Original title:
Možnosti výroby a aplikace speciálních sladů pro výrobu piva
Authors:
Ratiborská, Šárka Document type: Bachelor's theses
Year:
2015
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Předmětem bakalářské práce "Možnosti výroby a aplikace speciálních sladů pro výrobu piva" je shrnout informace k problematice speciálních sladů vyrobených z různých obilovin a ověřit možnost jejich užití při výrobě piva. V úvodu teoretické části jsou popsány vlastnosti ječmene pro sladování. Teoretická část je zaměřena na výrobu sladu. Tento proces zahrnuje příjem a čištění zrna, máčení, klíčení a hvozdění. V práci jsou shrnuty informace o různých druzích sladu. Popsány jsou slady vyrobené z netradičních obilovin, kam patří slad pšeničný, ovesný, žitný a trikalový. Praktická část je zaměřena na výrobu piva z pšeničného sladu. Vaření piva probíhalo v pivovaru Litovel.The aim of the bachelor thesis "Possibilities of production and application of special malts for brewing" is to summarize information about special malts made from unusual cereals a and check their application for brewing. There are described properties of barley for malting in the introduction of the theoretical part. It is focused on manufacture of malt. This process includes income and cleaning of grain, steeping, germination and kilning. There are information about different kinds of malts. It mainly deals with malts from unusual cerals, which contains wheat malt, oat malt, rye malt and triticale malt. The practical part is aimed at beer brewing from wheat malt. Brewing took place in the Litovel brewery.
Keywords:
hvozdění; ječmen; klíčení; máčení; slad