Original title:
Obsah rtuti v jedlých hubách z lokality historické těžby stříbra
Translated title:
Contents of mercury in edible mushrooms growing in a historical silver-mining area
Authors:
BÍLÁ, Eva Document type: Master’s theses
Year:
2009
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Metodou AAS (AMA-254) byla rtuť stanovena ve 109 vzorkách 14 druhů plodnic jedlých druhů hub. Houby byly shromážděny z lesů na lokalitě historické těžby stříbra. Nejvyšší obsahy byly zaznamenány ve vzorkách hřibu dubového (Boletus aestivalis), bedly vysoké (Maccrolepiota procera) a hřibu smrkového (Boletus edulis). Obsah rtuti se velmi dobře shodoval s koncentracemi, které jsou běžné na neznečištěných lokalitách. Contents of mercury were determined using AAS method (instrument AMA-254) in 109 fruiting body samples of 14 edible mushroom species. The mushrooms were collected from a forest of a historical area of silver mining. The highest mercury accumulation was observed in samples of Boletus aestivalis, Maccrolepiota procera and Boletus edulis. Mercury content was highly comparable with concentrations observed in unpolluted sites.
Keywords:
AAS.; Edible mushrooms; mercury; AAS.; Jedlé houby; rtuť Citation: BÍLÁ, Eva. Obsah rtuti v jedlých hubách z lokality historické těžby stříbra. České Budějovice, 2009. diplomová práce (Mgr.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Fakulta zemědělská a technologická
Institution: University of South Bohemia in České Budějovice
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the Digital Repository of University of South Bohemia. Original record: http://www.jcu.cz/vskp/9710