Original title:
Bezlepková dieta
Authors:
Malaníková, Šárka Document type: Bachelor's theses
Year:
2015
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Bezlepková dieta hraje zásadní roli při léčbě celiakie. Vyloučíme-li potraviny obsahující lepek, odstraníme i příčinu nemoci. Lepek je součást tzv. prolaminové frakce bílkovin, které se nacházejí v endospermu semen některých obilovin, a to pšenice, žita, ječmene a ovsa. Nahrazení lepku v potravinách určených pro bezlepkovou dietu představuje významný technologický problém, zejména při výrobě kvalitního chutného bezlepkového pečiva. Proto je potřeba hledat nové suroviny vhodné pro výrobu bezlepkových potravin. Bezlepková dieta je vždy velkým zásahem do životního stylu člověka. Zvládnutí bezlepkové diety vyžaduje velké úsilí a motivaci, především proto, že se jedná o celoživotní změnu. Je tedy třeba hledat, analyzovat a zabývat se novými možnostmi pro zlepšení kvality života pacientů s celiakií.Gluten-free diet is very important in the celiac disease treatment. If we eliminate the food containing the gluten, the cause of the disease could be removed. Gluten is a part of the prolamine fraction of proteins which can be found in the in the endosperm of seeds of some cereals such as wheat, rye, barley and oats. Gluten substitution in the food meant for gluten free diet is a substantial technological problem, especially when making fine tasty gluten free bakery products. Therefore it is important to search for new ingredients for making gluten free food. Gluten free diet influences people's life greatly. Managing of the gluten free diet demands a big effort and motivation especially for the fact that it is a lifelong change. It is thus necessary to search, analyse and deal with the new possibilities for life quality improvement of the patients with the celiac disease.
Keywords:
bezlepková dieta; celiakie; lepek