Název:
Spotřebitelské preference při nákupu vína
Autoři:
Stávková, Veronika Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2020
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Diplomová práce se zabývá spotřebitelskými preferencemi při nákupu vína, a to především identifikací faktorů, které podstatným způsobem ovlivňují spotřebitele při nákupu vína. Cílem bylo navrhnout doporučení pro výrobce a distributory vína z hlediska optimalizace vybraných prvků marketingového mixu. Identifikace faktorů probíhala pomocí dotazníkového šetření. Výsledky výzkumu prokázaly, že nejvíce preferovanými víny na území Jihomoravského kraje jsou tuzemská polosuchá bílá vína nižší cenové kategorie, přičemž nejvíce ovlivňujícími faktory při nákupu vína jsou dřívější zkušenosti kupujících a doporučení od jejich známých. Návrhy a doporučení pro zlepšení vybraných prvků marketingového mixu jsou zpracovány pro výrobce a distributory v závěru práce. Vytvořeno bylo především doporučení na zvýšení podílu nabídky bílých polosuchých vín, dále návrh pro stanovení cen podle nejvíce preferované cenové kategorie, pro rozvoz vín prostřednictvím specializované přepravní společnosti, provádění řízených degustací, využívání soutěží a výstav vín a vytváření dotazníků spokojenosti.The diploma thesis deals with consumer preferences of wine purchasing, especially the identification of factors that significantly affect consumers when buying wine. The aim was to propose recommendations for wine producers and distributors in terms of optimizing selected elements of the marketing mix. The factors were identified using a questionnaire survey. The results of the research showed that the most preferred wines in the South Moravian Region are domestic semi-dry white wines of lower price category, while the most influential factors when buying wine are the previous experience of buyers and recommendations from their acquaintances. Suggestions and recommendations for improving selected elements of the marketing mix are prepared for manufacturers and distributors at the end of the work. Recommendations were made to increase the share of white semi-dry wines on offer, as well as a proposal for setting prices according to the most preferred price category, for wine delivery through a specialized transport company, conducting guided tastings, using competitions and wine exhibitions and creating satisfaction questionnaires.
Klíčová slova:
buying behavior; consumer decision; consumer preferences; influencing factors; kvantitativní šetření; nákup vína; nákupní chování; ovlivňující faktory; quantitative survey; rozhodování spotřebitele; spotřebitelské preference; wine purchasing