Original title:
Analýza nabídky biopotravin ve veřejném stravování
Translated title:
Analysis of the Supply of Biofood in the Community Feeding
Authors:
KOCANDOVÁ, Pavlína Document type: Bachelor's theses
Year:
2008
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Hlavním cílem mé bakalářské práce bylo analyzovat nabídku biopotravin v provozovnách veřejného stravování. Dále pak připravit a provést marketingový výzkum na zjištění nabídky ve veřejném stravování pomocí dotazníkového šetření. Teoretická část byla věnována teorii, čerpala z odborné literatury a jiných dostupných zdrojů. Tato část se zabývala biopotravinami, řešila, co jsou biopotraviny a jak se označují, jejich zpracování, skladování, evidenci a přepravu. Dále byla tato část věnována ekologickému zemědělství, jeho cílům, kontrole a certifikaci produkce. Řešila i otázku společného stravování a v neposlední řadě se zabývala definicí a teorií marketingového výzkumu. V praktické části byl proveden vlastní výzkum, jehož cílem bylo zjistit, zda vybrané provozovny a zařízení veřejného stravování nabízí některé biopotraviny či ne, kterým biopotravinám dávají přednost, s jakou odezvou se u konzumentů setkali, popřípadě z jakého důvodu nezařazují biopotraviny a zda do budoucnosti uvažují zařadit biopotraviny do své nabídky. Výzkum byl proveden v Jihočeském kraji (okolí Českých Budějovic a Třeboně) pomocí dotazníkového šetření, formou ústního a telefonického dotazování na základě nahodilého výběru. The main object of my bachelor work was to analyse supply of organic food in of gastronomy. Then also to prepare and accomplish market research in order to discovery supply in gastronomy through questionnaire survey. Theoretical part was devoted to theory, gathered from scholarly literature and other available sources. This part engaged organic food, introduced the notion of organic food and their labeling, their processing, storage, registration and transport. Furthermore this part was devoted to the organic farming, its objectives, control and certification and production. This part dealt with question of communal feeding and not at least definitions and theory of marketing research were explained. The empirical part presents results of own research, whose objective was to find out, if chosen establishments and facilities of gastronomy offer some organic food or not, which kind of organic food they prefer, which response of consumers they met or why they don{\crq}t offer biofoods. In that case, there was a question if they suppose to incorporate organic food to their offer in the future. Research was pursued in South Bohemia region (particularly in the area of České Budějovice and Třeboň) through a questionnaire survey, by manner of verbal and telephone surveying using method of accidental sampling.
Keywords:
gastronomy.; marketing research; Organic food; Biopotravina; marketingový výzkum; veřejné stravování. Citation: KOCANDOVÁ, Pavlína. Analýza nabídky biopotravin ve veřejném stravování. České Budějovice, 2008. bakalářská práce (Bc.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Ekonomická fakulta
Institution: University of South Bohemia in České Budějovice
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the Digital Repository of University of South Bohemia. Original record: http://www.jcu.cz/vskp/8905