Original title:
Plánování a řízení projektu (reálná situace)
Translated title:
Project management in regard to opening a coffeehouse
Authors:
Ilyayeva, Yana ; Fiala, Petr (advisor) ; Flusserová, Lenka (referee) Document type: Master’s theses
Year:
2010
Language:
cze Publisher:
Vysoká škola ekonomická v Praze Abstract:
[cze][eng] Tato diplomová práce je zaměřena na plánování kavárny na území Kazachstánu ve městě Alma-Ata. Cílem práce je zjistit pomocí matematických metod, jaké náklady jsou potřebné pro zahájení provozu kavárny a posoudit výhodnost investice. Hlavními nástroji jsou metody teorie rozhodování a teorie řízení projektu. V této práci je názorně ukázáno, jakým způsobem lze využít přesnost matematických metod při plánování projektu v gastronomické sféře. Při sestavování business plánu byly stanoveny požadavky na lokalizaci kavárny a na vlastnosti zaměstnanců. Dále byl stanoven podrobný postup vedoucí k otevření kavárny a provedena zdrojová, nákladová a časová analýza celého projektu. Pomocí některých metod teorie vícekriteriálního rozhodování bylo určeno nejvhodnější místo pro otevření a nejlepší zaměstnance pro kvalitní poskytování služeb po zahájení provozu. Na základě stanovených výsledků byla provedena finanční analýza projektu a posouzena výhodnost investice.This master thesis focuses on the planning of a coffeehouse in the city of Almaty in the Republic of Kazakhstan. The goal of this work is to discover the costs required to start such a coffeehouse and to estimate the return on the entire investment by incorporating mathematical methods. The main tools used are: methods based on the theory of decision and project management theory. Moreover, this thesis shows the way the precision of mathematical methods can be used when planning a project in the sphere of gastronomy. During the preparation of the business plan, requirements were set for location and qualities of employees. Further, all steps necessary for opening the coffeehouse were specified, together with an analysis of resources, costs and time for the project. By incorporating several methods of the theory of multicriterial decision making, the most favourable location for the coffehouse was found. In order to offer quality service, the best employees were also identified. Based on these results, a financial analysis and return on investment were calculated.
Keywords:
business planning; multicriterial decisions.; project management; business plánování; vícekriteriální rozhodování; řízení projektu
Institution: University of Economics, Prague
(web)
Document availability information: Available in the digital repository of the University of Economics, Prague. Original record: http://www.vse.cz/vskp/eid/28508