Název:
Environmentální dopady pěstování energetických plodin
Autoři:
Pospíšilová, Jana Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2016
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Předkládaná bakalářská práce je zpracována formou literární rešerše a zabývá se problematikou pěstování energetických plodin a jejich vlivy na životní prostředí. Intenzivní pěstování polních plodin má spíše negativní dopady a to zvyšování náchylnosti půd k erozi, uvolňování reziduí pesticidů a minerálních hnojiv do půdy, eutrofizaci a také utužení půdy. V práci jsou popsány tyto externality a jejich možná nápravná opatření, technologie zpracování fytomasy, charakteristiky vybraných polních plodin, vztahující se legislativa, včetně Kontroly podmíněnosti, jejímž úkolem je motivovat zemědělce ke správnému hospodaření na půdě, protože jedině ochrana půdy a vody může zajistit udržitelnost zemědělství.The presented thesis is written in a literary review and addresses the issue of energy crops and their impacts on the environment. Intensive field crops cultivation has an adverse effect- increase susceptibility of soils to erosion, overuse of pesticides and fertilizers, eutrophication and soil compaction. Partial objective is a description of possible remedies to these influences. The thesis describes fytomass processing technology, the characteristics of selected field crops, related legislation, including checks on compliance, whose job it is to motivate farmers to the proper use of land. Because only soil and water protection can provide the sustaiability of agriculture.
Klíčová slova:
biomasa; biopalivo; DZES; energetická plodina; fytomasa; kukuřice; pšenice; řepka olejka; šťovík