Název:
Bezpečnostní rizika celozrnných bezlepkových potravin se zaměřením na výskyt tropanových alkaloidů
Překlad názvu:
Safety risks of whole grain gluten-free foods with a focus on the occurrence of tropane alkaloids
Autoři:
VRZALOVÁ, Radka Typ dokumentu: Disertační práce
Rok:
2024
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] V posledních 10 letech se dostaly do hledáčku evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA) tropanové alkaloidy, nebezpečné přírodní toxiny, pocházející z plevelů doprovázejících nečištěné nebo špatně dočištěné frakce zemědělských plodin. Tropanové alkaloidy jsou toxické sekundární metabolity přirozeně se vyskytující v přibližně jedné pětině vyšších rostlin. Nejvýznamnějšími zdroji rostlinných alkaloidů potencionálně přenositelnými do potravin jsou plevelné rostliny rostoucí na polích, které mohou při sklizni kontaminovat cílové zemědělské komodity. Z uvedených případových studií a provedených rešerších zdrojů vyplývá, že nadlimitní výskyty alkaloidů je velkým problémem zejména v bezlepkových plodi-nách, surovinách a potravinách. Z těchto speciálních potravin, využívaných zejména celiaky, se pak stávají vysoce rizikové komodity. V rámci výzkumné práce byla věnována pozornost legislativě, týkající se bez-pečnosti potravin, zejména obsahu kontaminujících látek tropanových alkaloidů a bezpečnost bezlepkových výrobků jako takových. Výzkumné šetření - analýza hladin atropinu a skopolaminu metodou HPLC u 41 bezlepkových potravin na českém trhu obsahujících zájmové plodiny (čirok, jáh-ly, kukuřici, pohanku) vedlo k posouzení bezpečnosti - zdravotní nezávadnost bezlepkových potravin vhodných pro všechny, kteří vyhledávají tento stravovací trend včetně celiaků, kteří jsou na tyto výrobky ve své stravě odkázáni. Ve zkoumaných sortimentních skupinách bezlepkových potravin nebyly zjištěny vysoce nadlimitní hodnoty tropanových alkaloidů, pouze u dvou vzorků došlo k mírnému překročení limitu pro skupinu výrobků z čiroku, kukuřice a jáhel. Během šetření a sběru dat však vyvstaly další výzkumné otázky, směřující k problematice zvýšené konzumace těchto výrobků právě u skupiny celiaků, zejména malých dětí, kterým v dobré víře rodiče poskytují právě celozrnné bezlepkové potraviny v rámci denního jídelníčku. In the last 10 years, tropane alkaloids, dangerous natural toxins from weeds accompanying untreated or poorly treated fractions of agricultural crops, have come under the spotlight of the European Food Safety Authority (EFSA). Tropane alka-loids are toxic secondary metabolites naturally occurring in about one fifth of higher plants. The most significant sources of plant alkaloids possibly transferable to food are weedy plants growing in fields, which can contaminate target agricultural commodities at harvest. As mentioned case studies and source searches demonstrated, excessive alka-loid occurrence is a major concern, especially in gluten-free crops, raw materials and foods. These specialty foods, used often by coeliacs, then become high-risky commodities. In the research work, attention has been paid to legislation concerning food safety, especially the contaminanting presence of tropane alkaloids and the safety of gluten-free products as such. The research investigation - analysis of atropine and scopolamine levels by HPLC method in 41 gluten-free foods on the Czech market containing the crops of interest (sorghum, buckwheat, corn, millet) led to the assessment of acceptability - health safety of gluten-free foods suitable for all those who seek this dietary trend, including coeliacs who depend on these products in their diet. In the range of gluten-free foods examined, no highly excessive levels of tro-pane alkaloids were found, with only two samples slightly exceeding the limit for the group of sorghum, maize and millet products. However, during the investigation and data collection, further research goals arose regarding the issue of increased con-sumption of these products in the coeliac group, especially in case of young children who are fed with whole grain gluten-free foods as part of their daily diet in good faith by their parents.
Klíčová slova:
atropin; bezlepková dieta; bezpečnost potravin; celiakie; kontaminace; scopolamin; tropanové alkaloidy; atropine; coeliac diasease; contamination; food safety; glutenfree diet; scopolamine; tropane alcaloids Citace: VRZALOVÁ, Radka. Bezpečnostní rizika celozrnných bezlepkových potravin se zaměřením na výskyt tropanových alkaloidů. České Budějovice, 2024. disertační práce (Ph.D.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Fakulta zemědělská a technologická
Instituce: Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Plný text je dostupný v digitálním repozitáři JČU. Původní záznam: http://www.jcu.cz/vskp/66173