Název:
Gen stearoyl - CoA desaturáza a jeho asociace se znaky kvality masa u skotu
Autoři:
Schmidtová, Anna Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2015
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Kvalita masa u skotu je ovlivňována mnoha geny, jedním z nich je i gen SCD1 (stearoyl -- CoA desaturáza). Tento gen je asociován se složením mastných kyselin v mase a mléce a potenciálně ovlivňující množství intramuskulárního tuku. V rámci této diplomové práce byl stanovován genotyp u 260 býků plemene Český strakatý skot u genu SCD1 pomocí metody PCR -- RFLP. Následně byly provedeny výčty frekvence alel a genotypů pomocí programu SAS u daného souboru a vyhodnotila se asociační analýza sledovaných znaků a genotypů. Byla pozorována vysoce průkazná asociace s variabilitou polymorfismu a kyselinou myristoolejovou (C14:1) u všech uvedených genotypů, ale nejvyšší odhadnutá střední hodnota byla u genotypu CC. Vliv genotypu na množství intramuskulárního tuku nebo jiných znaků kvality masa nebyl prokázán.The quality of meat in cattle is influenced by many genes, one of them is SCD1 gene (stearoyl -- CoA desaturase). This gene is associated with composition of fatty acids in meat and milk and can influence the level of intramuscular fat. In this diploma thesis, the total of 260 bulls of Czech Fleckvieh breed was genotyped using the PCR -- RFLP method. The frequencies of alleles and genotypes were determined in this population by the SAS software and the association analysis between traits and genotypes was performed. Asociation with variability of all mentioned genotypes and myristoleic acid (C14:1) was found, with high significant value (p<0,0001), but CC genotype had a higher median value. The genotype effect on intermuscular fat and other traits was not proved.
Klíčová slova:
kvalita masa; mastné kyseliny; SCD1; český strakatý skot