Original title:
Možnosti výroby přípravků nahrazujících sudy typu barique
Authors:
Rada, Petr Document type: Bachelor's theses
Year:
2015
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Dnešní doba, která se vyznačuje velmi výrazným tlakem na snížení cen, nutí producenty vína hledat nové technologické postupy, které by jim umožnily nabízet levnější víno, ale zároveň nesnižovat jeho kvalitu. Mechanizační novinky umožňující ekonomičtější práce ve vinici a ve vinařství jsou již dnes absolutní samozřejmostí, a proto se vinaři snaží hledat úspory i v dalších technologických krocích. Jednou z oblastí, která se v posledních letech otevírá, je oblast alternativního zrání vína za použití substitutů zrání jako jsou dubové chipsy, hole či použití dubového prachu. Všechny tyto alternativní metody zrání vína otevírají širokou paletu možností, kdy vinař může volit z nabídky různých variant tvarově odlišných substitutů geograficky odlišných druhů dřeva, různého druhu toastování či délky kontaktu substitutů s vínem. Tato práce se tématem využívání substitutů zabývá, a v praktické části řeší použití těchto prostředků v praxi. Na toto téma dnes vzniká velké množství studií a pokusů a je možné očekávat velmi bouřlivý rozvoj znalostí o této části vinařské technologie.The present time, which is characterized by very strong downward pressure on price, forces wine producers to look for new technological processes that would enable them to offer cheaper wines without reduction of quality. Mechanization innovations enabling more economical works in vineyards and wineries are already absolutely commonplace. The winemakers try to look for savings in further technological steps. One branch of technological developing, which is opening, is the branch of alternative wine aging methods using the aging-substitutes such oak chips, staves or using oak dust. All these alternative wine aging methods open a wide variety of possibilities, when winemakers can choose from variety of shapes of different oak substitutes, geographically diverse wood types, different types of toasting or different time of contact substitutes with wine. Many studies and experiments have been created for this topic, and we can expect very rapid development of the knowledge about of this branch winemaking technology.
Keywords:
alternativní zrání vína; dubové chipsy; dubové hole; dubový prach