Original title:
Nutriční terapie v bariatrické chirurgii
Translated title:
Nutritional therapy in bariatric surgery.
Authors:
PAVLÍČKOVÁ, Anděla Document type: Bachelor's theses
Year:
2024
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Bakalářská práce s názvem "Nutriční terapie v bariatrické chirurgii" se zabývá definicí obezity, bariatrické chirurgie, indikacemi a kontraindikacemi k výkonu, předoperačními vyšetřeními, výhodami a nevýhodami bariatrické chirurgie, druhy bariatrických výkonů, a stravou a režimem po bariatrické operaci. Výživa je nezbytnou součástí správného průběhu bariatrického výkonu a je potřebná k udržení pooperačního úbytku hmotnosti a k zamezení pooperačních komplikací spojených s výživou. Po bariatrickém zákroku je důležité přijímat dostatek tekutin a bílkovin a dbát na doporučenou velikost porce, jelikož nedodržování těchto režimových doporučení často vede ke zpětnému nabírání tělesné hmotnosti. V této práci byly stanoveny tři cíle. Prvním cílem bylo zjistit účinnost redukce hmotnosti pomocí bariatrické chirurgie a porovnat ji s redukcí hmotnosti přirozenou cestou. Druhým cílem bylo zjistit, jak se u pacientů po bariatrii změnilo složení jejich jídelníčku, a třetím cílem bylo porovnat výhody a nevýhody bariatrické operace a redukce přirozenou cestou. První a třetí cíl byl dosažen pomocí kvalitativního výzkumu, který byl realizován dotazníkovou metodu. Druhý cíl byl dosažen sběrem a analýzou jídelníčků od deseti respondentů po bariatrickém výkonu. Dotazníkového šetření se zúčastnilo celkem 10 pacientů, kteří absolvovali bariatrický zákrok. Prostřednictvím výzkumu bylo zjištěno, že redukce hmotnosti respondentů se nacházela v rozmezí 19,7 až 61 kg. Jídelníčky před operací obsahovaly málo bílkovin, a více tuků a sacharidů. Jídelníčky po operaci obsahovaly dostatečné množství bílkovin, ale neobsahovaly doporučené množství energie. Výživa je nezbytnou součástí redukce hmotnosti a bariatrické chirurgie. Proto je zcela nezbytné spolupracovat s nutričním terapeutem již v přípravě na operaci, a pokračovat se spoluprací i po jejím absolvování.This bachelor thesis entitled "Nutritional therapy in bariatric surgery" deals with the definition of obesity, bariatric surgery, indications and contraindications for the procedure, preoperative examinations, advantages and disadvantages of bariatric surgery, types of bariatric procedures, and diet and regimen after bariatric surgery. Nutrition is an essential part of the proper course of bariatric surgery and is needed to maintain postoperative weight loss and to avoid postoperative complications associated with nutrition. After bariatric surgery, it is important to take in enough fluids and protein and pay attention to the recommended portion size, as failure to follow these dietary recommendations often leads to regaining body weight. Three goal were set in this work. The first goal was to determine the effectiveness of weight reduction using bariatric surgery and compare it with weight reduction through natural way. The second goal was to find out how the composition of the diet changed in patients after bariatric surgery, and the third goal was to compare the advantages and disadvantages of bariatric surgery and reduction in a natural way. The first and third goals were achieved using qualitative research, which was implemented using the questionnaire method. The second goal was achieved by collecting and analyzing the menus from ten respondents after the bariatric procedure. A total of 10 patients who underwent bariatric surgery participated in the survey. Through the research, it was found that the weight reduction of the respondents was in the range from 19,7 to 61 kg. The menus before the operation contained little protein and more fat and carbohydrates. The menus after surgery contained sufficient protein, but did not contain the recommended amount of energy. Nutrition is an essential part of weight reduction and bariatric surgery. Therefore, it is absolutely necessary to cooperate with a nutritional therapist already in preparation for the operation, and to continue the cooperation even after its completion.
Keywords:
Bariatric surgery; diet; nutrition; obesity; Bariatrická chirurgie; dieta; obezita; výživa Citation: PAVLÍČKOVÁ, Anděla. Nutriční terapie v bariatrické chirurgii. České Budějovice, 2024. bakalářská práce (Bc.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Zdravotně sociální fakulta
Institution: University of South Bohemia in České Budějovice
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the Digital Repository of University of South Bohemia. Original record: http://www.jcu.cz/vskp/76859