Original title:
Produkce, zpracování a jakost králičího masa
Authors:
Kopřivová, Tereza Document type: Bachelor's theses
Year:
2015
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Práce se zabývá produkcí, zpracováním a jakostí králičího masa. Úvodní část je zaměřena na charakteristiku králíka a následně králičího masa. Dále je popsána spotřeba králičího masa v České republice, nejčastěji chovaná plemena a s tím související proces šlechtění. V práci je také popsána samotná technologie chovu zahrnující ustájení a výživu králíků. Hlavní snahou bylo popsat zpracování králičího masa, zaměřit se na jeho složení, porovnat ho s ostatními druhy masa vyskytujícími se na našem trhu a zhodnotit jeho spotřebu. Práce se také zaměřuje na faktory ovlivňující kvalitu králičího masa a závěr práce se věnuje možnému výskytu jakostních odchylek.Bachelor thesis deals with the production, processing and quality of rabbit meat. The first part is focused on the characteristic of rabbit and followed with the characteristic of rabbit meat. It also describes the consumption of rabbit meat in the Czech Republic, rabbit breeds and the process of breeding. The thesis also describes the breeding tech-nology including housing and rabbit nutrition.The main aim was to describe the actual processing of rabbit meat, to focus on its composition, compare it with other kinds of meat occurring in our market and evaluate its consumption.The thesis also focuses on the factors affecting the quality of rabbit meat and con-clusion of the work is devoted to the possible occurrence of quality deviations
Keywords:
jakostní odchylky; králičí maso; složení; technologie chovu; zpracování