Original title:
Hydrolýza brambor
Translated title:
Hydrolysis of potatoes
Authors:
VLAČIHOVÁ, Andrea Document type: Master’s theses
Year:
2010
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Práce se zabývá srovnáním působení kyselé, zásadité a enzymatické hydrolýzy na bramborový škrob při současném působení různých tlaků (0 MPa, 0,3 MPa a 1MPa). Kyselá hydrolýza byla prováděna kyselinou sírovou o koncentracích 3, 6, 9 a 12 %, zásaditá hydrolýza hydroxidem sodným o koncentracích 3, 6, 9 a 12% a k enzymatické hydrolýze byly použity čtyři enzymatické přípravky k hydrolýze škrobu. Efekt hydrolýzy byl poměřován pomocí GE a doplněn byl výtěžností alkoholu. V pokusu je patrný pozitivní vliv zvýšeného tlaku 0,3MPa a 1MPa na průběh hydrolýzy.This work compares acid, alkaline and enzymatic hydrolysis of potato starch with simultaneous application of various pressures (0MPa, 0,3MPa and 1MPa). Acid hydrolysis was made by sulphuric acid of intensity 3, 6, 9 and 12 %, alkaline hydrolysis was made by sodium hydroxide of intensity 3, 6, 9 and 12 % and four enzymatic preparations for starch hydrolysis were used for enzymatic hydrolysis. Hydrolysis effect was measured via GE and added by alcohol yield. There was positive influence of increased pressure 0,3MPa and 1Mpa on hydrolysis process visible in this experiment.
Keywords:
Bioetanol; Enzymes; Hydrolysis; Potato; Starch; Bioetanol; Brambory; Enzymy; Hydrolýza; Škrob Citation: VLAČIHOVÁ, Andrea. Hydrolýza brambor. České Budějovice, 2010. diplomová práce (Ing.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Fakulta zemědělská a technologická
Institution: University of South Bohemia in České Budějovice
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the Digital Repository of University of South Bohemia. Original record: http://www.jcu.cz/vskp/19262