Original title:
Výživa a možnost výběru diety v domově pro seniory
Translated title:
Nutrition and Options of Diet by Clients at Seniors Houses
Authors:
STRAKOVÁ, Dana Document type: Bachelor's theses
Year:
2011
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] V bakalářské práci je proveden rozbor literatury k charakteristice stárnutí a stáří, k domovu pro seniory a k výživě u seniorů. Praktická část má dva cíle. Prvním cílem bakalářské práce je zjistit, které aspekty ovlivňují spokojenost či nespokojenost klientů s nabídkou jídla a pitného režimu v Domově pro seniory Hvízdal v Českých Budějovicích. Druhým cílem je zjistit rodinné a sociální vztahy seniorů. K danému tématu práce je zvolen kvalitativně kvantitativní výzkum, založený na rozhovoru, zúčastněném pozorování a dotazování pomocí dotazníku. V praktické části jsou prezentovány výsledky 50 respondentů. Práce provádí komparaci sociálních otázek s výživou. Výzkumem bylo zjištěno, že spokojenost seniorů se stravováním ovlivňují fyziologické, psychické i sociální faktory. Práce může sloužit k edukaci a zvýšení informovanosti o životním stylu seniorů.The bachelor thesis aims at analysis of the literature on aging and age, home for the elderly and nutrition in the elderly. The practical part has two objectives. The first objective of this work focuses on the aspects affecting clients' satisfaction or dissatisfaction with the offer of food and drinking regime in the home for the elderly Hvízdal in České Budějovice. Secondly, the thesis deals with the theme of identification of family and social relationships. The method used in this thesis is primarily qualitative quantitative research based on interviews, participant observation and interviews using a questionnaire. The practical part presents the results of 50 respondents. The work pursues the comparison of the social aspects of nutrition. The research has found that seniors' satisfaction with food affects physiological, psychological and social factors. The study may serve to education and increase of awareness of the lifestyle of seniors.
Keywords:
Clients at Seniors Houses; Nutrition; Old-age and aging process; domovy pro seniory; stárnutí a stáří; výživa Citation: STRAKOVÁ, Dana. Výživa a možnost výběru diety v domově pro seniory. České Budějovice, 2011. bakalářská práce (Bc.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Pedagogická fakulta
Institution: University of South Bohemia in České Budějovice
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the Digital Repository of University of South Bohemia. Original record: http://www.jcu.cz/vskp/18936