Original title:
Zrání destilátů v dřevěných sudech
Authors:
Navrátil, Radek Document type: Bachelor's theses
Year:
2021
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Tato bakalářská práce se zabývá dřevěnými sudy, destiláty a jejich zráním. V literární části popisuji historii dřevěných sudů, z jakého dřeva a jakým způsobem jsou vyráběny. Dále se zaměřuji na výrobu alkoholu, princip destilace a její historii. V praktické části jsem zkoumal průběh zrání destilátů v dřevěných sudech. Vybral jsem tři sudy vyrobené z rozdílného typu dřeva – akát, dub, třešeň a naplnil je vínovicí. Postupně jsem z nich odebíral vzorky. Průběh zrání jsem zkoumal na základě odebraných vzorků, u kterých jsem analyzoval extrakci antioxidantů ze dřeva do destilátu.The Bachelor thesis is focused on wooden barrels, alcohol spirits, and spirit ageing. The first part contains information about the history of wooden barrels, types of wood used for barrel making, and how the barrels are made. Other information is about alcohol spirit making, distillation and its history. The practical part of the thesis is about spirit ageing in wooden barrels. Three barrels made from different wood were chosen and were filled up with wine brandy. Samples of aged brandy were taken gradually. The course of spirit maturation was examined on the basis of taken samples. The extraction of antioxidants from wood into the distillate was analyzed from the samples.
Keywords:
antioxidant; destilace; distillation; dřevěné sudy; spirit ageing; wooden barrels; zrání alkoholu