Hlavní stránka > Vysokoškolské kvalifikační práce > Diplomové práce > Stravování dětí a mladistvých v dětských diagnostických ústavech, dětských domovech, dětských domovech se školou, výchovných ústavech a středisku výchovné péče v Královéhradeckém kraji
Název:
Stravování dětí a mladistvých v dětských diagnostických ústavech, dětských domovech, dětských domovech se školou, výchovných ústavech a středisku výchovné péče v Královéhradeckém kraji
Překlad názvu:
Feeding children and adolescents in children´s diagnostic institutions, children´s homes, children´s homes with school, educational institutions and the Center of Educational Care in the Hradec Králové region
Autoři:
ŠPAČKOVÁ, Žaneta Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2009
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Téma diplomové práce zní: {\clqq}Stravování dětí a mladistvých v dětských diagnostických ústavech, dětských domovech, dětských domovech se školou, výchovných ústavech a středisku výchovné péče v Královéhradeckém kraji``. Dětství a dospívání je specifickým obdobím, v kterém každý jedinec prochází významným tělesným, duševním a sociálním vývojem. Pro zdravý vývoj dítěte a zdraví v dospělosti je velmi významná správně volená výživa. Je důležité si uvědomit, že životní styl a životní prostředí ovlivňují zdravotní stav obyvatel až z 60 %, z toho přibližně 40 % patří výživě. Proto byla výzkumná část mé práce zaměřena na zmapování kvality stravování dětí a mladistvých, které jsou po dobu pobytu téměř výhradně odkázány jen na pokrmy připravované v rámci stravovacích služeb školských zařízení pro výkon preventivně výchovné péče, ústavní a ochranné výchovy. Cílem práce je zjistit, zda pestrost podávaných pokrmů ve vybraných zařízeních odpovídá svou skladbou jídel současným výživovým doporučením a v oblasti plnění spotřebního koše požadavkům vyhlášky č. 107/2005 Sb., ve znění vyhlášky č. 107/2008 Sb. Výzkum je proveden kvalitativní metodou. Pro sběr dat o zkoumaném souboru je využita technika analýzy datového souboru. Zkoumaným cílovým souborem jsou dětské diagnostické ústavy, dětské domovy, dětské domovy se školou, výchovné ústavy a středisko výchovné péče v Královéhradeckém kraji. Náhodným výběrem je vybráno šest zařízení, kterými je poskytnut datový soubor tvořený jídelními lístky, výdejkami a spotřebními koši za měsíce březen, duben, říjen, listopad z roku 2008. Získaná data jsou sumarizována v tabulkách a grafech, které přinášejí informace o skladbě podávaných jídel, plnění spotřebního koše, o způsobech hrazení celkové spotřeby ovoce a zeleniny, v jakém poměru jsou podávány rostlinné a živočišné tuky, v jakém množství jsou zastoupeny uzeniny, uzené výrobky a vnitřnosti ve skupině mas. Se zjištěnými výsledky a případnými nedostatky budou seznámeny vedoucí stravovacích služeb vybraných zařízení. V případě zjištěných nedostatků budou moci být v rámci kompetencí Krajské hygienické stanice Královéhradeckého kraje doporučeny změny ve skladbě jídelníčku či ve spotřebě potravin. The topic of this thesis is ``Feeding children and adolescents in children´s diagnostic institutions, children´s homes, children´s homes with school, educational institutions and the Center of Educational Care in the Hradec Králové region. Childhood and adolescence are specific periods in which each individual undergoes significant physical, mental and social development. For healthy development and health in adulthood it is important a properly chosen alimentation. It is necessary to be aware of the fact that lifestyle and the environment affect the health status of the population by up to 60 %, 40 % of which fall on the diet. Therefore, the research part of my thesis is focused on the survey of the quality of food served to children and adolescents who are almost entirely dependent on meals prepared in canteens of children´s diagnostic institutions and institutional care and preventive educational care facilities. The aim of this thesis was to find out whether the variety of dishes served in the selected facilities corresponds to current nutrition recommendations and if the consumer basket meets requirements of the Decree No 107/2005 Coll., as amended by Decree No. 107/2008 Coll. The research was conducted by the qualitative method. To collect data on the investigated facilities the technique of data file analysis was used. The research set was composed of children´s diagnostic institutions, children´s homes, children´s homes with school, educational institutions and the Center of Educational Care in the Hradec Králové region. At random six facilities were selected. They provided me with data such as menues, issue slips and consumer baskets in the months of March, April, October and November in 2008 The obtained data were summarized in tables and graphs which provide information on the composition of meals served, on the consumer baskets composition, on ways to cover the total consumption of fruits and vegetables, the ratio in which plant and animal fats are served, the amount of sausages, smoked products and haslet in the group of meat. The management of selected food facilities will be informed about the outcomes and possible shortcomings. In the case of any identified shortcomings, changes in the diet composition or food consumption may be recommended by the Regional Hygiene station in Hradec Králové.
Klíčová slova:
Spotřební koš; Stravování dětí; Výživa; Zařízení preventivně výchovné péče; Zařízení pro výkon ústavní výchovy; Školní stravování; Consumer basket; Feeding children; Institutional Care facility; Nutrition; Preventive Educational Care facility; School meals Citace: ŠPAČKOVÁ, Žaneta. Stravování dětí a mladistvých v dětských diagnostických ústavech, dětských domovech, dětských domovech se školou, výchovných ústavech a středisku výchovné péče v Královéhradeckém kraji. České Budějovice, 2009. diplomová práce (Mgr.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Zdravotně sociální fakulta
Instituce: Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Plný text je dostupný v digitálním repozitáři JČU. Původní záznam: http://www.jcu.cz/vskp/13099