Original title:
Způsoby snížení a zvýšení obsahu kyselin ve víně
Authors:
Kokrhel, Jaromír Document type: Bachelor's theses
Year:
2015
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Souhrn: Tato bakalářská práce se zabývá možnostmi, jakými se může provádět zvyšování a snižování obsahu kyselin v bílých, růžových a červených vínech. Popisuje metody přirozené i metody používající chemické látky. Jde o stručný souhrn jednotlivých postupů. Tyto postupy se mohou vzájemně doplňovat. V bakalářské práci uvádím zákony České Republiky a Evropské unie, v kterých je výše uvedená problematika řešena. V těchto zákonech a vyhláškách jsou uvedeny látky, které se mohou při zvyšování a snižování obsahu kyselin ve víně používat. Krátký pohled do historie je připomenutím, že se tato problematika řešila už v době dávno minulé.Abstract: This bachelor's work deals with the possibilities, which can perform raising and lowering the acid content in white, rosé and red wines. It describes natural methods and methods using chemical agents. It is a brief summary of individual procedures. These procedures can complement each other. This bachelor's work also states the laws of the Czech Republic and the European Union, in which the abovementioned issue is solved. In these laws and directives substances that can be used for the increase and decrease of the acidity content in wine are given. A brief look into history reminds as that this issue was dealth with a ages ago.
Keywords:
acidita; jablečno-mléčné kvašení; kyselina jablečná; kyselina mléčná; kyselina vinná; odkyselení; pH; přikyselení; Snižování obsahu kyselin; zvyšování obsahu kyselin