Název:
Využití metody PCR pro identifikaci probiotik v potravinách
Autoři:
Svobodová, Natali Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2022
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Probiotika jsou definována jako živé mikroorganizmy, jejichž konzumace v dostatečném množství má pozitivní vliv na zdraví konzumenta. V dnešní době se čím dál větší část populace zajímá o vyvážený životní styl, ke kterému neodmyslitelně patří zdravé stravovací návyky. Mezi hlavní složky tzv. funkčních potravin patří právě probiotika, po kterých se v posledních letech významně zvyšuje poptávka. Tato práce na téma Využití metody PCR pro identifikaci probiotik v potravinách shrnuje dosavadní poznatky o probiotických mikroorganizmech a jejich působení v lidském organizmu. Také jsou charakterizovány technologie výroby probiotických potravin – fermentovaných mléčných výrobků a rostlinných alternativ jogurtů. V praktické části byla v těchto výrobcích detekována přítomnost probiotických mikroorganizmů kultivací na selektivních půdách a následně izolací bakteriální DNA, následovanou polymerázovou řetězovou reakcí. Bylo zjištěno, že probiotické mikroorganizmy ve zkoumaných produktech jsou značně nestabilní a je žádoucí je nakupovat a konzumovat co možná nejčerstvější, je-li deklarovaná informace o obsahu probiotických kultur důvodem jejich nákupu.Probiotics are defined as living microorganisms whose consumption in sufficient quantities has positive effect on consumer’s health. Nowadays, an increasing part of the population is interested in a balanced lifestyle, which inevitably includes healthy eating habits. Probiotics are among the main components of so-called functional foods, whose demand has increased significantly in recent years. This thesis called Use of PCR method for identification of probiotics in food summarizes the actual knowledge about probiotic microorganisms and their operation in the human body. Technologies for the production of probiotic foods – fermented dairy products and plant-based yoghurt alternatives are also characterized. In the experimental part, the presence of probiotic microorganisms was detected in these products by cultivating on selective media and subsequently isolating bacterial DNA, followed by polymerase chain reaction. Probiotic microorganisms in the survey samples have been found to be highly unstable. It is desirable to purchase and consume them as fresh as possible, if the dec-lared information about probiotic cultures on the packaging is the reason of their purchase.
Klíčová slova:
fermented milk products; fermentované mléčné výrobky; PCR; probiotics; probiotics in food; probiotika; probiotika v potravinách