Název:
Nutriční pohled na vegetariánství a veganství
Autoři:
KOPPOVÁ, Veronika Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2024
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Bakalářská práce zkoumá výživové styly vegetariánství a veganství. Teoretická část se zabývá vymezením základních pojmů v této oblasti, historií těchto výživových směrů, a jejich dělením. Dále se zaměřuje na karenční živiny, které mohou být spojeny s těmito stravovacími styly. Zkoumá možné výhody a nevýhody těchto výživových stylů, jaké jsou důvody a motivace se začít stravovat těmito styly a zahrnuje i vliv na zdraví těchto výživových směrů. Součástí je kapitola o základních živinách a jejich potravinových zdrojích. Praktická část práce obsahuje metodiku a popis výzkumného souboru. Výzkumu se účastnilo celkem 10 respondentů, 5 vegetariánů a 5 veganů ve věkovém rozmezí od 17 do 52 let. Kritériem pro výběr respondentů bylo vegetariánské nebo veganské stravování, které praktikovali po dobu alespoň jednoho roku. Skupina veganů byla tvořena z 5 žen, skupinu vegetariánů tvořily 2 ženy a 3 muži. Dále obsahuje cíle práce, a to: zjistit nutriční dostatečnost vegetariánství a veganství, kdy zjišťujeme, že vegetariánství i veganství dostatečné nejsou, a to zejména kvůli nedostatečnosti mikronutrientů v jídelníčcích respondentů. Dále zmapovat, jaké jsou karenční živiny vegetariánství a veganství. Hlavní karenční živiny těchto stylů stravování jsou: bílkoviny (zde se výsledky různí), vitamín B12, vitamín D, železo (zde se výsledky různí), vápník a jód. Dále obsahuje výzkumné otázky a sice "Jsou tyto výživové směry plnohodnotné?", Tyto výživové směry plnohodnotné nejsou, protože v žádném jídelníčku nebyly pokryté veškeré nutriční nároky. A na výzkumnou otázku: "Jsou některé živiny pro respondenty karenční?" Těmi hlavními jsou: bílkoviny((zde se výsledky různí), vitamín B12, vitamín D, železo (zde se výsledky různí), vápník a jód. Dále Stěžejní kapitolou jsou výsledky, kde jsou rozebrány záznamy stravy a rozhovory s respondenty. Následující diskuze porovnává zjištěné výsledky s výzkumy jiných autorů vytvořených na podobné téma. Na závěr jsou v poslední části práce shrnuty nejpodstatnější poznatky zodpovídající stanovené výzkumné otázky a cíle.The bachelor thesis explores dietary styles of vegetarianism and veganism. The theoretical part defines basic concepts in this field, explores the history and categorization of these dietary patterns. It further focuses on potential micronutrient deficiencies associated with these dietary styles. The thesis investigates the advantages and disadvantages of these dietary patterns, reasons and motivations for adopting them, and their impact on health. It includes a chapter on essential nutrients and their food sources. The practical part of the thesis details the methodology and describes the research sample. The study involved a total of 10 participants, 5 vegetarians and 5 vegans aged between 17 and 52 years. Participants were selected based on their adherence to vegetarian or vegan diets for at least one year. The vegan group consisted of 5 women, while the vegetarian group included 2 women and 3 men. The thesis also outlines its objectives: to determine the nutritional adequacy of vegetarianism and veganism, identifying insufficient micronutrient intake in participants' diets. It also aims to map out the key micronutrient deficiencies in vegetarian and vegan diets, including protein (with varied results), vitamin B12, vitamin D, iron (with varied results), calcium, and iodine. Research questions posed include "Are these dietary patterns nutritionally adequate?" It concludes that neither vegetarianism nor veganism consistently meet all nutritional requirements across dietary profiles. Lastly, the results chapter analyzes dietary records and participant interviews, discussing findings in comparison with other studies in the field, and summarizes the most significant insights addressing the research questions and objectives.
Klíčová slova:
karenční živiny; nutriční dostatečnost; veganství; vegetariánství; výživa; essential nutrients; nutrition; nutritional adequacy; veganism; vegetarianism Citace: KOPPOVÁ, Veronika. Nutriční pohled na vegetariánství a veganství. České Budějovice, 2024. bakalářská práce (Bc.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Zdravotně sociální fakulta
Instituce: Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Plný text je dostupný v digitálním repozitáři JČU. Původní záznam: http://www.jcu.cz/vskp/76658