Original title:
Analýza poruch chodivosti a její vliv na mléčnou užitkovost dojnic českého strakatého skotu ve vybraném chovu
Authors:
Řepová, Veronika Document type: Master’s theses
Year:
2016
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Náplní této práce byla analýza pohybového skóre u dojnic s poruchou lokomoce a její vliv na mléčnou užitkovost. Pozorování probíhalo v podniku GenAgro Říčany a.s. u dojnic českého strakatého skotu v období od června do prosince 2015 vždy den po kontrole užitkovosti. Sledovanými parametry mléčné užitkovosti byla dojivost (kg mléka), obsah bílkovin (%), tuku (%), somatických buněk (tis. ks), laktózy (%) a močoviny (%). Dojnice byly hodnoceny podle pohybového skóre se stupnicí 1 (dojnice bez poruchy chodivosti) až 5 (dojnice s určitým stupněm kulhavosti). Podle výsledků můžeme sledovat, že onemocnění paznehtů má vliv na snížení množství nadojeného mléka především u pohybového skóre 3 a 4 (P < 0,01), dále na zvýšení obsahu bílkovin, tuku a laktózy (P < 0,05) a zvýšení počtu somatických buněk (P < 0,01). Můžeme tedy říci, že se zvyšující se kulhavostí dojnic docházelo k významnému snížení dojivosti a to až o 1,8 kg mléka na dojnici a den. Což se při dnešní nízké ceně mléka ještě více negativně projeví na ekonomice chovu skotu.The aim of this study was to analyze locomotive score of dairy cows with movement disorder and its influence on milk production. For the experiment were chosen Czech fleckvieh dairy cows in company GenAgro Říčany a. s. in season from June to December 2015. The monitoring was conducted a day after the milk recording. Analyzed parameters of milk recording were milk yield (kg of milk), protein content (%), fat (%) amount of somatic cells (thousands/ml), lactose (%) and content of urea (%). Cows were evaluated according to the locomotive rating scale from 1 (cow with no movement disorder) to 5 (cow with a certain degree of lameness). According to the results we can observe that hoof diseases have effect on reducing of the amount of produced milk, especially in movement score 3 and 4 (P < 0.01), increase of protein content, fat, lactose (P < 0.05) and somatic cells (P < 0.01). It can be concluded that increasing of lameness of dairy cows significantly affect the reduction of milk production by 1.8 kg/cow/day. Due to current low prices of milk, it could have more negative impact on the economy of the dairy cattle breeding.
Keywords:
dojnice; kulhavost; mléčná užitkovost; český strakatý skot