Original title:
Alergeny v potravinách
Authors:
Vlková, Veronika Document type: Bachelor's theses
Year:
2014
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Tato bakalářská práce se zaměřuje na hlavní alergeny v potravinách, které jsou nebezpečné pro alergické jedince. V současné době je známo osm hlavních alergenních potravin, ale stále k nim přibývají další. Práce popisuje charakteristiku těchto alergenů, včetně jejich struktury a stability vůči různým vlivům. Je zmíněn i alergenní potenciál přídatných látek. Zahrnuje také informace o základních funkcích imunitního systému a jeho složek. Vysvětluje klasifikaci nepříznivých reakcí na potraviny a jejich základní mechanismy. Jedna kapitola je věnována projevům potravinové alergie, které se objeví po požití potravin obsahující alergeny. Dále uvádí problematiku zkřížené reakce a hlavní metody detekce potravinových alergenů. Vzhledem k závažnosti potravinových alergenů se vědci snaží o harmonizaci v oblasti detekce těchto alergenů po celém světě. Na závěr práce poskytuje informace o označování alergenů v potravinách.This thesis focuses on the major allergens in food that are dangerous for allergic individuals. Currently eight major allergenic foods are known but still new allergenic foods are added to the list. The thesis describes characteristic of these allergens including the structure and stability to various factors. Allergenic potential of the additives is mentioned. The thesis also includes information about essential functions of the immune system and its components. It explains the classification of negative reactions to food and their basic mechanisms. One chapter is devoted to food allergy symptoms, which appear after consumption of food containing allergens. It also presents the topic of cross-reaction and the major food allergens detection methods. Due to the importance of food allergens, scientists try to harmonization of detection of these allergens all over the world. In conclusion, the thesis provides information about labeling of food allergens.
Keywords:
detekce alergenů v potravinách; imunitní systém; nepříznivé reakce na potraviny; označování alergenů v potravinách; potravinová alergie; potravinové alergeny; přídatné látky; stabilita potravinových alergenů; zkřížená reakce