Original title:
Vliv ostropestřece mariánského (Silybum marianum) na stravitelnost živin u koní
Authors:
Tomíšková, Lucie Document type: Master’s theses
Year:
2022
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Pokus se prováděl na koních v Našiměřicích. Celý pokus se odehrával v období 2020–2021, byl rozdělen na 7 období, kdy každé trvalo 28 dní. Po celou dobu jednoho období se krmila předem stanovená krmná dávka. Období se od sebe lišila složením krmné dávky. Koním se podával ostropestřec mariánský ve formě ostropestřecových výlisků (komponenta granulované směsi), celého semene a s přídavkem minerálního premixu a oleje. Cílem diplomové práce bylo zjistit, jak různé variace podávání Ostropestřece mariánského (Silybum marianum) koním ovlivní stravitelnost živin. Dalším cílem bylo sledovat, jaká bude bilanční stravitelnost flavonolignanů, které jsou účinnou složkou ostropestřece. K výsledkům jsme se dostali za pomoci stanovení živin v jednotlivých komponentech, které tvořily krmné dávky a za pomoci rozborů výkalů. Statisticky významné rozdíly vyšly jak u stravitelnosti živin, tak i u některých flavonoliganů. Nejvyšší průměrná zdánlivá stravitelnost hrubého proteinu 72,26 ± 0,62 %, hrubého tuku 65,40 ± 0,78 %, hrubé vlákniny 73,73 ± 1,27 % a bezdusíkatých látek výtažkových 84,06 ± 1,15 %, hrubého popele byla 58,92 ± 1,43 %. Denní bilanční stravitelnost silichristinu byla 2,39 mg/g, silybinu A 1,09 mg/g a isosilybinu A + B byla stravitelnost 1,69 mg/g. Z výsledků lze usoudit že podávaný ostropestřec mariánský pozitivně ovlivňoval stravitelnost živin.The experiment was performed on horses in Našiměřice. The whole experiment took place in the period 2020-2021, and was divided into 7 periods, each lasting 28 days. A predetermined feed ration was fed throughout one period. Feed rations differed in the compositin in every period. Milk thistle (Silybum marianum) was fed to the horses in various forms. It was served in the form of milk thistle seedcake (as component of the granulated mixture), whole seeds and with/without the addition of a mineral premix and/or oil. The aim of the diploma thesis was to find diferences between varitions of milk thistle administration to horses affect the digestibility of crude fat, crude fiber, crude ash, crude protein, BNLV and digestible energy. Monitoring of the digestibility of flavonolignans was another aim of the thesis. The results were obtained from analyze determinig the nutrients in the individual components of feed ration and faeces. Statistically significant differences were found both in the digestibility of nutrients and in some flavonoligans. The highest average digestibility of crude ash was 58,92 ± 1,43%, crude protein 72,26 ± 0,62%, crude fat 65,40 ± 0,78%, crude fiber 73,73 ± 1,27% and nitrogen-free substances yield 84,06 ± 1,15%. Daily balance digestibility of silichristin was 2,39 mg/g, silybin A 1,09 mg/g and isosilybin A + B was digestibility 1,69 mg/g. From the results it could be concluded that the fedding of milk thistle positively affected the digestibility of nutrients.
Keywords:
equine nutrition; flavonolignans; flavonolignany; fytogenní aditiva; phytogenic additives; silymarin; výživa koní