a year. In fattening reached 0,68 daily gain. In indicators of reproduction is ACO above Czech average. ACO was also successful in gradual reduction of total cost. In 2010, ACO produced 1 kg of live weight of slaughter pig per 33,25 CZK. Despite the mentioned improvement, the ACO -production of pork was loss during the whole follow-up period. In 2010, the loss on every sold kilo of slaughter pig was 5,36 CZK.
Keywords:
economic evaluation of pork production; profitability of pork production; chov prasat; ekonomika jatečných prasat; ekonomika vepřového masa Citation: BLAŽKOVÁ, Lucie. Ekonomické zodnocení produkce vepřového masa. České Budějovice, 2011. diplomová práce (Ing.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Fakulta zemědělská a technologická
Institution: University of South Bohemia in České Budějovice
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the Digital Repository of University of South Bohemia. Original record: http://www.jcu.cz/vskp/19551