Original title:
Kvalitativní znaky vajec v průběhu skladování
Authors:
Nerušilová, Kateřina Document type: Master’s theses
Year:
2015
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Tato diplomová práce se zabývala sledováním vybraných kvalitativních znaků slepičích a křepelčích vajec v průběhu skladování. Byly sledovány následující jakostní znaky (úbytek hmotnosti, šířka hustého bílku, výška hustého bílku, šířka žloutku, výška žloutku, hmotnost žloutku, index bílku, index žloutku, Haughovy jednotky a barva žloutku). Byla použita vejce slepic plemene Hisex Brown, která pocházela od nosnic v 32. týdnu snášky a vejce křepelky japonské (Coturnix japonica) plemene Faraon. Slepičí vejce byla skladována po dobu 0, 1, 2, 3, 4, 5, 6 a 7 týdnů. Křepelčí vejce byla skladována po dobu 0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 a 9 týdnů. Oba druhy vajec byly skladovány při teplotě 6 °C a relativní vlhkosti 75 %. Úbytek hmotnosti se u slepičích vajec pohyboval v rozmezí 0,15 -- 2,96 % a u křepelčích vajec v rozmezí 0,28 -- 7,03 %. Index bílku se u slepičích vajec pohyboval v rozmezí 8,24 -- 5,8 % a u křepelčích vajec v rozmezí 13,26 -- 7,01 %. Haughovy jednotky se u slepičích vajec pohybovaly v rozmezí 78,23 -- 66,16 a u křepelčích vajec v rozmezí 92,03 -- 76,97.This thesis was dealing with monitoring chosen parameters of quality of hen and quail eggs during storage. The following qualitative parameters were monitored (the decrease of egg weight, the width of albumen, the height of albumen, the width of yolk, the height of yolk, the weight of yolk, the index of albumen, the index of yolk, the Haugh units and the color of yolk. Used were eggs of Hisex Brown layer in 32 wk of age and eggs of Pharaon Japanese quail (Coturnix japonica). Hen eggs were stored for 0, 1, 2, 3, 4, 5, 6 and 7 weeks. Quail eggs were stored for 0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 and 9 weeks. Both kinds of eggs were stored at temperature 6°C and relative humidity 75 %. The weight loss of hen eggs during the storage oscillated between 0.15 -- 2.96 % and of quail eggs between 0.28 -- 7.03 %. The index of albumen of hen eggs during the storage oscillated between 0.15 -- 2.96 % and of quail eggs between 13.26 -- 7.01 %. The Haugh units of hen eggs during the storage ranged between78.24 -- 66.16 and of quail eggs between 92.03 -- 76.97.
Keywords:
kvalita vajec; křepelčí vejce; skladování; slepičí vejce