Název:
Decentralizace potravinových systémů: podpora lokálního podnikání
Autoři:
ŠINDELÁŘOVÁ, Iveta Typ dokumentu: Disertační práce
Rok:
2024
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Disertační práce se zaměřuje na decentralizaci potravinových systémů a možnosti podpory lokálního podnikání, které nabývá na významu v kontextu potravinové soběstačnosti a bezpečnosti. Cílem práce je zmapovat trend decentralizace potravinových systémů a ověřit význam podpory lokálního podnikání. Práce předkládá analýzu forem a možností podpory místního podnikání, ilustrovanou konkrétními příklady dobré praxe, které přispívají k transformaci směrem k decentralizaci potravinových systémů, včetně praktického modelového příkladu z Jihočeského kraje. Práce se rovněž zaměřuje na analýzu současné nadnárodní a národní legislativy podporující tyto změny. Vlastní výzkum zahrnuje kvalitativní a kvantitativní část. Kvalitativní výzkum je založen na strukturovaných expertních rozhovorech s odborníky a podnikateli v oblasti lokálního podnikání. Pro kvalitativní výzkum byla použita metoda případové studie, která umožňuje detailní poznání zkoumaného jevu. Kvantitativní výzkum byl proveden metodou výběrového šetření formou dotazníkového šetření mezi spotřebiteli, kteří nakupují lokální produkci. Statistická analýza dat proběhla pomocí frekvenčních tabulek a pokročilých statických metod - chi-kvadrát testováním a analýzou rozptylu. Disertační práce potvrzuje význam lokálního podnikání a lokálních potravinových systémů, jejichž další rozvoj může být podpořen strategickým politickým rozhodnutím, investicemi do dodavatelsko-odběratelské infrastruktury v rámci udržitelných veřejných zakázek a vzděláváním spotřebitelů.The dissertation focuses on the decentralization of food systems and the possibilities of supporting local entrepreneurship, which is gaining importance in food self-sufficiency and security. The thesis aims to map the trend of decentralisation of food systems and to verify the importance of supporting local entrepreneurship. The thesis presents an analysis of the forms and possibilities of supporting local entrepreneurship, illustrated by concrete examples of good practices that contribute to the transformation towards decentralisation of food systems, including a practical model example from the South Bohemia Region. The work also focuses on an analysis of current supranational and national legislation supporting these changes. The research itself includes a qualitative and quantitative part. The qualitative research is based on structured expert interviews with experts and entrepreneurs in local entrepreneurship. For the qualitative research, the case study method was used, which allows a detailed understanding of the phenomenon under study. The quantitative research was carried out using a sample survey method: a questionnaire survey among consumers who buy local produce. Statistical analysis of the data was performed using frequency tables and advanced static methods - chi-square testing and analysis of variance. The dissertation confirms the importance of local entrepreneurship and local food systems, the further development of which can be supported by strategic policy decisions, and investments in supplier-customer infrastructure in the framework of sustainable public procurement and by consumer education.
Klíčová slova:
Decentralizace; Lokální ekonomika; Lokální potravinový systém; Malé a střední podniky; Udržitelné nakupování potravin; Decentralization; Local economy; Local food system; Small and medium-sized enterprise; Sustainable food procurement Citace: ŠINDELÁŘOVÁ, Iveta. Decentralizace potravinových systémů: podpora lokálního podnikání. České Budějovice, 2024. disertační práce (Ph.D.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Ekonomická fakulta
Instituce: Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Plný text je dostupný v digitálním repozitáři JČU. Původní záznam: http://www.jcu.cz/vskp/63589