Original title:
Stanovení obsahu vitaminů skupiny B v jedlém hmyzu
Authors:
Bednářová, Jaroslava Document type: Master’s theses
Year:
2024
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Diplomová práce je zaměřena na obsah vitaminů skupiny B (B1, B2, B3, B6,) v larvách potemníka moučného a vliv obohacení krmiva o tyto vitaminy na jejich koncentraci v larvách. Larvy potemníka byly rozděleny do 3 skupin. První tvořili larvy před výkrmem, druhou larvy krmené běžným krmivem a třetí larvy krmené krmivem obohaceným o vitaminy B. Nejvíce byl zastoupen vitamin B3, (I. skupina: 21,39 ± 1,29 mg/100 g, II. skupina: 23,55 ± 0,73 mg/100 g, III. skupiny 21,21 ± 0,64 mg/100 g.) Druhým nejvíce zastoupeným vitaminem byl vitamin B6 (I. skupina: 19,62 ± 0,68 mg/100 g, II. skupina: 22,67 mg/100 g, III. skupina: 23,97 ± 1,34 mg/100 g). Koncentrace vitaminu B2, byla pro I. skupinu 13,56 ± 0,23 mg/100 g, II. skupinu 14,68 ± 0,75 mg/100 g a III. skupinu 16,35 ± 0,66 mg/100 g). Nejméně byl v larvách potemníka moučného zastoupen vitamin B1 (I. skupina: 1,15 ± 0,08 mg/100 g, II. skupina: 1,36 ± 0,03 mg/100 g, III. skupina: 1,30 ± 0,015 mg/100 g). Vliv obohacení krmiva o vitaminy skupiny B byl statisticky prokázán u vitaminu B3 ovšem ne tak, jak bylo předpokládáno. Byl očekáván významný nárůst tohoto vitaminu, ale konečná koncentrace byla u skupiny III naopak nižší oproti skupině II. U ostatních vitaminů B (B1, B2, B6) nebyl mezi skupinou II a III prokázán statisticky významný nárůst koncentrací, přestože byl očekáván u všech.The diploma thesis is focused on the content of group B vitamins (B1, B2, B3, B6) in mealybug larvae and the effect of enriching feed with these vitamins on their concentration in larvae. The caterpillar larvae were divided into 3 groups. The first consisted of larvae before fattening, the second larvae fed normal feed and the third larvae fed feed enriched with B vitamins. Vitamin B3 was the most represented (I. group: 21.39 ± 1.29 mg/100 g, II. group: 23, 55 ± 0.73 mg/100 g, group III 21.21 ± 0.64 mg/100 g.) The second most represented vitamin was vitamin B6 (group I: 19.62 ± 0.68 mg/100 g, Group II: 22.67 mg/100 g, Group III: 23.97 ± 1.34 mg/100 g). The concentration of vitamin B2 was 13.56 ± 0.23 mg/100 g for the I. group, II. group 14.68 ± 0.75 mg/100 g and III. group 16.35 ± 0.66 mg/100 g). Vitamin B1 was the least represented in mealybug larvae (I. group: 1.15 ± 0.08 mg/100 g, II. group: 1.36 ± 0.03 mg/100 g, III. group: 1.30 ± 0.015 mg/100 g). The effect of enriching feed with vitamins of the group was statistically proven for vitamin B3, but not as expected. A significant increase of this vitamin was expected, but the final concentration was lower in group III compared to group II. For the other B vitamins (B1, B2, B6), no statistically significant increase in concentrations was demonstrated between group II and III, although it was expected for all of them.
Keywords:
edible insect; extraction; extrakce; HPLC; jedlý hmyz; mealybug; niacin; potemník moučný; pyridoxin; pyridoxine; riboflavin; thiamin