Original title:
Biodosažitelné formy vybraných nutrientů v luštěninách
Authors:
Landauf, Lukáš Document type: Master’s theses
Year:
2015
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Diplomová práce se zabývá kvantitativním stanovením obsahů biodosažitelných forem vybraných prvků (Cu, Fe, Zn) v luštěninách: cizrna, hrách, čočka, sója, fazole. Pro studium biodosažitelných forem byl využit UBM in vitro test, což je metoda, která simuluje lidské trávení pomocí syntetických trávicích šťáv. Atomová absorpční spektrometrie byla použita pro měření koncentrací celkových obsahů vybraných prvků v luštěninách a obsahů jejich biodosažitelných forem v gastrické a gastrointestinální části trávicího traktu člověka. Z výsledků vyplývá, že měď je nejvíce biodosažitelná z čočky zelené a cizrny. Nejmenší biodosažitelnost je ze sóji. Biodosažitelnost zinku je nejvyšší z čočky zelené, sóji, hráchu žlutého a fazolu barevného, nejméně však z čočky černé. Železo je nejlépe dosažitelné ze všech čoček. Nejméně železa je získáváno ze sóji, hrachu žlutého a fazolu barevného. Největší rozdíly mezi fázemi měli čočka zelená, hrách žlutý a cizrna, zatímco nejpodobnější obsahy zaznamenaly oba druhy fazole.This thesis deals with the quantitative determination of bioaccessible contents of selected elements (Cu, Fe, Zn) in legumes: chickpeas, pea, lentil, soybean, bean. The UBM in-vitro test was used for the study of bioaccessible forms. This method simulates human digestion using synthetic gastric juices. Atomic absorption spectrometry was used for the determination of the total content of selected elements in legumes and their bioaccessible contents in gastric and gastro-intestinal human tract. The results showed that copper was the most bioaccessible from green lentils and chickpeas. The lowest bioaccessibility of copper was from soybean. The highest bioaccessibility of zinc was from green lentil, soybean, yellow pea and color bean, but the lowest bioaccessibility was from the black lentils. The best bioaccessibility was from all lentils whereas the lowest iron bioaccessibility was from soybean, yellow pea and color bean. The biggest differences between the gastric and gastro-intestinal phases were in green lentils, yellow peas and chickpeas, while the closest contents in phases were in both types of beans.
Keywords:
biodostupnost; luštěniny; UBM