Název:
Proteomické rozlišení hub
Překlad názvu:
Proteomic differentiation of fungi
Autoři:
Struhačová, Natálie ; Kučková, Štěpánka (vedoucí práce) ; Hrdina, Radim (oponent) Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2024
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Cílem bakalářské práce bylo proteomicky rozlišit běžně se vyskytující houby rostoucí v českých lesích. Pro rozlišení hub bylo potřeba získat peptidové markery pomocí hmotnostní spektrometrie MALDI-TOF, nalézt charakteristické peptidy pro každý druh hub a pokusit se je tak od sebe rozlišit. V teoretické části jsou zahrnuta témata buňky hub a morfologické rozdělní mikroskopických i makroskopických hub. Dále obsahuje taxonomické rozdělení dnes známých druhů, jejich společné znaky a vlastnosti, a naopak zvláštnosti, ve kterých se odlišují od ostatních. Dále je popsáno složení hub z hlediska chemie a nutričních hodnot v souvislosti s velkým obsahem bílkovin, které by mohly zpestřit stravu osob s vegetariánskou a veganskou dietou. Na závěr jsou zmíněné chemické a proteomické metody, které se zabývaly houbovými proteiny. V experimentální části byly analyzovány vzorky, 10 druhů vyšších hub (holubinka krvavá, hřib smrkový, hřib žlutomasý, klouzek kravský, krásnorůžek lepkavý, muchomůrka citrónová, muchomůrka červená, muchomůrka tygrovaná, ryzec zlatomléčný, václavka obecná), pomocí hmotnostního spektrometru MALDI-TOF. Hmotnostní spektra byla vyhodnocena pomocí programu Mmass, který poskytl seznam peptidových markerů s hodnotami m/z, které byly nakonec porovnávány v programu postgreSQL a tímto způsobem byly...The aim of the bachelor thesis was to proteomically distinguish commonly occurring fungi growing in Czech forests. To distinguish fungi, it was necessary to obtain peptide markers by MALDI-TOF mass spectrometry, to find characteristic peptides for each fungal species and to try to distinguish them from each other. In the theoretical part, the topics of fungal cells and the morphological division of microscopic and macroscopic fungi are covered. It also includes the taxonomic distribution of the species known today, their common features and characteristics, and conversely the peculiarities in which they differ from others. It also describes the composition of mushrooms in terms of chemistry and nutritional values in relation to their high protein content, which could diversify the diet of persons with vegetarian and vegan diets. Finally, the chemical and proteomic methods that have dealt with mushroom proteins are mentioned. In the experimental part, samples of 10 species of higher fungi (bloody brittlegill, king bolete, red cracking bolete, cow bolete, yellow stagshorn, false death cap, fly agaric, panther cap, yellowdrop milkcap, and honey fungus) were analyzed using a MALDI-TOF mass spectrometer. The mass spectra were evaluated using the Mmass program, which provided a list of peptide markers...
Klíčová slova:
hmotnostně spektrometrické metody; houby; Proteomika; fungi; mass spectrometric methods; Proteomics